Excursii virtuale prin utilizarea tehnologiei Skype

Skype in the Classroom  este o comunitate globală susținută de Microsoft Education https://education.microsoft.com/ ce pune la dispoziția educatorilor mai multe modalități de a utiliza cât mai creativ aplicația Skype prin lecții în timp real cu tematică dată, jocuri educaționale gen Mystery Skype de căutare și cercetare a unei locații pe glob, excursii virtuale în diferite părți ale lumii sau convorbiri Skype cu experți din diferite domenii de specialitate.

O excursie virtuală (Virtual Field Trip)  este o lecție specială ce conduce elevii într-o aventură unică, în afara clasei, folosind Internetul. Este o oportunitate de a întâlni experți din diferite domenii (ghizi pentru turul muzeelor, exploratori, biologi marini, zoologi, oameni de știință) prin utilizarea programului Skype în the classroom.

Lecțiile sunt interactive și se desfășoară în limba engleză. După autentificarea cu un cont Microsoft pe platforma Microsoft Education Community(MEC) https://education.microsoft.com/, se poate programa lecția dorită din secțiunea Skype in the classroom. Se selectează opțiunea Connect with Experts, apoi Virtual Field Trips.
Este necesar ca la prima accesare a platformei MEC să completați profilul personal. Editați informațiile cerute din secțiunea My Profile – pagina About – Edit – Required Information (nume, prenume, e-mail, ora României, etc.). Nu uitați de secțiunea Skype in the classroom unde veți completa Skype ID și celelalte date cerute.

După ce ați ales activitatea cu ajutorul butonului FILTER BY, trebuie să o programați – în ce lună, zi, oră se va desfășura (în funcție și de disponibilitatea invitatului). Selectați butonul  REQUEST THIS VIRTUAL FIELD TRIP. Ora României este setată automat. Veți programa activitatea în funcție de această oră. În scurt timp veți primi un e-mail de confirmare a înregistrării. Dacă cererea d-voastră este aprobată, veți mai primi un e-mail în maxim 3 zile în care sunt specificate diferite informații ajutătoare (Skype ID-ul invitatului lecției, un mesaj personalizat, etc.). Veți fi anunțați de asemeni, dacă din diferite motive cererea este respinsă.

În secțiunea Profile/Skype in the Classroom/Registrations veți găsi programarea lecțiilor la care sunteți înscris.

Observații:

  • După confirmarea programării, este bine să trimiteți un e-mail invitatului, cu diferite informații despre d-voastră (orașul, țara, la ce școală predați, câți elevi vor participa la activitate, vârsta elevilor, domeniul de interes).
  • Pentru a atinge obiectivele, pregătiți elevii referitor la tematica abordată (exista pe site-ul activității diferite informații ajutătoare).
  • Încurajați elevii să se gândească la câteva întrebări pe care le pot adresa în timpul sesiunii Skype.
  • Înainte cu 1-2 zile luați dinnou legătura cu invitatul lecției pentru o ultimă confirmare (puteți trimite pe Skype un mesaj). Verificați conexiunea Skype.
  • Conectați-vă la Skype cu cel puțin 30 minute înainte de începerea sesiunii pentru a verifica partea tehnică (conexiune Internet, cameră web internă sau externă, microfon și difuzoare)

Resurse web:

 

prof. Gabriela Violeta Tănăsescu

Liceul Teoretic Traian, Constanța (Constanţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/gabriela.tanasescu

Articole asemănătoare