O modalitate de abordare a educației prin activitatea extracurriculară

Misiunea noastră, a dascălilor, este de a forma elevilor deprinderi de muncă intelectuală, de a-i pregăti pentru educația permanentă, de a forma și dezvolta competențe pentru receptarea valorilor. Elevii noștri de astăzi sunt cetățeni de mâine, de modul în care le insuflăm respectul pentru muncă și atitudinea pentru valorile perene, va depinde atitudinea pe care ei o vor avea. Poate că nu toți elevi noștri vor fi olimpici la matematică sau o altă disciplină, însă toți vor fi cetățeni activi, toți vor trebui să se insereze pe piața muncii și să se comporte adecvat în societate.

„Educația este pașaportul nostru pentru viitor, căci ziua de mâine aparține celor care se pregătesc pentru ea de astăzi.” – Malcom X

Se impune ca, alături de transmiterea informațiilor științifice, să -i formăm și din punct de vedere moral.  Este o necesitate să formăm profilul moral al absolventului de gimnaziu.  Un tânăr care trebuie să știe să recunoască, să promoveze valorile perene ale unei societății. Pornind de la această premisă, am propus elevilor clasei a VII a o activitate extrașcolară pentru ziua educației. Am vorbit despre rolul și importanța educației, despre modul în care este percepută astăzi educația.

În această perioadă în care școala este privită, ca o obligație socială, un „loc” în care ești trimis cu forța și obligat să acumulezi informații. Am dorit ca elevii  să privească școala din altă perspectivă a unui spațiu unde te formezi, un loc al dreptului la educație, unde se promovează valorile, autenticul. Școala trebuie, în primul rând, să ofere caractere, modele de urmat, capabile să sădească în sufletele tinerei generații valori care astăzi sunt perimate: respectul pentru muncă, cinste, deschidere către cultură, credința în Dumnezeu, patriotism. Nu întâmplător, am început cu valoarea „respectul pentru muncă” – deoarece lipsa acestei valori se simte.  Am observat că elevii acordă tot mai puțină atenție studiului.

Pentru a da o notă de creativitate, dar și pentru a-i determina să să-și exprime punctul de vedere în legătură cu modul în care elevii ar trebuie să-și manifeste interesul pentru educație, am propus să realizeze rețete de conservat educația din școală.  Elevii au fost foarte receptivi și au realizat „rețete” de conservat educația.  Am împărțit colectivul de elevi în două grupe, fiecare a realizat rețeta sa..

Rețetă de conservat educația din școală

Ingrediente:

  •          1 kilogram de învățătură
  •          1 litru de oțet de teme din calcule matematice, conservate prin înmulțiri si împărțiri
  •          500 grame de disciplină
  •          Câteva boabe de atenție
  •          Câteva păstăi de respect
  •          10 grame sare din cărți
  •          10 grame zahar pentru a îndulci știința

Se va consuma zilnic în porții și proporții cât mai variate și adaptate programului școlar.

Atenție! excesul de știință nu vă dăunează, ci din contră vă ajuta să acumulați informații.

Rețetă de conservat educația din școala

Ingrediente:

  •          1 lingura de istorie
  •          10 picături de educație socială
  •          500 grame de matematică
  •          1000 de cuvinte din română, franceză și engleză
  •          Esență de geografie cu puțină influență din chimie
  •          500 mililitri de fizică

Toate se asezonează cu un praf de tic, un strop de educație tehnologica

Se așeză toate în școală.

Se servesc pe îndelete de băieți și fete.

Vă rugăm să consumați în cantități cât mai discrete!

Pe parcursul activității, am pledat împreună să readucem valorile fundamentale: respect responsabilitate, onestitate, seriozitate, punctualitate, toleranță, solidaritate, adevăr, acolo unde ar trebui să fie.  Să redevină AXA/ Punctul de reper.  Eu cred și sper că doar prin Educație, noi toți putem  readuce Valoarea și Educația  acolo unde îi este locul.

 

prof. Aurelia Țintea

Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni (Giurgiu) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/aurelia.tintea

Articole asemănătoare