Toamna reprezintă anotimpul plin de farmec și melancolie, natura își schimbă culorile, iar frunzele copacilor își pierd verdele vibrant și se transformă în nuanțe de galben, portocaliu și roșu, creând un peisaj de vis. Vântul adie ușor, purtând cu sine mirosul fructelor coapte și al legumelor, care așteaptă să ajungă în cămara bunicii.
Toamna ne aduce și o notă de nostalgie, amintindu-ne de trecerea timpului, fiind un anotimp al reflecției, când ne gândim la realizările anului și la ceea ce ne dorim pentru viitor. Datorită feeriei acestui anotimp, preșcolarii de la Grădinița cu Program Sărata-Monteoru, alături de preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal Izvoru-Dulce au realizat o minunată activitate dedicată toamnei, valorificând bogățiile acesteia.
Festivalul intitulat „Bogățiile toamnei” a luat naștere din dorința încurajării creativității și a expresivității copiilor, prin poezie, cântece, dansuri și activități care să oglindească anotimpul toamna. Frumusețile pe care ni le oferă natura în acest superb anotimp, au trezit în noi impulsuri creative, prin care ne-am dorit să organizăm acest festival outdoor/ în curtea grădiniței, desfășurând un tablou mirific, în care culorile toamnei se îmbinau frumos cu activitățile preșcolarilor, părinților și ale cadrelor didactice.
În cele ce urmează, vom prezenta secțiunile pe care s-a desfășurat festivalul nostru, valorificând potențialul creativ al tuturor copiilor:
1. Recitarea poeziilor simbolice toamnei.
2. Intonarea unor cântece de toamnă: „A, a, a, acum e toamnă, da!’’, „Bate vântul frunzele…”, „A venit pe dealuri toamna.’’
3. Realizarea unor dansuri de toamnă „Toamna noi la grădiniță’’ (dans cu frunze colorate) , „Dans irlandez’’ ( cu linguri de lemn).
4. Activitate practică gospodărească „Borcanul cu legume’’ (lucru în echipa părinte-copil).
5. Premierea copiilor cu diplome.
6. Degustarea bunătăților de toamnă (plăcinte, prăjituri, covrigi).
Obiectivele activității desfășurate au pus accent atât pe valorificarea și dezvoltarea intereselor și aptitudinilor copiilor, pe stimularea creativității, încurajarea imaginației creatoare și a originalității, cât și pe caracterul recreativ și ludic, pe baza căruia copiii și-au manifestat în voie, spiritul de inițiativă.
Festivalul organizat s-a realizat cu sprijinul celor 25 de preșcolari participanți de la cele două grădinițe, cu implicarea părinților și a celor două cadre didactice organizatoare.
Activitatea practică gospodărească numită „Borcanul cu legume” a reprezentat modalitatea prin care părinții au fost puși în situația de a lucra în echipă cu propriul copil, într-un cadru diferit față de acasă. Pe lângă reușita celui mai frumos borcan cu legume, activitatea menționată a urmărit și legătura dintre copil – părinte, modul în care aceștia desfășoară împreună activitatea și stările pe care și le transmit reciproc.
Prin urmare festivalul „Bogățiile toamnei” a fost despre micii artiști, care au participat cu interes la activitatea desfășurată, dând frâu liber imaginației și fanteziei în descrierea frumuseților toamnei, văzută prin ochii lor de copii.