Îmbogățirea metodei de predare a limbii franceze printr-un stagiu de formare la Montpellier

În prezent, există o gamă largă de oportunități de formare pentru profesorii de FLE (Français Langue Étrangère-limba franceză ca limbă străină), în special pentru cei debutanți. Aceștia sunt deseori în căutare de surse de inspirație, de noi metode didactice sau de oportunități pentru a obține un certificat de participare pentru a-și îmbogăți parcursul profesional și pentru a se perfecționa continuu.

În vara anului 2022, am avut șansa de a participa la o formare dedicată profesorilor de FLE, desfășurată la Montpellier, Franța (18-29 iulie), organizată de Institutul Lingvistic Adenet, instituție renumită care oferă cursuri și formări pentru profesorii de limba franceză, fiind dedicată învățării și predării limbii franceze ca limbă străină. Aceasta are o abordare inovativă în ceea ce privește formarea profesorilor, punând accent pe dezvoltarea competențelor didactice și integrarea tehnologiilor educaționale moderne

Această oportunitate a fost posibilă datorită unei burse oferite de Institutul Francez din țara noastră, pe care am câștigat-o în urma concursului național Mon cours de FLE en 3 minutes.

Aici, am întâlnit profesori din diverse colțuri ale lumii: Brazilia, Vietnam, Italia, Spania, Olanda, Regatul Unit și Germania-toți profesorii erau debutanți-până în 30 de ani. Fiecare dintre noi a împărtășit propria experiență, venind din medii culturale diferite, având metode educaționale unice și perspective interesante. Cursurile, axate pe dezvoltarea abilităților de comunicare și de expresie orală, au fost extrem de valoroase pentru cariera noastră didactică.

Am urmat cursuri pentru nivelul avansat (C1-C2), unde am analizat manuale (A1-C1) și am creat diverse tipuri de exerciții, dar am participat și la cursul Formare pentru Formatori. Toate cursurile au fost concepute să promoveze metode pedagogice inovante, prin abordarea celor patru competențe fundamentale – C.O. (compréhension orale), C.E. (compréhension écrite), E.O. (expression orale), E.E. (expression écrite) – conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL), totul într-un cadru practic.

Grupul de participanți a fost limitat la zece profesori, ceea ce a facilitat o atmosferă prietenoasă, în care fiecare dintre noi a avut ocazia să avanseze  și să participe activ la schimbul de idei și experiențe. De obicei, am lucrat în grup sau în binom.

Un alt aspect extrem de valoros al acestei formări a fost integrarea tehnologiilor digitale în procesul de predare. Am învățat cum să folosim instrumentele digitale pentru a face lecțiile mai dinamice și mai atractive. De exemplu, prin exerciții interactive online, elevii rămân motivați și pot învăța într-un mod plăcut și ludic, dezvoltându-și autonomia. Pentru nivelurile A1-A2, site-uri precum Bonjour de France, Le Point du FLE sau FrançaisFacile.com sunt extrem de utile. La nivelurile B1-B2, resursele de la RFI SAVOIRS (pentru înțelegerea orală) și Le Trefle sunt recomandate, iar pentru nivelurile C1-C2, instrumente specializate, cum ar fi Le français facile cu RFI, sunt ideale pentru aprofundarea gramaticii, vocabularului și ortografiei. În timpul formării, am descoperit diverse platforme online care oferă resurse excelente pentru profesori de FLE, precum Moodle și Padlet, care sunt ideale pentru a crea activități interactive și a încuraja colaborarea între elevi. Am create multe quizuri pe diverse teme și pe Kahoot și Quizizz.

Una dintre sugestiile formatoarei a fost utilizarea muzicii ca metodă didactică pentru a capta atenția elevilor și a transforma lecțiile într-un moment mai plăcut. De la începutul carierei mele de profesor de FLE, am integrat în fiecare oră o melodie legată de tema abordată. Am observat că elevii sunt mult mai implicați în activitățile interactive și reacționează mult mai pozitiv la utilizarea resurselor digitale și muzicale în lecții. Aceste melodii ajută la revizuirea vocabularului sau a punctelor de gramatică într-un mod jucăuș și eficient. De exemplu, am folosit videoclipuri de pe YouTube pentru a repeta numerele, lunile anului, anotimpurile, culorile, prepozițiile de loc, verbe de grupa I,II,III, adjective calificative, posesive, demonstrative-acestea sunt doar câteva exemple din lunga listă; am prezentat un cântecel în care se repetă întrebarea ”Qu’est-ce que c’est ?” unde copiii recapitulează în același timp și rechizitele; copiii au și anumite melodii preferate-de exemplu, elevii mei debutanți, de clasa a V-a, sunt foarte entuziasmați de cântecul despre verbul ”s’appeler”. Putem găsi orice melodie pe Youtube, care abordează conținuturile pe care le avem de predat sau de recapitulat! Totul este la un click distanță! În plus, pentru avansați, există și fișe cu exerciții pe baza cântecului ascultat-pot fi găsite pe TV5Monde.

Practicile de formare au fost și ele deosebit de utile. Am avut ocazia să schimb idei cu alți profesori din oraș și să vizitez școli din Montpellier. Diferiții profesori francezi care au fost invitați și ne-au ghidat au avut și ei o contribuție importantă în formarea noastră.

Pe parcursul stagiului, am avut ocazia să pun în practică metodele și tehnicile învățate, iar feedback-ul valoros primit de la formatoare și colegii profesori m-a ajutat să îmbunătățesc considerabil lecțiile de limba franceză. Acest stagiu a marcat o etapă esențială în dezvoltarea mea ca profesor debutant de FLE, oferindu-mi instrumentele necesare pentru a implementa tehnici inovative și eficiente încă din prima zi de curs. Toate aceste cunoștințe și strategii au fost integrate cu succes în lecțiile mele ulterioare, aducând o valoare semnificativă procesului de învățare al elevilor mei.

În plus, am avut oportunitatea de a vizita orașul Montpellier, un loc fermecător situat pe coasta mediteraneană, renumit pentru atracțiile turistice și cartierele sale pitorești. Împreună cu grupul nostru de profesori, am explorat locuri emblematice ale orașului, cum ar fi Place de la Comédie, Promenade du Peyrou cu vederi spectaculoase asupra orașului și renumitul Arc de Triumf asemenea celui din Paris, iar Muzeul Fabre ne-a oferit o incursiune fascinantă în lumea artei. În fiecare zi, am descoperit evenimente culturale, care au contribuit la înțelegerea mai profundă a culturii franceze.

În concluzie, aceste stagii de formare sunt o oportunitate extraordinară pentru profesori. Formarea continuă este esențială pentru a rămâne la curent cu noile metode și tehnologii care pot îmbunătăți predarea. Participarea la stagii ca cel de la Montpellier mi-a arătat că este important să ne alăturăm comunității internaționale de profesori pentru a învăța unii de la alții. Dacă aveți ocazia de a participa la unul dintre ele, vă recomand cu căldură să nu o ratați. Stagiile reprezintă o adevărată sursă de învățare și inspirație, iar experiența dobândită poate fi aplicată imediat în sala de clasă.

 

prof. Anda-Diana Iordache

Școala Gimnazială Mircea Vodă, Călărași (Călărași) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/anda.iordache

Articole asemănătoare