Mobilitatea de tip job shadowing Erasmus implică observarea și învățarea prin asistarea directă a activităților desfășurate de profesori dintr-o școală parteneră, într-un alt stat european. Activitatea a urmărit observarea și preluarea unor bune practici în domenii esențiale pentru educația modernă: utilizarea tehnologiei și a inteligenței artificiale în procesul educațional, educația ecologică, strategii de prevenire și combatere a bullyingului și cyberbullyingului, precum și dezvoltarea de activități centrate pe elev.
Am asistat la lecții și ateliere desfășurate în instituții de învățământ din Barcelos, Portugalia observând metode inovatoare prin care elevii sunt implicați activ în procesul de învățare, utilizând instrumente digitale moderne și platforme AI. Un accent deosebit a fost pus pe educația pentru mediu – elevii portughezi participă frecvent la proiecte de reciclare, grădini urbane și campanii locale de conștientizare ecologică.
În prima zi a mobilității, a avut loc întâlnirea dintre grupul de cadre didactice din România și coordonatorul de proiecte europene Fernando Carvalho de la Agrupamento de Escolas de Barcelos. Ne-am prezentat fiecare activitatea atat curenta cât și implicarea în proiecte europene.Am aflat că domnul profesor are o bogată activitate în implementarea proiectelor europene, care a început în urmă cu 16 ani și cuprinde 127 de proiecte europene implementate.
Am avut o întâlnire cu directorul Jorge Saleiro care ne-a primit foarte călduros și ne-a prezentat structura școlii și proiectele pe care școala le va derula în următorii 2 ani. Am aflat că, datorită reformei școlare implementate de Guvernul portughez a avut loc o restructurare substanțială a rețelei școlare și din acest motiv școala are în prezent un număr de 8 structuri arondate de nivel preșcolar și primar și un număr total de elevi de 2200. Managementul școlii este realizat de director, coordonatori de structuri și de consiliul de administrație format din profesori, reprezentanți ai autorității locale, părinți și elevi majori. Mandatul unui director este pe o perioadă de 4 ani și se obține în urma depunerii unui proiect de dezvoltare instituțională în fața consiliului școlar. Este validat acel candidat care obține votul de încredere al consiliului. Nivelurile de educație obligatorii din sistemul portughez sunt preșcolar, primar, secundar inferior (10 – 12 ani), secundar superior (12 – 14 ani) și liceal (14 – 18 ani).
Ziua a fost dedicată abordărilor STE(A)M Ni s-a prezentat detaliat, în cadrul mai multor ore, pe care le-am observant, în laboratorul de robotică al școlii, modul în care elevii sunt inițiati în programarea roboților educaționali folosind LEGO Mindsstorms, Arduino, mBot. De asemenea am observant modul în care elevilor le este explicat modul de utilizare a platformelor de programare vizuală Scratch și Thinkercad.
Am observant modul în care sunt combinate elementele de artă cu științele exacte pentru a stimula creativitatea și gândirea critică.
Un alt proiect inovativ, bazat pe abordări STEAM, a fost acela despre studiul mineralelor care are un rol esențial în dezvoltarea unei înțelegeri concrete a lumii naturale. Prin observarea directă a proprietăților fizice și chimice ale mineralelor, elevii își dezvoltă gândirea critică, capacitatea de clasificare și învățarea bazată pe investigare. În plus, acest domeniu contribuie la conștientizarea resurselor naturale, a impactului lor asupra mediului și a utilizării responsabile a acestora. Elevii au realizat expoziții cu roci minerale șin zona Peninsulei Iberice activități practice care stimulează curiozitatea și fac legătura dintre teorie și realitatea cotidiană.
În cea de-a treia zi am avut oportunitatea de a observa și analiza modalitățile prin care Agrupamento de Escolas de Barcelos integrează educația pentru mediu în activitățile lor cotidiene.
În școala gazdă, protecția mediului este o componentă importantă a procesului educativ, fiind prezentă atât în curriculum, cât și în proiectele extracurriculare. Elevii sunt încurajați să participe activ la activități precum reciclarea selectivă, grădinăritul ecologic, economisirea resurselor și campaniile de sensibilizare. De asemenea, profesorii colaborează pentru a integra tematici ecologice în orele de științe, geografie, educație civică sau arte, promovând o învățare interdisciplinară. Unul dintre cele mai importante proiecte implementate de școală din această categorie este Proiectul Arboreto. Arboretul Barcelos face parte din spațiile verzi ale Școlii Gimnaziale Barcelos. A fost proiectat la sfârșitul anului 1985 și plantarea a început în toamna/iarna anilor 1986/1987 și a fost prezentat mai pe larg în cadrul activităților STEAM.
Obiectivele sale sunt de natură didactică, cum ar fi sprijinirea programelor de învățământ primar și gimnazial; educațional, ca stimulent permanent pentru apărarea mediului natural; și promovarea cunoașterii și apărării florei native portugheze.
Deoarece a patra zi a mobilității a fost în ziua de 1 mai , zi liberă în Portugalia, am avut oportunitatea de a învăța despre istoria și cultura unor importante localități portugheze: Braga și Porto.
Problematica bullyingului și cyberbullyingului este abordată prin intermediul unei strategii cuprinzătoare, care implică elevii, profesorii, părinții și comunitatea. Strategia Școlii din Barcelos cuprinde programe de conștientizare (ateliere, lecții sau campanii despre efectele bullyingului și ale cyberbullyingului), educație digitală (elevii trebuie să învețe cum să folosească internetul responsabil și cum să reacționeze la hărțuirea online). Un exemplu concret în acest sens este proiectul „Desafios SeguraNet”. Acest proiect, derulat de Echipa de Resurse și Tehnologii Educaționale, are misiunea de a promova, în cadrul comunității educaționale, navigarea sigură, critică și informată pe internet și dispozitive mobile.
Am observat că la nivelul întregii școli sunt introduse politici anti-bullying clare, care sunt cunoscute de toți. Domnul director ne-a explicat că există consecințe bine stabilite pentru încălcarea regulamentului și sancțiunile sunt aplicate consecvent atunci când apar incidente.
Un aspect foarte important îl reprezintă consilierea și sprijinul acordat victimelor și martorilor bullyingului. Foarte interesant ni s-a părut utilizarea unor cutii speciale unde elevii pot raporta cazuri fără teamă.
De asemenea un rol esential îl are implicarea profesorilor și părinților. Cadrele didactice participă frecvent la cursuri cu tematică antibullying iar părinții sunt invitații periodic la discuții cu psihologii școlari.
Un alt mod vizibil de combatere a bullyingului îl reprezintă promovarea unui climat pozitiv prin dezvoltarea unei culturi a respectului și incluziunii. Aceste activități încurajează empatia, cooperarea și toleranța. Climatul de colaborare și toleranță este asigurat și prin multitudinea de cluburi pe care școala le are tocmai pentru a închega relații sănătoase de respect între elevi: clubul de arte, clubul de teatru, clubul voluntarilor sau clubul de muzică.
În concluzie, mobilitatea Erasmus de tip job shadowing a fost o experiență de neuitat, ce merită promovată și repetată, fiind o reală sursă de inspirație și progres în domeniul educației.