În 2019, Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” din Galați a devenit copartener al proiectului Erasmus+ „Kitchen Our Kingdom, Cooking Our Passion” („Bucătăria regatul nostru, gătitul pasiunea noastră”) cu numărul 2019-1-PL01-KA229-065360_5, având drept parteneri școli din Franța, Italia, Polonia, Slovenia și Turcia.
Principalul scop al proiectului este ”cooperarea în domeniul promovării patrimoniului cultural, a bucătăriei naționale și regionale, precum și de îmbunătățire a competențelor vocaționale în domeniul gastronomiei și comunicării în limba engleză”. În aceste condiții, principalele avantaje ale acestui proiect au fost, pe lângă îmbunătățirea comunicării în limba engleză a participanților, și dobândirea de competențe profesionale specifice domeniului gastronomic prin cooperare în ceea ce privește promovarea patrimoniului cultural și culinar al țărilor gazdă.
Având în vedere că schimbul de experiență reprezintă punctul forte în derularea activităților din cadrul proiectului, trebuie menționat că în fiecare țară parteneră s-au derulat câte două mobilități consecutive la care au participat, în prima mobilitate doar profesori de specialitate, iar în a doua mobilitate, atât profesori, cât și elevi. În prima mobilitate profesorii participanți au avut calitatea de formabili prin participarea la cursuri de formare profesională la care au dobândit competențe profesionale specifice gastronomiei internaționale, aceștia devenind, în a doua mobilitate consecutivă, formatori pentru elevii și profesorii participați la proiect.
În perioada 28 februarie – 5 martie 2022, am participat alături de colegii și elevii noștri la mobilitatea din Genova – Italia, gazda fiind Institutul IPPSA ”Nino Bergese”. Numele școlii din Italia a fost ales în cinstea lui Giacomo Bergese, cunoscut sub numele de Nino, un renumit bucătar italian al secolului al XX-lea și care prin lunga sa activitate în lumea gastronomiei i-au adus acestuia poreclele de bucătar al regilor și rege al bucătarilor.
Timp de șase zile, sub îndrumarea excepțională a profesorilor de gastronomie italieni Depau Alessandro, Pellizzari Simona, Rinaldi Chiara, Barbaro Monica, Assumma Francesca, am participat timp de 25 de ore la ”Italian dishes advanced course”. În cadrul sesiunilor de gătit destinate atât elevilor, cât și cadrelor didactice implicate în această săptămână în proiect, am descoperit, zi de zi, tainele celor mai renumite preparate culinare genoveze și italiene.
În prima zi, am învățat să gătim gustoasele găluște italiene ”Gnocchi”, Focaccia genoveză (Fugassa), sosul de tomate și busuioc și desertul Panna cotta. A doua zi ne-a pus în fața unor noi provocări culinare: Trofie (paste cu sos pesto), Farinata (chickpea four pancake – clătite din făină de năut) și Gelato alla crema (înghețată de vanilie). În a treia zi au fost gătite mai multe sortimente de pizza, Pansoti in walnut sauce (Pansoti în sos de nucă) și desertul Pandolce (un sortiment de chec tradițional genovez care se prepară de Crăciun). Cea de-a patra zi a fost cea în care s-au gătit paste Ravioli, sos bolognese și prăjitura Sacripantina. Cu această ocazie am aflat că delicioasa prăjitură genoveză Sacripantina cu formă de cupolă a fost denumită după Sacripante, un personaj din poemele cavalerești ale renumitului poet italian Ludovico Ariosto care a trăit în perioada renascentistă. În cea din urmă zi de schimb de experiențe culinare, profesorii italieni ne-au învățat să gătim supa Minestrone, gustoasa plăcintă Erbazzone cu spanac și renumitul desert Tiramisu.
Trebuie menționat că toți elevii și profesorii au participat efectiv la realizarea preparatelor culinare tradiționale genoveze propuse de colegii italieni. Provocarea cea mai mare a fost când a trebuit să modelăm manual diferite paste precum: Conchiglie (scoici), Farfalle (papion), Cavatelli (cochilii canelate), Lasagne, Linguine, Orecchiette (sub formă de urechiușe), Tagliatelle, precum și Casarecce.
Relațiile de prietenie dintre participanți s-au strâns și în timpul vizitelor pe care le-am făcut în timpul liber în orașul Genova, dar și în stațiunea Portofino – un oraș genovez de pe riviera italiană pe care l-am vizitat în ultima zi a mobilității. Punctele de atracție turistică vizitate în cadrul proiectului au fost monumentele istorice din Genova, Porto Antico cu principala sa atracție corabia lui Cristofor Columb, Acvariul – unul dintre cele mai marii din Europa, Catedrala San Lorenzo, precum și Piazza De Ferrari. Mai mult, toți am putut experimenta și alte preparate culinare genoveze la unele restaurante din Genova.
Din păcate, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, Turcia a participat on line la toate sesiunile de gătit, realizând preparatele tradiționale genoveze și italiene în propriile ateliere de gastronomie.
După încheierea mobilității în Italia, fiecare dintre partenerii implicați în acest proiect am avut obligația de a disemina informațiile și competențele dobândite, colegilor profesori și elevilor care nu au fost participat la proiect, astfel încât să poată beneficia toți de experiențele trăite. În aceste condiții, elevii și profesorii direct participanți la proiect au realizat în cadrul unor sesiuni de gătit, în propriile ateliere de gastronomie, preparatele culinare italiene, experimentând astfel noile tehnici culinare învățate în timpul mobilității. Toate tehnicile culinare dobândite în cadrul mobilității din Italia, dar și din alte țări în care s-au realizat mobilități în cadrul proiectului, au fost integrate în cadrul orelor de instruire practică, de instruire de laborator tehnologic și de teorie, fiind împărtășite și în cadrul Clubului de „Alimentație sănătoasă” ce funcționează în cadrul colegiului nostru.
Proiectul ERASMUS ”Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion” a reprezentat pentru elevii școlii noastre, pe de o parte oportunitatea de a dobândi noi competențe profesionale și lingvistice la nivel european și pe de altă parte lărgirea orizontului cultural și profesional, ambele tipuri de achiziții facilitându-le integrarea mai ușoară pe piața muncii românești, europene și de ce nu, internaționale.