În calitate de director adjunct al Școlii Gimnaziale ”Sfântul Nicolae” am constatat că gestionarea unei organizații care se ocupă de educație este o provocare. Acest lucru s-a dovedit a fi și mai dificil în era digitală. Managementul organizațional online necesită mai multe instrumente digitale pentru a ajuta o organizație să ofere educație de înaltă calitate, eficientă, productivă, imaginativă și creativă.
În perioada 27 februarie – 4 martie 2023 am participat la cursul de formare ”How Digital Tools Can Help Running Your School” în cadrul proiectului de Acreditare Erasmus+ nr. 2022-RO01-KA121-SCH-000064975. Stagiul de formare s-a desfășurat la centrul Europass Teacher Academy din Strasbourg, Franța. Tematica și activitățile cuprinse în programul acestui curs mi s-au părut oportune, relevante, utile.
Pe parcursul acestui curs, am descoperit numeroase instrumente digitale care sunt necesare pentru a menține o conducere solidă și concentrată, dar sensibilă în același timp. Am învățat aplicații noi (Trello, Symbaloo, Deckhive, Milanote etc. ) și am fost încurajați să dezvoltăm planuri pentru aplicarea tehnicilor nou predate la toate nivelurile propriei instituții. S-a pus accentul pe înțelegerea modului de adaptare și depășire a provocărilor conducerii unei organizații educaționale în era digitală.
Încă din prima zi, ne-a fost prezentată o aplicație pe care am folosit-o pentru a lucra pe parcursul stagiului. Trello este o aplicaţie gratuită foarte populară pentru un management eficient al proiectelor. Cu ajutorul lui Trello, utilizatorii pot să îşi organizeze eficient timpul şi să administreze numeroase proiecte alături de colegii de echipă, toţi având acces la “organizator” şi putând face orice modificări doresc. Trello este în mod cert un instrument bun pentru a-ți planifica în mod eficient timpul. În plus este util și pentru lucrul în echipă, reducând comunicarea prin e-mail sau mesagerie text. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că Trello este foarte intuitiv, ușor de utilizat și interactiv. În plus, fiecare membru al echipei poate să aibă o viziune de ansamblu asupra proiectului. Micul dezavantaj al aplicației constă în aceea că, folosind prea intens Trello, ajungi să comunici mai mult virtual cu membrii echipei. Trimitem un mesaj, dar nu putem auzi tonul sau vedea expresia feței colegului.
În cele șase zile de formare, ativitățile culturale au completat programul într-un mod util și plăcut, descoperind o regiune mirifică a Franței, Alsacia și mai precis, capitala acesteia, orașul Strasbourg. Situat pe malul stâng al fluviului Rhin, Strasbourg este sediul Parlamentului European, pe care am avut ocazia să-l vizităm într-una din zile. Cele mai importante instituţii europene îşi au sediul la Strasbourg, oraş considerat a fi a doua capitală a Uniunii Europene: Consiliul Europei, Parlamentul European, Comisia şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Comisia Centrală a Navigaţiei pe Rin, Fundaţia Europeană pentru Ştiinţă, Institutul Internaţional pentru Drepturile Omului. Strasbourg este înconjurat ca o centură de apele râului Ill, care în inima orașului formează o insulă, “Grande Ile”, legată de celelalte cartiere prin nu mai puțin de 21 de poduri. Printre obiectivele turistice vizitate pot enumera : La Cathédrale Notre-Dame (o bijuterie a artei gotice), La Cathédrale Saint Paul, Le Palais Rohan, Le Musee des Arts Modernes, Le Barage Vauban, Maison Kammerzel, la Petite France, cartierul cel mai pitoresc al Strasbourgului.
Programul Erasmus+ oferă oportunități de învățare, experiență profesională, posibilitatea comunicării în limbi străine, cooperare între organizații, instituții și nu în ultimul rând, o experiență personală de neuitat.