Mobilități în proiectul Erasmus+ „Orizonturi europene în formare în domeniul IT”

Liceul „Mihail Sadoveanu” din Borca, județul Neamț, a realizat mobilitățile din cadrul proiectului Erasmus+ „Orizonturi europene în formare în domeniul IT” (numărul 2020-1-RO01-KA102-079447). Implementat în octombrie 2020, proiectul prevedea 2 fluxuri a câte 16 elevi, provenind din două clase de la profilul matematică-informatică. Dacă inițial pandemia ne-a pus oarece piedici, în cele din urmă am reușit să desfășurăm cele două mobilități, în Cipru, respectiv în Portugalia.

Deschizătorii de drum au fost elevii de la clasa a XI-a A, de la Liceul ,,Mihail Sadoveanu” Borca, județul Neamț care, în luna iunie, s-au deplasat în Cipru, unde, timp de 3 săptămâni, au avut parte de experiențe practice în IT, mai exact“ Inițiere în Adobe Dreamweaver” dar și de experiențe culturale, învățând despre limba, istoria și cultura acestei țări dar și a locului, pentru că, mobilitatea s-a desfășurat în Paphos, un oraș aflat în totalitate în patrimoniu UNESCO, plin de dovezi ale trecutelor civilizații prin Cipru și bogat în situri arheologice.

Cea de-a doua mobilitate a avut loc în luna septembrie,  când, elevii clasei a X-a A, s-au deplasat, împreună cu profesorii însoțitori,  de această dată în Portugalia. Timp de trei săptămâni, aceștia  au participat la stagii de formare în IT, realizând ”Portofoliu vizual pentru print”- în aplicația Photoshop. La fel ca și colegii lor din primul flux s-au bucurat și de experiențe culturale, însușindu-și elemente de limbă, cultură și civilizație din țara gazdă prin vizitele și activitățile de timp liber organizate de către partenerul din Portugalia.

Prin activitățile desfășurate în cele două fluxuri  elevii și-au îmbunătățit aptitudinile cheie, competențele personale și abilitățile practice profesionale, componente necesare pentru o mai bună inserție socio-profesională  și au avut ocazia descoperirii de noi orizonturi în învățare, în formarea personală și profesională, toate activitățile desfășurate contribuind la dobândirea de competențe lingvistice, de lucru în echipă, interculturale, sociale, civice și de cetățenie europeană, de altfel un deziderat al acestui proiect.

* * *

Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație reflectă numai punctul de  vedere al autorului. Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

 

prof. Gheorghe Carază

Liceul Mihail Sadoveanu, Borca (Neamţ) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/gheorghe.caraza

Articole asemănătoare