Parteneriatul european I’M SAFE AT SCHOOL – şansa de a face diferenţa

Colegiul Tehnic Buzău, instituţia noastră de învăţământ, implementează proiecte europene din anul 2007 fără intrerupere. Nu este uşor, dar este o mare împlinire profesională. Pentru noi, cheia a fost mereu lucrul excelent în cadrul echipei, cunoaşterea responsabilitătilor, curajul de a candida. Trebuie sa aveţi o idee de proiect în linie cu prioritătile tipului de acţiune cheie şi o imagine coerenta a proiectului de la începutul său şi până la final. Astfel, la apelul din 2018, avem trei proiecte europene aprobate la nivelul şcolii. Parteneriatul strategic „I’m safe at school” este coordonat de catre unitatea noastră şi dorim să prezentăm etapele implementării sale tuturor profesorilor interesaţi intr-o serie de articole care vor apărea pe măsură ce activităţile au loc.

Parteneriatul strategic KA229 I’M SAFE AT SCHOOL! (proiect de schimb interşcolar), coordonat de Colegiul Tehnic Buzău, urmând a fi implementat în perioada 1 septembrie 2018-31 august 2020 reuneşte 6 licee din diferite colţuri ale Europei(Romania, Grecia, Marea Britanie, Turcia, Polonia, Italia) cu scopul de a aborda problema bullying-ului şi efectele sale asupra tinerilor. Folosind punctele tari ale fiecărei instituţii(experienţa în implementarea de proiecte, echipele sudate, infrastructura existentă), expertiza fiecărei şcoli în domeniul proiectului va fi împărtăşită, dezvoltând astfel o strategie comună eficientă împotriva bullying-ului.

Activităţile propuse duc la o creştere a stimei de sine a elevilor provenind dintr-o varietate de comunităţi, regiuni, religii, vor fi descoperite stiluri de viaţă şi va fi crescut spiritul de toleranţă al participanţilor la proiect. Aceştia vor deveni “luptători” împotriva bullying-ului în toate formele sale. Dintre activităţile care vor avea loc amintim doar o parte : filmuleţe cu o zi din viaţa unui adolescent, ateliere pentru elevi şi părinţi cu un psiholog(care sunt semnele prin care recunoaştem un tânăr care este victima bullying-ului, cum să procedăm dacă suntem martorii unui act de bullying), cyberbullying- cum să ne protejăm online, comunicarea online cu elevii din celelalte ţări, realizarea unei rame foto tematice pentru Facebook şi utilizarea sa de cât mai mulţi deţinători de cont pe această platformă, realizarea unui spot video comun şi difuzarea sa de către televiziunile locale.

16 elevi de la Colegiul Tehnic Buzău şi profesorii care îi vor însoţi vor participa la activităţi în Marea Britanie, Grecia, Polonia şi Italia. Astfel, îşi vor dezvolta competenţe de socializare, organizare, comunicare în limbi străine, lucru în echipă şi vor depăşi bariere personale. La Colegiul Tehnic Buzău, elevii beneficiază de condiţiile potrivite pentru dezvoltarea personală şi profesională şi vor putea spune mereu atât “I’m safe at school” cât şi “I LOVE MY SCHOOL”.

Vă vom ţine la curent cu experienţa noastră şi cum implementăm un proiect european.

Coordonator proiect: Fotin Anca-Madalina

prof. Anca-Mădălina Fotin

Colegiul Tehnic Buzău (Buzău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/anca.fotin

Articole asemănătoare