Job shadowing – o experiență deosebită în Valencia

În cadrul Proiectului Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-SCH-000121507, de la Școala Gimnazială Borlești, jud.Neamț, în perioada 22-26 aprilie 2024, am  participat la cursuri de job shadowing, care s-au desfășurat  la Școala La Devesa School din Carlet, Valencia, Spania. Școala Devesa este un centru internațional privat, care acoperă toate etapele școlare: de la momentul în care elevii încep să meargă, până la universitate. Predarea sa se bazează pe o pregătire cuprinzătoare, axată pe valori și abilități sociale, în care învățarea limbilor străine, cele mai noi tehnologii și sportul sunt considerate esențiale. Scopul principal al școlii este ca elevii săi să obțină performanțe ridicate prin satisfacerea nevoilor lor și îmbunătățirea abilităților.

Începând cu anul 2014, La Devesa School s-a alăturat grupului de școli din întreaga lume, recunoscute ca centre de excelență academică potrivite pentru a fi școli internaționale Cambridge, care au dreptul de a-și prezenta studenții la examene și evaluări recunoscute pe plan internațional. Acest angajament pentru o educație diferită care  integrează curriculumul britanic în unele domenii permite studenților să completeze calificarea spaniolă cu o calificare internațională recunoscută în întreaga lume.

În această școală, am descoperit un mediu de învățare prietenos în care elevii sunt îndrumați în activitățile de învățare prin metode interactive și de lucru în echipă. Am făcut schimb de metode de învățare și evaluare cu profesorii din această școală. Am împărtășit dificultățile pe care le întâmpinăm uneori cu elevii care au probleme de comportament în timpul orelor, am făcut schimb de soluții potrivite și utile în astfel de situații.

În primul rând, am avut ocazia să observ o lecție de matematică despre timp la clasa a treia. În timpul lecției, elevii au câștigat puncte pentru fiecare răspuns corect dat. La sfârșitul lecției  punctajul lor a fost afișat pe tabla de evaluare. Am participat și la o lecție de  matematică la  clasa întâi, despre numere naturale de la 0 la 30. Elevii rezolvau exerciții de matematică la tabla inteligentă. Manualul de matematică deschis pe tabla inteligentă era același pe care îl aveau copiii individual. Această metodă i-a ajutat pe copii să urmărească cu ușurință fiecare pas în rezolvarea exercițiilor și a problemelor.

La clasele gimnaziale, am observat o lecție de artă plastică, organizată pe mai multe ateliere: tehnica colajului, desenul manual, pictura acrilică. Am observat și lecții de fizică, spaniolă și engleză. În toate aceste activități, profesorii au combinat metode și procedee clasice și moderne folosind nu numai table și tablete inteligente, ci și cărți, fișe și caiete. Toate lecțiile au fost în limba engleză, deoarece această școală este o școală Cambridge.

În afara școlii, au existat și activități culturale, cum ar fi participarea la evenimente locale sau vizitarea celor mai emblematice obiective turistice din Valencia: Catedrala de Valencia, Muzeul de Belle Arte, Orașul Științelor și Artelor, Oceanograful, BioParc.

În urma participării la această activitate de mobilitate, am învățat despre cultura spaniolă, istoria lor, diferențele dintre culturile noastre și mai ales despre sistemul lor educațional.

Mi-am îmbunătățit abilități precum vorbitul și scrisul în limba engleză, utilizarea unor metode de învățare ca predare interactivă, dezvoltarea spiritului civic și antreprenorial, a incluziunii sociale, capacitatea de a integra mai multe materii într-o singură lecție (de ex.: știință cu matematică, arta limbajului cu istorie), utilizarea formelor moderne de evaluare – învățare bazată pe proiecte, portofolii -, utilizarea instrumentelor tehnologice educaționale în procesul de învățare, capacitatea de a crea o clasă incluzivă care să respecte diversitatea, inclusiv diferențele culturale, lingvistice și de învățare, organizarea și gestionarea activităților de învățare colaborativă care încurajează munca în echipă, rezolvarea de probleme și comunicarea elevilor, capacitatea de a folosi strategii care stimulează interesul și implicarea elevilor în procesul de învățare

Această experiență a fost specială și unică pentru mine pentru că nu știam prea multe despre cultura și tradițiile spaniole, despre predarea și educația în Spania. A fost o oportunitate de a-mi dezvolta abilitățile de limba engleză, de a învăța și cuvinte spaniole, de a participa la lecțiile de engleză la o școală Cambridge. Apreciez modul în care profesorii integrează tabletele și tablele inteligente în procesul de învățare, modul în care lucrează cu elevii cu nevoi speciale. Mi-a plăcut relația dintre elevii profesori, modul în care aceștia interacționează și modalitatea de evaluare prin recompense.

 

prof. Cristina-Mariana Diaconu

Școala Gimnazială, Borlești (Neamţ) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/cristina.diaconu

Articole asemănătoare