Girona, Catalonia, 10-16 martie 2019
Schimbul școlar din cadrul proiectului STEAM like Leonardo din Girona și-a conturat ecourile. La câteva zile de la revenirea în tara ne răsună încă în urechi dialectul catalan al gazdelor noastre. Densitatea activităților ne-a copleșit uneori, dar, cu nostalgie deja, rememoram amintiri de neuitat. Privirea ne este încă în căutarea clădirilor din Evul Mediu, ce tronează imperturbabil în centrul vechi al orașului. Catedrala din secolul XVIII se distinge cu măreție în rândul edificiilor, făcându-te, pentru o clipă, să te gândești la efemeritatea umană. Gândul alunecă printre cele 90 de scări care te conduc spre o poartă imensă de lemn ce te trezește la realitate. Catalanii sunt oameni calzi, primitori, darnici, poate puțin cam domoli pentru sângele latin ce le curge în vine. Nu știu cum să ne facem să ne simțim mai confortabil.
Primirea la aeroport
Plecați la îngemănarea zorilor cu noaptea, ne găsim în El Prat, aeroportul din Barcelona, în fața unor figuri zâmbitoare, puțin timide, care ne urează bine am venit! Copiii, puțin jenați, schimbă câte o vorba, iar noi, adulții, ne bucurăm că ne revedem. Timpul trece și echipa poloneză apare și ea, cât să ne facem drum cu toții către Girona, Catalonia. Aventura își completase deja primele file…
Ziua 1
Insitutul Xifra se intinde pe un spațiu generos, acolo unde elevi de liceu învață diverse meserii, susținuți de cadrele lor. Partenerii proiectului se disting printre elevii localnici, prin conglomeratul de limbi pe care îl auzi in jurul lor: flamandă, catalană, italiană, poloneză, română, liantul fiind limba engleză.
Domnul director al institutului dă startul activităților. Urmează să participam la câteva exerciții de cunoaștere a locurilor, dar mai ales a celor cu care vom colabora pe parcursul acestei săptămâni. Pe după-amiază prezentăm partenerilor activitățile noastre și facem schimb de impresii.
Ziua 2
Echipele sunt sudate de pe acum și pot desfășura activități în colaborare internațională. Mona Lisa împrumută chipul copiilor folosind aplicațiile moderne, elementele tabelului periodic așteptă sa fie descoperite printr-un joc al presupunerilor, iar poligoanele se aliniază docile sub mâinile dibace ale grupelor. Colaborarea și schimbul de practici sunt esențiale. Se scriu primele pagini ale jurnalului echipelor internaționale care povestesc file din istoria Gironei, de la așezarea romană până la urma ecoul pașilor noștri pe culoarele muzeului de istorie.
Ziua 3
Mona Lisa se deghizează în figurile partenerilor, elementele tabelului periodic își regăsesc locul precum albinele în faguri, jurnalul adaugă impresii. Muzeul de artă al Gironei ne oferă o lecție interactivă de obținere a pigmenților. Participăm la un atelier de pictura în care, pentru o ora și jumătate, devenim protagoniștii unei bodega din timpul Renașterii, creuzetul creațiilor.
Ziua 4
Jurnalul își adună impresiile ca un pom în floare, Mona Lisa pare o domnișoară rătăcită în secolul XXI, plastilina ia forme impresionante. Întâlnirea de la Primăria Girona ne face să ne simțim, pentru o clipă, persoane influente în comunitatea locală.
Ziua 5
Plecam cu emoții spre Barcelona. Timpul se comprimă atunci când ne găsim în fata edificiului Sagrada Familia. Sentimentele sunt copleșitoare. Detaliile te copleșesc, măreția te uluiește, conceptul te amețește. Nu ne mai simțim ființe, ne percepem neant în fața unei așa capodopere a umanității. Ne trezim ca din vis pe drum spre Girona, casa noastră de câteva zile.
Plecarea
Ne trezim cu emoții. Clipa despărțirii a sosit. Lacrimi stau să se adune ca șirag de mărgele. Partenerii se privesc cu nostalgie. Au fost clipe minunate, gazdele simt că își lasă proprii copii să se desprindă de acasă, pe noi ne animă dorul… Un ultim zâmbet si promisiunea revederii in Romania în zilele însorite ale lui florar. Pe hubloul avionului vedem valurile scăldate de razele soarelui. Pentru câteva secunde ne simțim păsări măiestre. Ochii grei se închid doar ca să parcurgem drumul spre casă în câteva secunde. Părinții ne îmbrățișează. Câteva am fost partenerii lui Alice în țara minunilor, Catalonia.
