Metoda Puzzle utilizată în orele de biologie

Cele mai multe metode moderne, activ-participative, sunt utilizate după ce elevii și-au dobândit anumite deprinderi și priceperi, realizate în timp, prin exerciții. La noi, după cum ne arată și programa, nu se mai pune accent pe timp și răbdare. Deoarece trăim în era tehnologiei care presupune ca la un click distanță să-ți vină informația de-a gata, așa este gândită și programa școlară.

De pildă, înainte, elevii la clasa a V-a învățau despre forma limbului la frunze. Puteai să aplici metoda observației la oră când elevii aduceau fel și fel de frunze și în funcție de acest criteriu puteai să și determini o clasificare, o taxonomie. Acum le ceri elevilor să-ți vorbească despre factorii care influențează fotosinteza, transpirația, fără să cunoască alcătuirea externă și internă a frunzei. Doar s-au născut învățați, nu? Și toată cercetarea realizată în trecut în decenii s-a preschimbat în copy paste după așa-zisele unor norme, care poate au alt punct de plecare și alte căi de cunoaștere ceea ce la noi „există și lipsește cu desăvârșire”.

De ce metoda Puzzle? Piesă cu piesă prin efort propriu după un algoritm exersat în timp se conturează schema lecției, ceea ce presupune vreo 3 ore. Ceea ce se făcea și aplica înainte la orice disciplină, ca absolventă a unui liceu pedagogic, astfel o oră era pentru predat, o oră pentru recapitulat și o oră pentru exersat. Acum într-o oră le faci pe toate și te mai miri de ce nu-și formează elevii competențele de învățare?  De vină este tot profesorul care are acea planificare, dar cu o oră sau două pe săptămână la atâtea conținuturi câte oferă programa, noi ne facem că personalizăm planificarea ca să dea bine în statistici că doar este moștenită, nu?

În această abordare, elevii sunt împărțiți pe grupe și au câte o sarcină ce bifează punctul din schemă. De exemplu, la clasa a VII-a, la „Tiroidă”, elevii știau următorul algoritm, exersat în ceea ce privește o glandă endocrină:

  1. Localizare
  2. Caracteristici
  3. Alcătuire
  4. Hormonii secretați și rolul lor
  5. Disfuncții determinate de hipo și hipersecreția de hormoni tiroidieni

În funcție de aceste puncte se împart și elevii în 5 grupe. Ei au la dispoziție diverse resurse avizate, inclusiv manualele alternative care sunt avizate de minister și este normal să le utilizezi la ore obligatoriu că altfel de ce ar mai fi avizate? Tot n-am înțeles faza cu neutilizarea manualelor obligatoriu la clasă, dacă au acordul ministerului.

După ce fiecare echipă realizează sarcina ei, câte un reprezentat va scrie informațiile găsite, în dreptul sarcinii lui, pe tablă, sub îndrumarea profesorului – acesta fiind și rolul lui în contextul actual al societății, nu de telespeaker al informației, unde câte un elev se gândește ce a mai făcut youtuberul lui preferat.

Dacă nu au timp într-o oră, materialul poate fi îmbunătățit, iar apoi, a doua oră, vor realiza schema pe tablă, realizându-se puzzle-ul, adică schema. Ar trebui să fie și o oră de recapitulare, evaluare, dar…

Și astfel pas cu pas, piesă cu piesă, prin efort propriu, după ce cunosc algoritmul de lucru, însușit la hipofiză, elevii vor realiza PUZZLE-ul, schema lecției la Tiroidă.

 


Încadrare în categoriile științelor educației:

prof. Georgeta-Irina Rusu

Școala Gimnazială Ion Creangă, Bacău (Bacău), România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/georgeta.rusu