Experiențe profesionale și personale în cadrul programului Erasmus+

În calitate de beneficiar al unui grant Erasmus+, am participat, în perioada 24-29 iulie 2023, la cursul:„Playtime and Downtime for Teachers and Students: the Psychology of Time to Feel Good and Do Good!”, furnizat de Europass Teacher Academy (Acțiunea Cheie 1 – Educația Școlară SCH, 2022-1-RO01-KA121-SCH-000059409). Cursul a fost o oportunitate binevenită atât de învățare, cât și de împărtășire a experiențelor.

Prin participarea la acest curs mi-am însușit modalități de accesare a timpului de joacă/playtime și a timpului de relaxare/downtime axate pe dezvoltarea capacității de reziliență, conectarea cu copilul interior și însușirea unor strategii pentru a face față stresului, anxietății și emoțiilor negative, am experimentat jocuri indoor și outdoor axate pe stimularea emoțiilor pozitive, a creativității, empatiei, constientizarea de sine și exprimarea de sine.

Un alt concept abordat la curs a fost conceptul de mindfulness. Practica Mindfulness este nouă dar va rămâne mulți, mulți ani. Efectele ei sunt o viață sănătoasă fizic dar mai ales emoțional și rațional, îmbunătățind și relațiile de cuplu și inter-umane. Este un antidot extraordinar de puternic împotriva stresului și a depresiei. Prin trăirea în momentul prezent și acceptare, obții o claritate extraordinară asupra lucrurilor din jur, asupra relațiilor în care ești, înțelegând mult mai bine dorințele și intențiile celor din jur față de tine.

Experiența participării la activitățile proiectului de mobilitate Erasmus+ a fost pentru mine una de o complexitate deosebită. Această mobilitate m-a provocat să ies din zona de confort pentru a învăța și a mă dezvolta, totodată am simțit cât de minunat este să poți crește profesional, cultural și mai ales personal în același timp.

Timpul petrecut alături de oameni extraordinari a căpătat valențe deosebite pentru mine deoarece am simțit că fiecare zi împreună a fost una cu sens, cu semnificații profunde atât pentru activitățile profesionale cât și pentru viața personală.

Cursul a fost o oportunitate binevenită atât de învățare, cât și de împărtășire a experiențelor la nivel de școli, din medii europene diferite.
Cred că participarea la un curs finanțat de UE prin programul Erasmus+ este o experiență unică în viață. Partea culturală aduce o multitudine de cunoștințe și experiențe noi mobilității Erasmus+, eu am adunat amintiri pentru o viață și mi-am îmbunătățit abilitățile mele de comunicare în limba engleză. Am lucrat într-un mediu internațional, am dezvoltat abilități de lucru în clasă, am dobândit competențe pentru a crea o experiență colaborativă, de clasă interactivă, am vorbit în limba engleză cu formatoarea și cu ceilalți participanți la curs. Am lucrat într-un mediul multilingv și multicultural.

 

prof. Elena Calu

Liceul Ștefan Procopiu, Vaslui (Vaslui) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/elena.calu

Articole asemănătoare