Fereastra spre trecut

În urmă cu 3 ani, mai exact în septembrie 2018, porneam într-o călătorie spre trecut cu scopul consolidării prezentului si, implicit, al viitorului nostru și al generațiilor viitoare. Confortul și facilitățile de care ne bucurăm în prezent și care ne vor  îmbunătăți viața în viitor se datorează numai și numai faptului că, în trecut, cineva și-a imaginat aceste lucruri, astfel că, treptat, am ajuns să beneficiem de tot ceea ce avem azi și, bineînțeles, în viitor, progresul va depinde de prezent, așa cum prezentul depinde de trecut.

Foaie verde de trifoi,
Bine ați venit la noi!
În al nostru sat semeț
De la capăt de județ!
Nu-i aproape de oraș
E un sat mai mărginaș,
Lângă poala muntelui
La marginea codrului!

În urma hotărârii de a se introduce opționalul de folclor  „Școala Rădăcinilor Străbune” în școlile maramureșene, am avut ocazia de a opta pentru introducerea acestui opțional și în școala noastră, astfel la Școala Gimnazială Băița de sub Codru a fost introdus opționalul de folclor în anul școlar 2018-2019 la clasa a V-a, fiind predat de director, prof Crina Rozalia BLIDAR, în anul școlar 2019-2020 la clasa a VI-a, predat fiind de către prof de istorie Claudiu Andrei COVACI, iar în anul școlar curent, respectiv 2020-2021, opționalul este introdus la clasele a VI-a și a VII-a, sub coordonarea profesorilor Crina Rozalia BLIDAR și Claudiu Andrei COVACI.

Pe parcursul celor trei ani, am desfășurat numeroase activități la clasa cu acești elevi, dar nu numai, la evenimentele extra-clasă am implicat cât mai mulți elevi din școală, încercând să le insuflăm dragostea pentru folclor, pentru tradiții, pentru tot ce reprezintă esența noastră de români, de codreni în special.

La prima „strigare”, în februarie 2019, când am avut oaspeți de seama în școală, am fost provocați să venim cu o scurtă prezentare a activităților noastre până în acel moment.

Astfel, sub privirile reprezentanților tuturor instituțiilor implicate în acest frumos proiect, am prezentat o mică broșură cu rețete tradiționale codrenești, ne-am prezentat portul popular codrenesc, am adus materialele confectionate în cadrul orelor de Folclor, cu obiecte și podoabe specifice, am prezentat produse tradiționale, bucate specifice zonei noastre, dansul nostru codrenesc, prezentant de elevii școlii noastre și nu în ultimlu rând, obiceiuri locale legate de sărbătorile importante de peste an.

Pe data de 31 mai 2019, ne-am deplasat la Muzeul Satului în Baia Mare pentru a face o evaluare a unui an de opțional de Folclor. Astfel, am pornit cu alai de nuntă, nuntă mândră codrenească, cu nuntași și ceterași, de la Școală din Băița de sub Codru, făcând bunicii să plângă, pentru că spuneau că de mult nu au mai auzit și văzut nuntă cum era odată. Și-am încins un jos in curtea școlii, pentru a ne face curaj să pornim la drum. Pe scena pregătită la Muzeul Satului, am arătat tuturor celor prezență că ne cunoaștem rădăcinile, mândri de obârșia noastră și, mai ales, că suntem păstrători ai obiceiurilor noastre străbune.

A venit un an nou școlar, cu altă evaluare, tot în zi de februarie, când am făcut o șezătoare la noi în sala amenajată drept muzeu. Oaspeții, reprezentanții acelorași instituții implicate în proiect, au participat alături de bunicuțele venite să îi învețe pe nepoții lor cum erau pe vremuri șezătorile. Cu lucru de mână, cu strigători, cu jocuri, cu dansuri și … cu multe anecdote. Am țesut, am cusut, am dăpânat, am făcut cipcă, am tricotat, am desfăcat cucuruzi, am reamintit unele obiceiuri uitate și ne-am desfătat în acele momente unice când s-a făcut schimbul de informație între generații.

În anul școlar 2020-2021, afectați de restricțiile impuse de situația pandemică existentă la nivel mondial, ne-am adaptat și ne-am limitat în a lucra online pe bază de proiecte. Astfel, ne-am desfășurat activitatea ținând cont de context, cu restricțiile și resursele existente, însă ne-am pregătit să prezentăm rezultatele muncii noastre prin publicarea acestei cărți. Astfel, ne vom prezenta la evaluarea de la finele acestui an de opțional de Folclor cu cartea FEREASTRĂ SPRE TRECUT, carte care va conține roadele cercetării elevilor, cercetare pe bază de proiecte.

Cum bine se poate înțelege, mai întâi ne vom prezenta, cine suntem și de unde suntem, apoi vom prezenta proiectele grupelor de elevi și vom încheia cu prezentarea unor obiecte vechi, lucrate manual de locuitorii comunei Băița de sub Codru, obiecte, lucruri identificate de elevii noștri la bunicii, vecinii sau sătenii comunei.

Mă bucur că am reușit să transmit elevilor mei pasiunea, aprecierea a tot ceea ce înseamnă tradiție, valori materiale și spirituale locale, le mulțumesc și îi felicit pentru implicarea lor, le mulțumesc celor care a intrat în jocul nostru și ne-au sprijinit în activitățile de  cercetare ale micilor noștii cercetători.

Astfel, așa, după puterile noastre, ne-am pornit din nou la drum, și am deschis o fereastră către trecutul nostru, către rădăcinile noastre străbune și, bineînțeles, nu am vrut să lăsăm să se încheie călătoria noastră fără un jurnal de bord, drept dovadă, a ieșit de sub tipar această cărticică.

 

prof. Crina Blidar

Școala Gimnazială Băița de Sub Codru (Maramureş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/crina.blidar

Articole asemănătoare