Impactul activităților de voluntariat în educația preșcolară

Niciodată nu este prea devreme să implicăm copiii în activități de voluntariat. Indiferent de paleta acțiunilor  care implică voluntariatul, acestea au ca scop conștientizarea, sensibilizarea  și responsabilizarea copiilor, ajutându-i  să capete un set de valori și conduite de grijă față de semeni și mediul înconjurător.

„…oamenii sunt ceea ce au învăţat. Şi oamenii învață aproape totul: să gândească, să simtă, să voiască, să efectueze anumite munci şi să intre în relaţii cu alţii. Dar, de apreciat nu-i apreciem după cele ce au învăţat, ci după faptele lor.” – Nicolae Iorga

Perioada preșcolarității este o perioadă importantă în   formarea și dezvoltarea  personalității şi a sistemului propriu de valori, în  formarea  imaginii de sine şi faţă de ceilalţi precum şi a conduitelor şi a modului de viaţă. La această vârstă copiii au nevoie de sprijin, de un mediu informativ care să fie alături de ei, pentru a putea trece cu succes  la autonomie și responsabilitate.

Un obiectiv complementar al școlii este acela de a-i învăța pe copii să trăiască frumos și sănătos, implicându-i  în mod direct pe aceștia în rezolvarea problemelor ce afectează mediul înconjurător și sănătatea comunității în care trăiesc, chiar a societății în ansamblul ei, pentru că, să nu uităm, copiii de astăzi sunt adulții de mâine. Dacă preșcolarii de astăzi cresc și se dezvoltă în spiritul voluntariatului, poate oglinda societății de mâine va fi una diferită, încununând munca tuturor dascălilor care sunt implicați în consolidarea educației permanente în viețile copiilor pe care îi modelează de-a lungul carierei, insuflându-le valori ca: iubirea, bunătatea, respectul, credința.

În dezvoltarea unei mentalități sănătoase la nivelul unei societăți care se află într-o continuă schimbare, educația  pentru voluntariat are un rol determinant, această problemă privindu-ne deopotrivă pe toți, adulți sau copii. Este necesar să le explicam copiilor consecințele pe care acțiunile lor le au, schimbarea pe care acestea o aduc în viața noastră dar și în viețile celor din jurul nostru.

De multe ori, preșcolarii sunt considerați prea mici pentru a-şi asuma responsabilități, însă, dacă li se oferă o șansă,  se pot transforma într-un adevărat  model pentru adulții din jurul lor. Manifestând deseori un entuziasm molipsitor,  fiind  creativi și foarte activi, pot antrena alți membri ai comunităţii în procesul de schimbare și tocmai de aceea implicarea activă a preșcolarilor în activități de voluntariat  pot genera schimbări pozitive, fiind benefice  pentru voluntar ca individ, pentru comunitate şi societate în întregul ei.

Ca profesori, purtăm cu noi la orice pas  imensa răspundere de a educa, de a sădi în conștiința copiilor valori morale care vor fi transpuse  mai târziu în principii și conduită personală.

Aceste valori morale le cultivăm prin participarea directă cu copiii la viața comunității în cadrul proiectelor cu impact moral puternic, campanii de promovare sau conștientizare, activităților extracurriculare sau opționalelor desfășurate, jocurilor, spectacolelor etc. Voluntariatul înseamnă mai mult decât orice definiție, voluntariatul înseamnă hrană pentru sufletul  nostru,  pentru că, dăruind necondiționat iubire, vom primi iubire, dăruind frumos, vom primi frumos. Important este să ne dorim și să facem primul pas.

Uneori, un gest mic poate genera o schimbare mare!

 

prof. Elena Neagoe

Grădinița cu Program Normal, Udrești (Vâlcea) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/elena.neagoe

Articole asemănătoare