Metodele de predare inovativă

Imaginați-vă că stați într-o clasă plictisitoare, cu vocea profesorilor care vă răsună în urechi, încercând să vă ridicați pleoapele pentru a fi atenți la ceea ce spun ei. Nu este cel mai bun scenariu pentru nicio clasă, nu-i așa? În zilele noastre, mulți profesori încearcă să-și țină orele  evitând acest scenariu și invitându-i pe elevi să se implice mai mult în învățare, găsind metode, instrumente și abordări diferite.

Domeniul educației se schimbă într-un ritm atât de rapid încât trebuie să ții pasul și să te adaptezi la strategiile mai moderne, altfel îți va fi greu să te încadrezi.

Care sunt metodele de predare inovatoare?

Metodele de predare inovatoare nu se referă doar la utilizarea celei mai de ultimă oră tehnologie la clasă sau la atingerea constantă a celor mai recente tendințe educaționale. Vizează utilizarea de noi strategii de predare care se concentrează mai mult pe elevi, urmărind să încurajeze elevii să se alăture în mod proactiv și să interacționeze cu colegii lor și profesorul în timpul lecțiilor. Elevii vor trebui să lucreze mai mult, dar într-un mod care să le răspundă mai bine nevoilor și să-i ajute să se dezvolte mai repede.

Spre deosebire de predarea tradițională, care se concentrează în principal pe cât de multe cunoștințe, modalitățile inovatoare de predare se orientează către ceea ce elevii păstrează cu adevărat din ceea ce predați în timpul cursurilor.

De ce este timpul pentru metode de predare inovatoare?

Întreaga lume a experimentat recent o trecere de la sălile de clasă concrete la cele online și apoi la învățarea hibridă. Cu toate acestea, atunci când stau în fața ecranelor, unii elevi sunt mai tentați să se îndepărteze de lecție și să facă altceva. Nu putem da vina pe acei elevi pentru că nu studiază – este și responsabilitatea profesorului să nu ofere lecții plictisitoare și seci.

Multe școli, profesori și formatori au încercat strategii de predare inovatoare în noua normalitate pentru a menține elevii interesați și implicați mai mult. Și programele digitale i-au ajutat să ajungă la elevi și să le ofere un acces mai bun la cursuri, la materiale, la idei.

Patru  beneficii ale metodelor de predare inovatoare

1. Încurajați cercetarea – Abordările inovatoare ale învățării încurajează elevii să exploreze și să descopere lucruri și instrumente noi pentru a-și lărgi orizontul.
2. Îmbunătățiți abilitățile de rezolvare a problemelor și de gândire critică – Metodele creative de predare permit elevilor să învețe în propriul ritm și îi provoacă să facă brainstorming privind noi modalități de a aborda o problemă, în loc să găsească răspunsuri deja scrise în manuale.
3. Evitați să oferiți prea multe informații simultan – Profesorii care folosesc abordări noi încă oferă elevilor informații, dar au tendința de a le împărți în părți mai mici. Digerarea informațiilor poate fi astfel mai ușoară, iar menținerea lucrurilor scurte îi ajută pe elevi să obțină mai repede noțiunile de bază.
4. Vizați soft skills – Elevii trebuie să folosească instrumente mai complexe în clasă pentru a-și termina activitățile, ceea ce îi ajută să învețe lucruri noi și le stimulează creativitatea. De asemenea, atunci când fac proiecte individuale sau de grup, elevii știu să-și gestioneze timpul, să prioritizeze sarcinile, să comunice, să lucreze mai bine cu ceilalți și multe altele.

 

prof. Ana-Maria Tecsi

Liceul Teoretic Ana Ipătescu, Gherla (Cluj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/ana.tecsi

Articole asemănătoare