Coordonator proiect,
Profesor Camelia Timofte
File de poveste din Catalonia…
Când am intrat în acest proiect, nu m-am gândit ca voi beneficia de mai mult decât exersarea limbii engleze alături de alți copii din alte tari. Ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost ca, de fapt, chiar mi-am făcut foarte mulți prieteni cu care am ținut legătura si după plecarea din Girona. Consider ca acest proiect m-a ajutat din multe privințe, printre care si nivelul meu de cunoaștere a limbii engleze, dar si din punct de vedere social. Sunt sigur ca pe viitor voi mai participa la astfel de experiențe, dar niciodată nu voi uita de primul proiect internațional la care am participat: Steam Like Leonardo!
H.G., clasa a VIII-a A
Proiectul Steam like Leonardo a fost o experiența minunata care mi-a oferit posibilitatea să întâlnesc oameni noi și să descopăr sistemul de învățământ din Spania, precum și cultura de acolo. Activitățile desfășurate în cadrul acestuia au fost foarte interesante, iar gazdele s-au purtat extraordinar cu noi. Proiectul Erasmus m-a determinat să fiu mult mai încrezătoare și, cu siguranță, aș recomanda oricărui elev să se implice într-un astfel de proiect.
S.C., clasa a VIII-a A
De curând, am avut norocul de a participa într-un schimb de experiențe în Spania, mai exact într-un oraș numit Girona. Când am aflat de proiect am fost foarte entuziasmată, gândindu-mă că este o oportunitate unică și că trebuie să particip. După o serie de testări am primit confirmarea că pot face parte din cei 6 elevi care aveau să viziteze Spania. Timpul a trecut foarte repede, iar activitățile pentru pregătirea plecării au fost numeroase, dar plăcute.
În ziua plecării, emoțiile creșteau pe măsură ce ne apropiam de destinație. Ajunși în aeroport, am fost primiți de către partenerii noștri, iar împreună am așteptat și participanții din Belgia, Polonia și Italia.
Activitățile au fost foarte interesante, iar indicațiile au fost foarte clare. Acestea ne-au determinat să lucrăm in echipă și să ne cunoaștem mai bine. Aici, am cunoscut persoane minunate, de la care am învățat multe lucruri noi. De asemenea, am fost uimită de istoria orașului și de frumusețile pe care acesta le deține. Am vizitat locuri de vis, desprinse ca din basm.
Cel mai mult mi-a plăcut excursia în Barcelona, unde am vizitat catedrala Sagrada Familia, loc pe care mi-am dorit de mică să-l vizitez. Barcelona este un loc magic, unde toate talentele se arată inclusiv pe străzile orașului.
Familiile la care am stat pe parcursul acestei mobilități ne-au oferit la finalul săptămânii, alături de profesorii coordonatori, o cină la școală, intitulată „The last supper”, denumită după tabloul pictat de Leonardo da Vinci.
STEAM like Leonardo este o experiență de neuitat, cu oameni minunați și o recomand tuturor.
E.S., clasa a VII-a B
Sinceră să fiu, așteptările mele au devenit realitate din momentul în care am plecat de la aeroport din Barcelona. Toată lumea era primitoare, foarte fericită să ne vadă. Elevii din celelalte țări erau foarte fericiți, de asemenea.
Școala era semnificativ mai mare decât a noastră, deci toți eram puțin confuzi de toate acele holuri, dar cu ajutorul partenerilor noștri am reușit să nu ne pierdem. Mi-a plăcut foarte mult structura orașului, mi-a plăcut modul în care era totul organizat.
Cred că această experiență o să mă ajute să mă adaptez mai repede la diferite situații și să îi înțeleg pe ceilalți mult mai bine.
B.E., clasa a VII-a B
Am muncit mult de-a lungul timpului si am sperat sa fiu aleasă în echipă. Acest proiect mi s-a părut de la început o ocazie ideală de a-mi testa cunoștințele, atât cele ce privesc limba engleză, cât și întreaga-mi cultură generală, la proiect participând diferite țări. M-am bucurat enorm când eu si colegii mei am fost aleși. Urma să înceapă o aventură nemaipomenită și totodată o perioadă de muncă și seriozitate. Am luat parte la diferite activități: am făcut logo-uri, am ținut videoconferințe, am făcut prezentări și multe altele pentru a ne promova școala și țara prin acest proiect. Ajunși în Girona, am fost plăcut uimiți de seninătatea cu care ne-au primit gazdele noastre. De asemenea, diferența dintre culturile noastre a fost impresionantă și, în același timp, foarte interesantă. Am desfășurat numeroase activități si am avut ocazia de a vizita cele mai frumoase locuri din Spania. Ne-am împrietenit cu toți copiii participanți: catalani, polonezi, belgieni și italieni.
Acum trebuie să ne pregătim pentru a-i primi la noi. Le vom prezenta cele mai frumoase aspecte ale culturii, ale tradițiilor noastre. Acest proiect este un adevărat prilej de dezvoltare armonioasă a întregii mele personalități. Mă bucur că am luat parte la proiectul STEAM like Leonardo!
A.R., clasa a VIII-a A