Festivalul „Micii păpușari” – proiect educațional regional

Festivalul Regional ,,Micii păpuşari” s-a născut din joc, mai exact din jocul cu păpuşi şi  aşa a şi rămas: un joc cu păpuşi. An de an, Grădiniţa P.P. ,,Şotron” Botoşani organizează Festivalul ,,Micii păpuşari”, festival la care participă cu drag preşcolari şi şcolari mici, părinţi si cadre didactice, atât din grădiniţele şi şcolile din judeţul Botoşani, cât şi din alte judeţe partenere.

Farmecul copilăriei se desfășoară, pană la un anumit moment dat, între două lumi paralele: una reală și alta imaginară. In lumea imaginară, totul este posibil. Teatrul de păpuși  oferă copiilor  posibilitatea de a evada în acestă lume imaginară, atât de plăcută lor, creând și interpretând  personaje, mânuind păpușile și identificându-se cu personajele preferate. Datoria noastră este să prelungim farmecul, candoarea și nevinovăția copilariei, favorizând exprimarea liberă a copiilor prin modalități din cele mai plăcute acestora. Teatrul de păpuși sensibilizează copiii faţă de artă, este un mijloc puternic de descoperire a aptitudinilor actoriceşti-interpretative şi a celor colaterale actoriei (desen, pictură, dans, muzică, abilităţi practice etc.), îi familiarizează pe copii cu munca actorilor, dar şi a scenariştilor, scenografilor, operatorilor, regizorilor etc.

Arta, în general, şi teatrul în special, contribuie la educarea gândirii reproductive şi creative, a inteligenţei, imaginaţiei, inventivităţii, originalităţii şi spontaneităţii.  Prin această activitate se creează cadrul favorabil exprimării libere a tuturor copiilor, afirmând o atitudine degajată și lipsită de emoţii, este stimulat spiritul de echipă, îi familiarizăm pe copii cu  cerinţele scenei şi publicului, îi educăm ca spectatori.

Adesea, în mod spontan, copiii, după ce ajung să cunoasc bine lumea poveştilor, doresc să devină ei actori. Acest lucru se întâmplă la Festivalul ,,Micii păpuşari”.

Aflat la ce-a de-a IX-a ediţie, acest festival s-a bucurat şi în acest an de un real succes în rândul participanţilor dar şi al spectatorilor. În acest an ne-au fost alături colegi dragi şi concurenţi talentaţi din judeţele Suceava, Buzău si Constanţa. Festivalul se desfăşoară pe două secţiuni: Secţiunea Interpretare şi Secţiunea Creaţie. Secţiunea Interpretare  reuneşte în fiecare an trupe de mici ,,actori păpuşari” care mânuiesc păpuşi de teatru prezentând  mici scenete pe scena Teatrului pentru Copii şi Tineret ,,Vasilache” Botoşani. Micii păpuşari sunt preşcolari şi şcolari mici pregătiţi de către cadrele didactice, educatoare şi învăţători. Păpuşile sunt confecţionate de către copii, părinţi şi cadre didactice şi sunt inspirate din literatura pentru copii dar pot fi şi create de către participanţi. Repertoriul este selectat cu grijă de către cadrele didactice îndrumătoare şi respectă specificul vârstei preşcolare şi şcolare mici, având un puternic caracter educativ. După o bună pregătire a rolurilor, a păpuşilor, decorurilor şi a fondului muzical, micii actori intră în scenă, plini de emoţii, îşi prezintă sceneta demonstrând reale calităţi actoriceşti. Şi nu e puţin lucru, şă poţi mânui pe scenă, la acestă vârstă, păpuşi de teatru, să poţi să te sincronizezi cu coechipierii, şă-ţi spui replica la timp, să dai viaţă păpuşii pe care o mânuieşti, să-ţi înfrângi emoţiile la o vârstă atât de fragedă, în aşa fel încât să câştigi aplauzele micilor spectatori, care, uneori sunt mai exigenţi decât spectatorii adulţi. Este o sărbătoare a păpuşilor,  a bucuriei,  a costumelor, a culorilor, a veseliei,  o manifestare de creativitate, spontaneitate, talent, dăruire, muncă în echipă, toate împreună cu copiii şi pentru copii.

În paralel, are loc Secţiunea Creaţie, la care participă copii cu lucrări, tot păpuşi de teatru, confecţionate de către copii şi părinţi, utilizând materiale şi tehnici diverse, sub îndrumarea cadrelor didactice. În holul Teatrului pentru Copii şi Tineret Vasilache, an de an,  pot fi admirate, într-o expoziţie inedită, o colecţie impresionantă de păpuşi exprimând ingeniozitate, creativitate, originalitate, măiestrie.

De-a lungul timpului, la cele nouă ediţii desfăşurate până în prezent, sute de păpuşi au prins viaţă pe scena Teatrului pentru Copii şi Tineret ,,Vasilache” din Botoșani, însufleţite de mânuţele copiilor preşcolari şi şcolari mici, sute de păpuşi au fost create şi confecţionate de către cei mai talentaţi copii ajutaţi de către părinţi, bunici, fraţi mai mari şi cadre didactice.  Sute de copii au urcat pe scenă jucându-se ,,de-a actorii” şi câştigând numeroase premii sau chiar Trofeul ,,Micii păpuşari”. Dar, de departe, dincolo de premiile obţinute, cel mai mare câştig al micilor participanţi la Festivalul ,,Micii păpuşari” este experienţa unică trăită de aceşti copilaşi, aceea de a fi păpuşari- actori sau confecţioneri de păpuşi, la o vârstă atât de fragedă. Şi…cine stie? Poate în timp, unii dintre ei se vor întoarce pe aceeaşi scenă ca şi mari actori păpuşari, umplând inimile de bucurie altor generaţii de copii, la fel cum, prietenii lor şi partenerii noştri de proiect,  actorii de la Teatrul pentru Copii si Tineret ,,Vasilache” Botoşani, le încântă şi lor copilăria.

prof. Viorica Ungureanu

Grădinița cu program prelungit „Șotron” Botoşani (Botoşani) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/viorica.ungureanu2

Articole asemănătoare