„Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, concursul internațional care s-a făcut punte de la pământ la cer

„Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III” este un concurs care a reunit copii din întreaga lume, ierarhi, preoți și profesori, realizând o punte între învățăcei și învățați, între credincioși și cler, între pământ și cer. Este vorba despre o experiență cu anevoie de explicat în argumente – căci cine poate înțelege care este motivul pentru care un număr impresionant de elevi – de la cei mici, de șase ani, până la adolescenții și tinerii de liceu, până la 18 ani – au ales benevol, fără să aștepte nimic în schimb, fără niciun câștig material, să participe la un concurs de suflet, care verifică cunoștințe și care le oferă oportunitatea de a crea ceva frumos, după sensibilitatea sufletului fiecăruia. Aceștia au fost coordonați de dascălii lor – profesori, preoți, cateheți – care i-au pregătit luându-și timp din timpul lor prețios, inițiindu-i în marea taină a Nașterii Domnului, sărbătorirea evenimentului și tradițiile practicate de poporul dreptcredincios.

Cu prilejul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, pe data de 30 ianuarie 2022, în biserica Parohiei ”Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmației, părintele prototop Pop Vasile Aurel, preot paroh al acestei parohii și protopop de Sighetu Marmației, județul Maramureș, alături de preoții împreună- slujitori, au premiat pe cei 70 de elevi participanți la concursul internațional ”Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”. Elevii au fost coordonați de următoarele cadre didactice:
-profesor de Religie Jolopciuc Maria Viorica, Școala Gimnazială „George Coșbuc”
-profesor învățământ primar Pop Mihaela Loredana, Școala Gimnazială „George Coșbuc”
-profesor de Religie Moldovan Anuța, Școala Gimnazială „George Coșbuc” și Școala Gimnazială Nr. 10,
-profesor de Religie Docineți Natașa, Liceul Tehnologic Marmația.

Inițiat acum câțiva ani de către Colegiul Pedagogic ”Gheorghe Lazăr” Cluj Napoca prin profesorul coordonator Ionița Timiș, concursul  a luat amploare și s-a desfășurat în întreaga țară și în diaspora prin implicarea profesorilor și inspectorilor de Religie- membri ai platformei www.red-religie.ro, precum și a altor profesori din țară și din diaspora. În anul 2021, în perioada 18-19 decembrie, la ediția a VI-a, în prima etapă a concursului cu tema ”Hristos Se naște, slăviți-L!” au participat peste 10.000 de elevi din 26 de țări. Țările participante, prin elevii și coordonatorii acestora- profesori, preoți și cateheți, au fost: România, Italia, Moldova, Grecia, Franța, Ucraina, Turcia, SUA, Spania, Serbia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Germania, Portugalia, Norvegia, Spania, Japonia, Canada, Belgia, Austria, Australia, Danemarca, Ungaria, Rusia, Kenia, Irlanda.

Motivul major al acestui concurs este stimularea participării elevilor atât la orele de Religie, cât și la catehezele de pe lângă bisericile parohiale. Pentru ca să fie posibilă participarea elevilor din diverse țări, cadrele didactice din echipa organizatoare au realizat subiectele formularului Google în șase limbi: română, franceză, engleză, italiană, spaniolă, rusă. Subiectele pentru concurs au constat atât din itemi obiectivi și semiobiectivi ce au vizat cunoștințe, atitudini și deprinderi moral-religioase. Pentru a da frâu liber imaginației elevilor, la fiecare nivel de clasă a existat și un subiect de creativitate: la clasele Pregătitoare-I-II elevilor li s-a cerut realizarea unei creații plastice pe tema Nașterii Domnului, în timp ce la clasele 3-4, 5-6 formularul a constat din întrebări variate și un subiect de creație, iar la clasele 7-8 și la nivel liceal, s-a cerut  realizarea unui eseu pe tema Crăciunului.

Astfel, pe lângă faptul că acest concurs verifică cunoștințele religioase conform programei școlare în vigoare, dar și deprinderi, atitudini și abilități ale adevăratului creștin. Elevii participanți – copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani, au arătat că doar iubirea de Dumnezeu, Părintele nostru ceresc, ne poate salva. Elevii au avut ocazia să-și mărturisească credința trăită, manifestată în tradițiile și obiceiurile religioase și populare practicate cu prilejul marii sărbători creștine – Crăciunul, atât în sânul familiei, cât și în Biserică,  sub îndrumarea preoților slujitori. Prin creațiile lor, desene și compuneri, elevii vor deveni autori ai cărții „Gânduri de îngeri”, cărți în format digital, cu ISBN, care pot fi listate și pot constitui atât material didactic, cât și o amintire specială de păstrat, din generație în generație.

Cei care sunt de apreciat cu adevărat sunt elevii participanți, care au arătat dragoste față de Dumnezeu și interes față de ora de Religie și de concursurile extrașcolare, alegând să participe în număr atât de mare. Și nu numai atât dar ceea ce este de lăudat este că rezultatele au fost excepționale. De exemplu, de la Școala Gimnazială „George Coșbuc”, Sighetu Marmației, dintr-un număr de 58 de elevi participanți, 54 elevi au avut premiul I, obținând un punctaj între 90 și 100 puncte, 3 elevi au luat premiul al II-lea și un singur elev a obținut premiul al III-lea.

