„Răspândește lumina, iar întunericul se va risipi de la sine” spunea Erasmus. Exact asta a făcut proiectul Erasmus+ BESTeachers, BESTudents pentru profesorii și elevii Liceului Teoretic Mircea Eliade și pentru comunitatea din zona Intorsura Buzăului, Covasna. Ne-a dus spre lumina cunoașterii pentru a risipi întunericul ignoranței și al lipsei de acțiune eficientă. Acest proiect european în parteneriat cu școli din Bulgaria, Slovacia, Spania, Turcia și Polonia a făcut procesul de predare-învățare unul eficient și plăcut, a adus o energie pozitivă în școală și în comunitate și, în același timp, ne‐a ajutat să ne schimbăm mentalitatea.
Impactul asupra profesorilor și al elevilor a fost unul extrem de benefic. Proiectul ne‐a scos din zona de confort prin activitățile diverse din cadrul lui, prin abordările variate ale sarcinilor propuse, prin interacțiunea umană. Am învățat sa fim mai deschiși către noi oportunități si față de elevii noștri. Aceștia au fost încântați să descopere că și noi suntem ca și ei: oameni in continuă dezvoltare, cu propriile temeri si dorințe.
Tot Erasmus spunea că: „Dragostea reciprocă a celui ce învață și a celui ce-l învață este prima și cea mai importantă treaptă spre cunoaștere.”
Noi cred că am atins‐o. In același timp, elevii noștri au avut nenumărate ocazii de a se implica in activități altfel, de a comunica în limba engleză și de a cunoaște alte culturi și stiluri de viață. Diferențele de limbă și cultură ne‐au oferit perspective noi asupra vieții in părți diferite ale lumii și asupra felului în care suntem diferiți ca oameni și totuși la fel.
Proiectele se fac de către oameni, cu oameni, pentru oameni iar coordonatorul trebuie sa fie un om activ, plin de resurse, convingător și perseverent. Doamna Doina Pătrunjel, coordonatoarea proiectului, ne‐a inspirat și, pe alocuri, epuizat cu energia dânsei, cu dorința imensă de a aduce o schimbare în comunitate și, mai ales, în modul de gândire al nostru, al tuturor. Dânsa a reușit sa ne implice pe toți în activitățile organizate în cadrul proiectului, ne‐a demonstrat că prin perseverența se pot obține rezultatele dorite și a știut să ne felicite de fiecare dată când am reușit sa ne depășim limitele sau așteptările. Mulțumim!
Schimbarea adevărată vine din interior. Cu toții am învățat câte ceva despre alții, dar mai ales despre noi înșine. Suntem mai puternici și mai încrezători în șansele noastre într‐o lume diversă. Cunoașterea de orice fel aduce cu sine o energie ce face sufletul să vibreze și să împrăștie la rândul său pozitivism. Avem nevoie de încercări noi, de responsabilități asumate, de interacțiuni eficiente, de multă muncă pentru a putea evolua frumos și pentru a ne oferi nouă înșine și elevilor noștri încredere în forțele proprii, perspective diferite asupra oamenilor, locurilor și evenimentelor și, de ce nu, modele de urmat. Erasmus+, misiune îndeplinită!