Proiectul Erasmus+ STEAM like Leonardo este o oportunitate didactică pentru Şcoala Gimnaziala George Emil Palade Buzău de a propune o varietate de design-uri didactice care depăşesc tiparul obişnuit tradiţional, în încercarea de a valorifica toate experienta acumulată de organizaţie în implementarea proiectelor educative de-a lungul anilor.
Proiectul este o provocare pentru echipa de proiect care trebuie să îşi dovedească creativitatea în a căuta conexiuni educative între preocupările grupului ţinta de elevi, clasele gimnaziale finale, şi tezaurul cognitiv lăsat umanităţii acum 500 de ani de Leonardo da Vinci.
Dacă este să facem un arc peste timp, personalitatea renascentistă polimorfă a lui Leonardo din Vinci, fiul nelegitim al unui notar florentin, care nu a putut să se bucure de toate drepturile societăţii din cauza filiaţiei materne, este reconstruită ca piesele unui puzzle, prin eforturi succesive de redescoperire a multiplelor domenii în care acesta şi-a manifestat creativitatea şi ingeniozitatea.
Leonardo, maestrul din penelul căruia au luat viaţa 2 din cele mai apreciate creaţii ale umanităţii, Mona Lisa şi Cina cea de taină, este analizat, din perspectiva STEAM, mai ales ca vizionar, inventator, biolog şi matematician.
Proiectul a debutat cu 6 luni în urmă şi, până în prezent, s-au realizat câteva produse educaţionale inedite precum alegerea celui mai relevant logo, prin concursul creaţiilor partenerilor,
Trei videoconferinţe internaţionale pe tema tradiţiilor şi obiceiurilor naţionale, dar şi pentru consolidarea competențelor de exprimare în limba engleză. Fiecare partener a realizat colţul proiectului şi l-a popularizat prin diferite medii şi canale.
Proiectul are spaţiul propriu de prezentare a colaborării internaţionale pe etwinning, de unde oricine interesat poate prelua exemple de bună practică.
Primul schimb realizat în octombrie în Girona, Catalonia, a permis stabilirea unor detalii stringente, dar esențiale pentru o coordonare eficientă, prin schimbul de bune practici între parteneri. Realizarea primei teme majore în colaborare internaţională, Leonardo şi timpul său, prin folosirea aplicaţia TIC timeline, a evidenţiat etapele esenţiale ale vieţii lui Leonardo da Vinci.
Primul schimb de elevi va avea loc în perioada 10-16 martie. Echipe de 6 elevi din cele 5 ţări partenere vor debuta în realizarea interactiv-colaborativ a programului propus de partea Spaniolă cu tematica Leonardo artistul. Selecţia acestor 6 elevi s-a realizat printr-o competiţie deschisă, ce a permis evidenţierea competentelor TIC şi de limba engleză. Realizarea temelor intermediare din proiect a fost un criteriu decisiv. Implicarea dublată de tenacitate, dorinţa de autodepăşire şi deschiderea spre nou sunt criterii relevante pentru selecţia elevilor ce participă în schimburile interşcolare.
Echipa romană este pe ultima sută de metri în pregătirea primului schimb. Emoţiile nu vor periclita dorinţa de a împărtăşi şi de a învăţa prin learn by sharing and doing. Experințele din Catalonia ne vor inspira în a relata noi știri despre proiectul STEAM like Leonardo.