Formare profesională cu Erasmus+. Proiect de mobilitate în Portugalia

Dezvoltă-te cu Erasmus. La Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita, vacanţa de vară a debutat cu o nouă sesiune a proiectelor de mobilitate pe care unitatea le-a oferit-o elevilor. Destinate perfecţionării profesionale şi familiarizării, exigenţele muncii într-o firmă de profil din spaţiul vest-european, activităţile proiectului s-au desfăşurat pe parcursul a trei săptămâni, pe meleaguri iberice, la ţărmul Oceanului Atlantic, în Portugalia.

Proiectul european de tip Erasmus Plus-Mobilităţi a câştigat o finanţare în grant total de 112.585.00 Euro. Proiectul cu titlul Stagiu de practică la nivel european pentru confecţioner produse textile şi tâmplar universal a avut un grup ţintă de 37 de elevi din clasele a XI-a.

Scopul general al acestui proiect este creşterea calităţii formării profesionale prin stagii de practică în context european în vederea creşterii şanselor de angajare la finalizarea studiilor, prin cooperare internaţională şi mobilitate în scop educaţional. Selecţia, pregătirea lingvistică, pedagogică şi culturală au fost coordonate de doamna profesor Ionele Daniela Elena.

Studiu şi practică cu Erasmus. Prima noastră ieşire din ţară, gata de călătorie…. spre necunoscut, dar cu atâtea speranţe, temeri, emoţii.

Dimineaţă frumoasă de început de an 2019 din curtea colegiului, 20 de elevi selectaţi pentru primul flux, spre…. Budapesta cu autocarul – apoi Aeroportul Internaţional din capitala Ungariei – 2902 kilometri la Porto în trei ore şi jumătate. Repetăm cuvinte uzuale în portugheză, conversăm în engleză şi aterizăm în zona Minho din nordul Portugaliei, spre Oceanul Atlantic. Alt autocar până în Campusul organizaţiei din Barcelos, specializat în stagii de pregătire practică din programul european Erasmus+.

Oraşul gazdă, Barcelos, este centrul unei importante regiuni agricole – lanuri de porumb şi solarii se întind cât vezi cu ochii de jur împrejur. În ciuda absenţei ploilor pe tot parcursul verii, uscăciunea este cu desăvârşire absentă, totul este verde şi îngrijit. Stare de oboseală dulce, imagini ce se derulează haotic – de la peisaje la clădiri, frânturi, dar oamenii de o ospitalitate nebănuită, calmi, deschişi, comunicativi, profesionişti – îti dau senzaţia de….aproape de casă – acel acasă ocrotitor şi plăcut, pe care-l numim cuib. Expresia căldura cuibului exprimă absolut minunat acel sentiment de siguranţă şi linişte.

Noi am efectuat un stagiu de 90 de ore de pregătire practică la firmele Comprensa, Impressão Têxtil, Lda, Fusão Print, Manuel da Costa Gomes, & Ca, Lda şi IDM-indústria De Móveis Lda, care au asigurat un topos excepţional de lucru, permiţând acumularea de cunoştinţe, competenţe şi abilităţi absolut vitale în formarea antreprenorială, socială, civică, digitală, de comunicare într-o altă limbă, dar şi de sensibilizare, autocunoaştere, descoperire. Tutorii de practică au apreciat pregătirea , disciplina şi seriozitatea elevilor. În cadrul acestor firme elevii au putut exersa operaţii tehnologice cu utilaje şi tehnologii moderne, în conformitate cu standardele europene, şi-au dezvoltat un comportament specific unui loc de muncă în care accentul se pune pe produse de înaltă calitate.

Dincolo de bariera limbii, socializarea noastră a fost rapidă, eficientă şi laudativă pentru toţi elevii noştri, care au fost mereu primii în realizarea obiectivelor, cu un tonus ridicat şi foarte receptivi.

Festivitatea de premiere, certificatele Europass, diplomele de participare, micile simboluri din zonă sunt doar partea vizibilă, concretă, palpabilă. Dicolo de ele rămân trăirile, crâmpeiele, momentele imprevizibile, fricile şi contactul cu altceva….care părea totuşi familiar.

Erasmus schimbă vieţi – deschide minţi – vet este o alegere. Asociaţia gazdă ASSOCIACAO INTERCULTURAL AMIGOS DA MOBILIDADE (A.I.A.M.) a organizat la fiecare sfârşit de săptămână excursii şi vizite la obiective turistice din nordul Portugaliei: oraşele Guimarães, Braga, Porto, Valença do Minho, Tui ( Spania), Viana do Castelo şi Ponte de Lima. Toate traseele turistice au fost pline de semnificaţii majore pentru istoria ţării gazdă. Am avut ocazia să cunoaştem realizările poporului portughez de-a lungul istoriei sale, edificii şi monumente remarcabile, străduţe înguste şi pietruite care sunt de o rară frumuseţe. Am cunoscut oameni care ne-au umplut sufletul şi inima cu bucurie şi care ne-au învăţat să privim în jurul nostru lumea cu adevărat. Am avut şansa să conştientizăm că trăim într-o societate a cunoşterii, într-o Europă mobilă şi interculturală în care succesul nostru şi al tuturor depinde de voinţa şi capacitatea de a ne adapta lumii noi. Mobility Friends sunt adevăraţi profesionişti în domeniul lor de activitate, preocupaţi în permanenţă să asigure cele mai bune condiţii celor pe care îi găzduiesc. Erasmus este o poveste despre oameni, prietenie şi curaj, dar ea se poate transforma într-o realitate palpabilă pentru că eroii s-au luptat cu zmeii, cu necunoscutul şi au învins – s-au maturizat şi s-au îmbogăţit profesional şi spiritual.

[Ionele Daniela Elena Colegiul Tehnic ,,August Treboniu Laurian” Agnita
Stagiu de practică la nivel european pentru confecţioner produse textile şi tâmplar universal]

prof. Daniela-Elena Ionele

Colegiul Tehnic A.T.Laurian, Agnita (Sibiu) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/daniela.ionele

Articole asemănătoare