Erasmus, oportunitatea unei experiențe didactice și culturale europene

Totul a început în anul doi de masterat la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, când am aplicat pentru o bursă Erasmus în Franța, visul oricărui profesor de limbă franceză cred. După selecție, am aflat ca voi studia un semestru la Universitatea Jean Monnet din Saint-Étienne, membră a Universității din Lyon, pentru o perioadă de aproximativ 5 luni.

În ianuarie 2017 a început experiența mea, cu înscrierea în sistemul de învățământ francez. Ca student Erasmus am avut o perioada de două săptămâni în care mi-am ales cursurile la care voi participa astfel că, la finele acestei perioade, am hotărât să urmez cursurile unui master 1 în Ingineria formării – un masterat didactic la care am studiat următoarele cursuri: Intervenție didactică, Inițiere în cercetare, Resurse FLE, Didactica oralului, Franceza pe obiective specifice, Lingvistică, Gramatica și didactica limbii, Metodologia studiilor literare și Inițiere în didactica FLE.

Pe lângă oportunitatea de a studia în Franța am avut și oportunitatea de a descoperi cultura franceză și nu numai, de a vizita o parte a Franței, de a lega prietenii noi și de a reîntâlni prieteni francezi. Nu o să insist prea mult pe conținutul materiilor studiate ci pe sistemul de învățământ descoperit, un sistem universitar în care activitățile practice au o pondere mult mai mare în plaja orară a studenților, un sistem care dă posibilitatea de alege cursurile pe care vrei să le urmezi. În ceea ce privește învățământul preuniversitar, la invitația doamnei profesor Joffrin Laurence, am avut ocazia să asist și să intervin în cadrul orelor la Colegiul Portail Rouge din Saint-Étienne, un sistem de învățământ diferit de al nostru, se lucrează preponderent pe centre de interes, multe activități educative bazate pe sarcini de rezolvat, în clasă și în afara ei.

Pe lângă șansa de a descoperi sistemul lor de învățământ, am avut și plăcerea de a descoperi Franța pe care până acum o știam doar “din cărți” și din mijloacele mass media. O să încep cu orașul în care am trăit aceste 5 luni, orașul Saint-Étienne, un oraș frumos – al 14-lea ca mărime din Franța aflat in sud estul Franței, la 60 de km de orașul Lyon. Vestit in lume pentru producția de ruban, biciclete, arme dar si un important centru minier, activități ce astăzi au dispărut însă pot fi văzute în muzeele din oraș.  Oraș mondial Unesco, găzduiește începând cu anul 1998 una dintre cele mai importante manifestații dedicate design-ului din lume, La Biennale Internationale Design Saint-Étienne, în perioada martie-aprilie 2017 tema fiind mutațiile de pe piața muncii.

Am profitat de vizita mea în Franța și pentru a descoperi împrejurimile orașului Saint-Étienne, Cheile Loirei, Firminy – localitate unde se afla cel mai important site Le Corbusier, (Charles-Édouard Jeanneret-Griș n. 6 octombrie 1887– d. 27 august 1965, cunoscut sub pseudonimul de Le Corbusier a fost un arhitect, urbanist, decorator, pictor, sculptor, realizator de mobilier, teoretician și scriitor elvețian, naturalizat cetățean francez, faimos, pentru contribuțiile sale importante la curentele arhitecturale ce astăzi poartă numele de modernism, brutalism sau stilul internațional în arhitectură), regiunea Pilat Sainte Croix en Jarez – Chartreuse, oraşele Grenoble, Lyon cât și alte locuri ale regiunii Rhȏne Alpes.

prof. Gheorghe Carază

Liceul Mihail Sadoveanu, Borca (Neamţ) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/gheorghe.caraza

Articole asemănătoare