Matematica prin joc și poveste

Matematica, una dintre cele mai dificile și puțin îndrăgite materii, are totuși o poveste captivantă. Sunt mii de ani de când pe pământul însorit al Eladei, nu departe de oraşul Metros, exista prin graţia zeiţei matematicii, o colonie, pe numele ei Poligonia. Şi era alcătuită această comunitate din triunghiuri, patrulatere şi tot felul de poligoane care trăiau în bună înţelegere, pace şi armonie reciprocă.

Patrulaterele, cu patru vârfuri şi patru laturi, păreau mai complicate şi aveau un aer mai sofisticat. Mândria fiecărui patrulater era în primul rând cele două segmente pe care triunghiurile nu le puteau avea: diagonalele.

Se spune că în Poligonia existau unele legi foarte stricte, dar drepte: “Suma unghiurilor oricărui patrulater este de 360 grade“. De respectarea acestor legi se preocupa un înţelept, pe numele sau Geo, căruia îi spuneau Geo din Metros sau mai simplu Geometros. Geometrus era un mare prieten al triunghiurilor şi patrulaterelor şi se întreţinea cu ele ore în şir, cunoscându-le toate calităţile şi toate defectele. La el veneau toate figurile geometrice ori de câte ori aveau un necaz. Si, în înţelepciunea lui Geometros avea câte un răspuns pentru fiecare problemă de-a lor.

Dorind să devin un mic „Geometros” , prieten al patrulaterelor, pentru ca la rândul meu să aduc în comunitatea patrulaterelor cât mai mulți elevi, am creat povești și jocuri cu și despre matematică.
Astfel am descoperit Blooket, o platformă de învățare online care oferă jocuri educaționale interactive pentru elevi. Profesorii pot crea jocuri personalizate pentru a se potrivi cu lecțiile lor sau pot utiliza jocuri deja existente din biblioteca Blooket. Blooket oferă diferite formate de jocuri, cum ar fi quizuri, puzzle-uri, concursuri și altele. Elevii pot concura între ei în timp real în jocurile Blooket, ceea ce adaugă un element social și competitiv la experiența de învățare, iar profesorii pot monitoriza performanța elevilor și pot obține date privind progresul învățării lor. Această platformă este disponibilă online, fără necesitatea descărcării unui software suplimentar.

Un exemplu de joc, ce poate fi proiectat în platforma Blooket, prin care elevii cunosc și alt chip al matematicii, este prezentat de următoarele întrebări:

1. Ce au în comun o floare, un melc și o galaxie?
răspuns – Șirul lui Fibonacci

2. Scara unei hărți reprezintă raportul dintre distanța de pe hartă și distanța reală din teren. Aceste distanțe sunt:
răspuns – direct proporționale

3. Mărime fizică derivată, viteza, ca mărime scalară, se definește ca fiind distanța parcursă de un obiect (corp sau o particulă) într-un anumit interval de timp, matematic fiind scrisă ca:
răspuns – raportul dintre distață și timp

4. Curba lui Gauss, căreia în psihologie i se mai spune și „clopotul lui Gauss” este reprezentarea grafică a:
răspuns – (probabilităţii) repartizării unor valori în funcţie de o medie standard

5. Pentru a calcula distanța dintre două stele se măsoară:
răspuns – unghiul pe care îl formează acestea din perspectiva observatorului

6. Duratele sunetelor și ritmul muzical sunt reprezentate grafic prin valori de note cu valori de pauze corespunzătoare prin:
răspuns – fracții raportate la nota întreagă

7. Prin noțiunea de pH se exprimă cantitativ aciditatea (sau bazicitatea) unei substanțe. Pentru a calcua pH-ul se utilizează:
răspuns – logaritmul zecimal negativ al concentrației ionului de hidroniu

https://dashboard.blooket.com/set/66225ffa9b691fa9c733a39d

În era modernă pe care o traversăm, în ceea ce privește apariția tehnologiei în spațiul școlii, putem spune că a provocat modificări semnificative la nivelul atitudinii pe care trebuie să o aibă actorii implicați față de prezentarea matematicii. Cu răbdare, muncă și dedicație fiecare profesor poate aduce elevii cât mai aproape de matematică.

 

prof. Dana Toader

Colegiul Tehnologic Lazăr Edeleanu, Ploiești (Prahova) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/dana.toader

Articole asemănătoare