Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” din Rădăuți a participat la cursul de formare „ICT Tools for Successful Education”, care a avut loc în perioada 19-25 august 2024, în Barcelona, Spania. Acest eveniment a făcut parte din proiectul Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-SCH-000122206, implementat în anul școlar 2023-2024. Scopul cursului a fost să exploreze modalitățile și instrumentele de încorporare a tehnologiei moderne în experiența de învățare a elevilor.
Furnizat de Cappadocia Education, cursul ICT Tools for Successful Education a dezvoltat abilități necesare pentru a crea un mediu de învățare dinamic, creativ și interactiv, completat fiind de o impresionantă experiență culturală. Prin urmare, acest curs a oferit participanților oportunitatea de a adăuga plus valoare la propriul stil de predare obținându-se astfel un cadru optim pentru progres instituțional. Din partea școlii noastre, au participat doamnele profesoare Anca Irinciuc, Daniela Georgeta Nanu, Ramona Cristina Cherniciuc și Loredana Elena Grad.
PADLET – Magic Padlet: facilitează crearea și gestionarea conținutului educațional și colaborativ, permite crearea automată a unor panouri Padlet bazate pe criterii specifice, cum ar fi planuri de lecție, liste de activități sau cronologii. Utilizatorii pot alege dintr-o varietate de formate și pot ajusta rezultatele generate de AI pentru a se potrivi nevoilor lor.
CANVA – Magic Write: generează text personalizat în stilul propriu, cu opțiuni de rescriere, scurtare, îmbunătățire și personalizare a textului.
Magic Media: generează nu doar imagini și videoclipuri, ci și grafică personalizată pe baza comenzilor textuale, simplificând astfel procesul de creare a conținutului vizual.
Magic Grab: Un alt instrument AI care permite selecția și mutarea obiectelor sau elementelor dintr-o imagine într-un mod foarte intuitiv, făcând modificările complexe mult mai accesibile.
KAHOOT – generarea automată de quiz-uri și prezentări folosind modele de limbaj avansate, ceea ce face ca pregătirea materialelor educative să fie mult mai rapidă și mai ușoară pentru profesori.
WORDWALL – personalizare avansată a jocurilor: Wordwall oferă acum mai multe opțiuni de personalizare pentru șabloanele sale. Profesorii pot personaliza jocurile pentru a se potrivi mai bine planurilor lor de lecții, inclusiv posibilitatea de a ajusta setările jocului și de a modifica conținutul mai detaliat. Accesează noi tipuri de activități: jocuri avansate de asociere, activități de rotire și sarcini de sortare mai complexe, interfață îmbunătățită pentru o experiență mai intuitivă. Procesele de navigare și de creare a jocurilor sunt simplificate, facilitând profesorilor crearea și gestionarea conținutului, precum și îmbunătățirea modului de brainstorming, în care AI-ul grupează automat ideile similare, făcând sesiunile de brainstorming mai eficiente moduri de joc noi, cum ar fi „Tallest Tower”, care încurajează colaborarea în clasă teme sezoniere.
SUNO ȘI UDIO – este o platformă inovatoare în domeniul inteligenței artificiale pentru generarea de conținut audio, specializată în crearea de muzică și voce sintetizată. Aplicația oferă utilizatorilor instrumente avansate pentru a genera piese muzicale și voci care sună extrem de realist. Are capacitatea de a crea voci sintetice personalizate care pot fi utilizate în diverse aplicații, de la asistenți vocali și jocuri video până la muzică și text audio. De asemenea permite utilizatorilor să genereze compoziții muzicale complet personalizabile, folosind modele AI care analizează și învață din diverse stiluri muzicale. Aceste modele sunt capabile să producă piese originale care pot fi utilizate în proiecte comerciale sau artistice.
COLOSSYAN : este un instrument AI specializat în crearea și personalizarea de videoclipuri cu ajutorul avatarelor digitale, care pot fi folosite pentru diverse scopuri, inclusiv educație, marketing, training-uri și prezentări corporative. Avatarele personalizate pot fi programate să vorbească texte introduse de utilizatori. Prezintă multilingvism întrucât suportă multiple limbi. Videoclipurile create cu Colossyan pot fi integrate ușor în diverse platforme. Utilizatorii au control asupra expresiilor faciale, tonului vocii și altor detalii care ajută la crearea unui videoclip realist și convingător.
SCRATCH – este o platformă de programare vizuală, un instrument puternic pentru dezvoltarea abilităților de gândire computațională și creativitate la elevi. Iată câteva dintre avantaje:
Învățarea programării: o introducere accesibilă în programare, permițând elevilor să creeze jocuri, animații și povești interactive folosind blocuri de cod drag-and-drop.
Dezvoltarea gândirii critice: dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor și de gândire critică prin proiectarea și testarea propriilor proiecte.
Colaborare și partajare: Scratch încurajează colaborarea, permițând elevilor să împărtășească și să rearanjeze proiectele altora, învățând astfel din exemple reale.
Integrarea în curriculum: Profesorii pot folosi Scratch pentru a ilustra concepte din matematică, știință, artă și alte materii, făcând învățarea mai interactivă.
Stimularea creativității: Elevii pot experimenta cu designul și creația, stimulându-și imaginația și învățând să-și exprime ideile prin tehnologie.
Prin participarea la astfel de cursuri de formare în context internațional, s-au aprofundat și consolidat conținuturi relevante despre practicile de predare inovatoare, care promovează eficiența actului didactic și îmbunătățirea tehnicilor de gestionare a timpului.
Prin implicarea în proiecte Erasmus+, Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți își motivează și dezvoltă personalul în conformitate cu misiunea și viziunea modernă a instituției. Activitățile care se vor desfășura în perioada postmobilitate vor contribui în mod direct la creșterea prestigiului și performanței școlii.