Oportunitate pentru viitor – ”Kitchen Our Kingdom, Cooking Our Passion” (Erasmus+)

Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” din  Galați este beneficiarul proiectul Erasmus+ ”Kitchen Our Kingdom, Cooking Our Passion” (Bucătăria regatul nostru, gătitul pasiunea noastră) cu numărul 2019-1-PL01-KA229-065360_5, ce se derulează în perioada 2019 – 2022. Inițiatorul proiectului este Polonia și are ca parteneri Slovenia, Romania, Franța, Italia și Turcia.
Scopul proiectului este de cooperarea în domeniul promovării patrimoniului  cultural, a  bucătăriei naționale și regionale, precum și de îmbunătățire a competențelor vocaționale în domeniul gastronomiei și  comunicării în limba engleză.

Activitățile cuprinse în proiect presupun derularea a câte 2 mobilități pentru fiecare țară parteneră, în cadrul primei mobilități au loc activități de formare profesională a două cadre didactice cu specializarea în domeniul Turism și alimentație, în cea de-a doua mobilitate participă 2 cadre didactice și 3-4 elevi din fiecare țară parteneră la sesiuni de gătit cuprinzând preparate specifice fiecărui partener. Activitățile se derulează pe parcursul a 5 zile, timp de 6 ore/ zi.

Proiectul își propune atât formarea de competențe profesionale în domeniul gastronomiei, de promovare a bucătăriei naționale și regionale a fiecărei țări partenere, dar și extinderea culturală și îmbunătățirea abilităților de comunicare într-o limbă de circulație internațională.

Prima mobilitate a avut loc în Polonia, în decembrie 2019, în care elevii și profesorii au învățat tehnici noi de gătit, au pregătit preparate tradiționale și deserturi poloneze. Într-una dintre zile am participat în calitate de juriu la un concurs de gătit, concurs ce se desfășura între elevii tuturor liceelor de specialitate din regiune, cu vârste cuprinse între 15 – 18 ani, întreaga activitatea fiind organizată într-un cadru profesional, fiecare echipă având la dispoziție propriul banc de lucru cu toate vasele și ustensile necesare, inclusiv utilaje și aparatura pentru gătit. Concurenții găteau cu plăcere, într-o manieră relaxată și tot odată concentrați astfel încât să obțină preparate cu un aspect deosebit și un gust plăcut.

Datorită situației pandemice din lume, în anul 2020 nu au fost derulate activități fizice, astfel calendarul activităților de derulare a mobilităților din cadrul proiectului a fost modificat, următoarea mobilitatea a avut loc în Turcia în octombrie 2021. Pe durata anului 2020, prin rotație, au fost organizate webinare online,  în care am gătit fiecare țară în școlile noastre împreună cu elevii noștri, fiind asistați online de partenerii noștri prin intermediul platformei Google Classroom.

În timpul mobilității din Turcia, au fost derulate workshop-uri specifice bucătăriei tradiționale dar și vizite culturale în scopul promovării patrimoniului cultural local și regional.

În perioada 8 – 12 noiembrie 2021, a avut loc mobilitatea derulată în România, activitățile derulate sau bazat pe alcătuirea unui meniu zilnic cu preparate tradițional românești cum ar fi: borș de găină, ciorbă rădăuțeană, tocăniță de ceapă cu copănele de pui, tobă, cârnați tradiționali, mici, plachie de pește, bulz, iar dintre deserturi am ales: poale în brâu, papanași, salam de biscuiți, cozonac. Întreaga activitate a fost desfășurată în cantina școlii, dar și în atelierul de producție destinat efectuării instruirii practice a elevilor colegiului nostru. Toate preparate realizate împreună, au fost degustate la masa de prânz, fiind plăcut surprinși de cât de gustoasă este mâncarea românească.

Partenerii noștri au fost impresionați atât de școală cât și de atelierele de producție, unde au putut pregăti cârnați și mici, în  atelierul de lapte și produse lactate unde au preparat brânza utilizată la pregătirea poalelor în brâu și a papanașilor, deoarece în școlile lor aprovizionarea se face de la diverși producători, pe când la noi o parte din materiile prime necesare pregătirii preparatelor se obțin în atelierele școală. Atmosfera din timpul mobilității a fost una prietenoasă, dornici să învețe preparate tradiționale românești, de asemenea mobilitatea sa încheiat cu o vizită culturală pe Valea Prahovei unde au vizitat Castelul Peleș, castelul Bran, Mănăstirea Sinaia și au luat parte la organizarea unui foc de tabără, cu muzică tradițional românească.

Datorită numărului mare de îmbolnăviri din perioada desfășurării mobilității în țara noastră, Italia a participat online la toate activitățile de gătit, realizând preparate tradițional românești în propriile bucătării, după rețetele puse la dispoziție de noi în limba engleză. Următoarea activitatea va avea loc în Slovenia în ianuarie 2021, moment în care vor fi stabilite si perioadele pentru mobilitățile din Franța și Italia.

Rezultatele obținute în urma  derulării tuturor mobilităților sunt:

  • realizarea unui website;
  • alcătuirea unui dicționar audio on-line;
  • compunerea unei cărți de bucate cu rețete tradiționale specifice fiecărei țări partenere;
  • realizarea de webinare;
  • desfășurarea unui proiect eTwinning.

După încheierea fiecărei mobilități  partenerii implicați în proiect elevi și profesori, întorși în propriile școli realizează diseminarea informațiilor dobândite în timpul mobilităților prin organizarea unor sesiuni de gătit în care realizează preparate noi/ tehnici noi de gătit învățate în timpul mobilității, în fața elevilor și a cadrelor didactice neimplicate în proiect, astfel încât să beneficieze întreg colectivul de noile cunoștințe dobândite.

Toate aceste proiecte și activități le deschid orizontul cultural și profesional elevilor noștri, prin dobândirea de competențe profesionale și lingvistice utilizate la nivel european, ceea ce le facilitează o mai ușoară integrare pe piața muncii naționale și internaționale.

 

prof. Maria Pletea

Colegiul de Industrie Alimentară Elena Doamna, Galați (Galaţi) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/maria.pletea1

Articole asemănătoare