Pregătirea am făcut-o prin faptul că, pe lângă cunoștințele propriu-zise, conform programei școlare în vigoare, i-am inițiat și în lucrul cu formularele Google – pe care le utilizez la clasă încă din anul 2020, când, datorită pandemiei, mi-am adaptat activitățile la clasă și pentru predarea și evaluarea online. De asemenea, am utilizat și exercițiile de pe platforma www.red-religie.ro, dar și joculețe realizate de mine personal în diverse aplicații, precum: wordwall sau learningapps, Kahoot, Quizizz, atât de îndrăgite de copii, prin caracterul lor interactiv și antrenant, care stimulează competiția. Astfel, învățatul la Religie pare uneori a fi o joacă- dar, așa cum știm cu toții, și joaca poate fi un lucru serios.

Aduc alese mulțumiri părintelui Pop Vasile Aurel pentru dragostea arătată față de copii și de activitățile de cateheză în proiectele comune pe care le-am desfășurat, preoților împreună slujitori din parohia „Adormirea Maicii Domnului” unde a avut loc premierea copiilor, precum și tuturor celor care au organizat și coordonat acest frumos proiect, făcând posibilă participarea noastră, a tuturor, în număr atât de mare.

Văzând numărul mare de participanți la acest concurs internațional, i-am întrebat pe elevi, atât pe cei implicați în concurs, cât și pe colegii lor care nu au participat, sub forma unui chestionar: ”De ce crezi că la acest concurs au participat peste 10.000 de elevi din întreaga lume. Iată care au fost răspunsurile lor:

  • Deoarece au fost interesați de acest concurs și li s-a părut interesant.
  • Eu cred că au participat deoarece este o sărbătoare frumoasă care merită milioane de lucrări despre ea.
  • Deoarece mi se pare un concurs frumos și educativ.
  • Deoarece este o cauză bună și aduce bucurie familiilor nevoiașe!
  • Îmi pare rău că nu am participat dar în acea perioadă am fost mult prea ocupată și nu am avut timp să particip…
  • Au participat atâția elevi deoarece cred că a fost un concurs ușor si frumos.
  • Eu cred că au participat atât de mulți copii la concurs deoarece este unul care te face să simți bucurie și pace sufletească.
  • Pentru a-L slăvi pe Iisus.
  • Au simțit că va fi frumos.
  • Eu cred că au participat la acest concurs peste 10.000 de copii, deoarece aceşti copii doresc să afle mai multe despre Naşterea Domnului.
  • Eu cred că au participat atât de mulți copii deoarece acest concurs pare să fie foarte interesant și frumos și mi se pare foarte important să iți împărtășești gânduri frumoase oamenilor din jurul tău.
  • Eu cred că au participat atâtea persoane, deoarece sunt sufletiste.
  • Deoarece concursul este foarte interesant, iar eu cred că, concursul a inspirat toți acei copii pentru a face ceva frumos.
  • Eu cred că au participat atât de mulți copii deoarece au vrut să își testeze cunoștințele despre Nașterea Domnului.
  • Aceștia au participat din diferite țări pentru același scop, de a descoperi informații și experiențe noi.
  • Eu cred că au participat atât de mulți copii deoarece acesta creează o conexiune strânsă cu Dumnezeu și îți dă o pace sufletească.
  • Pentru că lumea vrea să arate că sunt credincioși și să arate recunostința față de Dumnezeu.
  • Pentru că există lume iubitoare de tradiții, religie, istorie și creștinism care vor să își împărtășească cunoștințele și cu alți iubitori de acestea, valorificându-și cunoștințele.
  • Eu cred că au participat atât de mulți elevi la concurs deoarece acest concurs nu se ține des, se ține rar, iar acei elevi au crezut că nu o să mai prindă un asemenea concurs de Crăciun.
  • Cred că este extraordinar deoarece am de câștigat să fiu autorul lucrării mele într-o carte, pot spune că mă simt foarte norocoasă.
  • Au participat atât de mulți elevi deoarece suntem creștini și Îl iubim pe Iisus Hristos cum ne iubește și El.
  • Eu cred că au participat la acest concurs atât de mulţi elevi, deoarece ei doresc să afle mai multe despre Domnul Iisus Hristos.
  • Pentru că este un concurs foarte interesant.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate! Felicitări tuturor elevilor participanți! Cu toții au avut de câștigat, pentru că cel care-și face timp pentru cele sfinte, niciodată nu va avea de pierdut. Au trăit experiența unică a comuniunii cu ceilalți și a mărturisirii credinței, au primit șansa de a deveni autorii propriilor lucrări care vor apărea într-o carte cu ISBN și vor fi publice. Elevii au fost premiați în biserica parohială de care aparțin. Cinste mare li se cuvine părinților acestor elevi pentru încrederea în oferta educațională pe care le-o punem noi, dascălii, la dispoziție, și care înțeleg că doar prin colaborarea familiei cu școala și Biserica putem contribui la formarea caracterului religios-moral și a personalității elevilor. Numai în acest fel, fiecare copil Îl va alege ca model de urmat în viață pe Copilul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care „sporea cu înțelepciunea și cu vârsta și cu harul la Dumnezeu și la oameni” (Luca 2, 52).

Bibliografie
Biblia sau Sfânta Scriptură, Editura Institutului Biblic și de Misiune al B.O. R., București, 1982.

 

prof. Maria Viorica Jolopciuc

Școala Gimnazială George Coșbuc, Sighetu Marmației (Maramureş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/maria.jolopciuc

Articole asemănătoare