Acum aproximativ doi ani, izbucnirea pandemiei Covid-19 a deschis un fel de cutia Pandorei, aducând în rândul nostru tot felul de gânduri și sentimente legate de cum anume ne vom duce mai departe viețile, atât pe plan personal cât și pe plan profesional. Au existat voci care au văzut din acest moment unul de cotitură, în sensul negativ, al unor schimbări radicale care ne vor bloca, așa cum au existat voci care au prevăzut schimbări ce-ar putea deschide noi oportunități.
În acest climat plin de incertitudini, proiectul intitulat „Adulți pentru o societate bazată pe cunoaștere” propus de Asociația „EXE – Expertiză pentru o societate bazată pe cunoaștere” a primit finanțare de la Uniunea Europeană prin intermediul programului Erasmus+, gestionat în România de ANPCDEFP. Scopul a avut în vedere dezvoltarea competentelor profesionale de formare/ predare a formatorilor în vederea creșterii abilitaților si aptitudinilor adulților de a insera tehnologia în relațiile cu copiii și în viața cotidiană, cat si dezvoltarea competentelor manageriale pentru o asociație deschisă internaționalizării, proiectul debutând implementarea într-un climat cel puțin provocator în context pandemic.
Deși implementarea a presupus găsirea de soluții potrivite noului climat (realizarea mobilităților într-un context cu restricții de călătorie și susținerea cursurilor create în format online), obiectivele specifice ale proiectului au fost atinse, acestea fiind:
O1 – Formarea a 6 experți in cadrul a 3 cursuri cu know-how internațional;
O2 – Elaborarea unui plan de dezvoltare pentru o organizație bazata pe proiecte;
O3 – Conceperea si pilotarea a 2 cursuri de formare privind educația parentală și digitalizarea adulților.
Cei 6 formatori din cadrul Asociației EXE care au participat la cursuri de formare în Finlanda (22-26 august 2021), Italia (Bologna, 1-8 august 2021) și Olanda (Assen, 5-11 septembrie 2021) au utilizat competențe dobândite în crearea de cursuri noi care au fost pilotate cu adulți și care se află în oferta de formare a organizației noastre.
Rezultatul tangibil al formării din Olanda l-a reprezentant cursul gratuit „Adicția de internet a copilului – semnale de alarmă și măsuri”, ce are în vedere modalități de identificare a adicției de internet în rândul copiilor, metode și mijloace pentru minimizarea acesteia, cât și instrumente și modalități prin care atenția celui mic și preocupările lui să fie îndreptate spre alt tip de activități, mai puțin internetul, sau transformarea acestuia într-un instrument util, care să fie folosit în favoarea unei bune dezvoltări. Un prim astfel de curs a fost susținut în data de 5 decembrie 2021 la care au participat aproximativ 50 de părinți, interesați de tematică și care au aflat cu ce pot înlocui internetul din programului copilului lor sau ce aplicații pot contribui la dezvoltarea acestuia și care să fie folosite cu măsură. (ex. Duolingo).
În contextul pandemic, în care cele mai multe activități s-au derulat în format online, cursul de Digitalizare adulți, creat ca urmare a participării la formarea din Italia, a fost foarte bine primit de către participanții care au aflat informații utile despre noi aplicații și instrumente online pe care le pot folosi în viața cotidiană sau la locul de muncă. Un prim curs gratuit s-a desfășurat pe 30 ianuarie 2022 și a avut un feedback foarte bun din partea celor 60 de participanți care au putut testa astfel de instrumente, alături de traineri și care au înțeles că ceea ce poate părea la prima vedere o piedică (ex. pandemia) se poate transforma într-o oportunitate de învățare (participarea la cursuri online, aflarea și utilizarea de aplicații utile ce ușurează viața cotidiană).
Toate informațiile, cunoștințele, competențele și aptitudinile dobândite în cadrul cursurilor de formare susținute prin intermediul proiectului Erasmus+ au fost împărtășite cu adulți curioși și interesați de cunoaștere în cadrul unei conferințe de închidere a proiectului, ce a avut loc în data de 22 martie 2022, și unde formatorii au împărtășit cu cei prezenți informații despre educația adulților din Finlanda, Italia și Olanda, demonstrându-se încă o dată că învățarea are un rol foarte important în viața fiecăruia dintre noi și că se face pe tot parcursul vieții.
* * *
Cursurile gratuite create și dezvoltate prin intermediul proiectului ”Adulți pentru o societate bazată pe cunoaștere” (perioada de implementare 1 octombrie 2020 – 31 martie 2022) pot fi găsite pe site-ul organizației: www.exe.org.ro.
Prezentarea PowerPoint și suportul pentru cursul ”Adicția de internet – semnale de alarmă și măsuri” pot găsite pe pagina www.exe.org.ro/curs-gratuit-adictia-de-internet-semnale-de-alarma-si-masuri/
Prezentarea PowerPoint și suportul pentru cursul ”Digitalizarea adulților” pot fi găsite pe pagina: www.exe.org.ro/curs-gratuit-digitalizarea-adulti/