Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare

În fiecare an, în luna octombrie, bibliotecarii școlari din întreaga lume celebrează Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare, desfășurând acțiuni de popularizare a bibliotecii în rândul comunităților școlare și locale. Înființată la începutul anilor 1980, Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare a devenit un eveniment global care vrea să atragă atenția asupra importanței bibliotecilor și a muncii bibliotecarilor în educație.

Luna octombrie vrea să ne reamintească în fiecare an că bibliotecile școlare nu sunt doar depozite de carte și că există mulți bibliotecari dedicați care creează biblioteci vii, adevărate centre de învățare și explorare, inițiind proiecte culturale și educative, menite să pună în valoare colecțiile bibliotecii și să atragă elevii către lectură.

Cu scopul de a marca acest eveniment, International Association of School Librarianship (IASL) derulează în fiecare an o suită de proiecte internaționale, printre care cel mai popular este proiectul „Bookmark Exchange Project”, care presupune schimbul de semne de carte între elevi de la școli din țări diferite. În anul 2023, școala noastră este la a noua participare în cadrul acestui proiect și am observat de-a lungul timpului interesul mai multor școli din România. Demn de menționat este faptul că, pornind de la această acțiune globală, în anul 2018, școala noastră a inițiat proiectul județean cu participare internațională „Centenarul într-un semn de carte”, în care au fost implicați elevi din 38 de școli maramureșene, promovând în felul acesta marea sărbătoare a românilor, în întreaga lume.

În anul 2023, tema Lunii Internaționale a Bibliotecilor Scolare este:  “The School Library: My Happy Place where Creativity and Imagination flourish” care reflectă faptul că bibliotecile nu sunt implicate doar în educația tinerilor cititori, ci și în a le stimula imaginația și creativitatea, deschizându-le uși către cunoaștere și aventură, favorizând descoperirea altor culturi, interacțiunea cu alți cititori și formarea de legături pe tot parcursul vieții.

Un alt proiect inițiat de IASL în fiecare lună octombrie se numește „What people are doing for ISLM?”, în cadrul căruia bibliotecarii pot trimite poveștile despre proiectele și activitățile lor din luna octombrie, însoțite de fotografii, toate acestea constituind o uriașă resursă inspirațională pentru bibliotecarii școlari de pe tot globul.

Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare este, fără îndoială, un bun prilej de-a evidenția munca bibliotecarilor școlari și aportul lor esențial în combaterea analfabetismului și a analfabetismului funcțional.

Într-o lume în care tehnologia este în plină ascensiune și în care tinerii sunt captivați de lumea virtuală și de jocurile pe calculator, în care informația este oferită de-a gata, fără efortul căutării, bibliotecarilor le revine rolul de-a găsi mijloace și procedee de-a netezi drumul către carte. „De câte ori citeșți o carte, undeva în lume se deschide o ușă, care lasă să între mai multă lumină”. – Vera Nazarian

Resurse
www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/international-school-library-month-2023/
iasl-online.org/ISLM
anidescoala.ro/divertisment/citate-celebre/citate-celebre-despre-citit-care-te-vor-inspira-sa-citesti-mai-mult/

 

prof. Onorica Tîrziu

Liceul Teoretic Ioan Buteanu, Șomcuta Mare (Maramureş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/onorica.tirziu

Articole asemănătoare