Diseminarea și valorizarea cursului pentru ambasadorii eTwinning: Building an Innovative Community

În perioada 27-29 aprilie 2023 s-a desfășurat la Lisabona cursul de formare pentru ambasadorii eTwinning „Building an Innovative Community”.  Organizarea acestui PDW a fost exemplară, prin calitatea programului oferit, prin expertiza trainerilor care au fost alături de noi pe tot parcursul activităților de conectare și formare. Atelierele au fost derulate în paralel, iar tematicile abordate au fost diverse: de la wellbeing, până la inteligența artificială și, evident, funcționarea noii platforme ESEP.

Activitatea a debutat în data de 27 aprilie 2023. În prima zi a evenimentului, cei 100 de ambasadori (din 31 de țări) au asistat la  discursurile de bun venit, susținute de Wilhelm Vukovich, reprezentantul Comisiei Europene, Carla Lourenço, Directoratul General al Educației din cadrul Ministerului Educației din Portugalia, Teresa Lacerda, Centrul Național eTwinning Portugalia și Rute Baptista, Centrul European de Suport eTwinning. Ulterior, Joana Cunha a prezentat „Top skills and Creative Problem Solving”, prin care am explorat modalități creative de a rezolva diverse probleme întâlnite în procesul de învățare în contexte diferite. Joana Cunha este ambasador al Torrance Center din Portugalia și un expert în tematici precum creativitatea.  A urmat apoi o nouă sesiune plenară, în care Marta Giuliani, de la Centrul European de Suport eTwinning, a vorbit despre „Rolul vital al ambasadorilor în construirea și menținerea comunităților online”. Elementele cheie ale construirii unei comunități eficiente: înțelegerea intereselor comune, stabilirea unei baze solide, implicarea în activități, crearea unor ritualuri care să întărească spiritul comunității, identificarea reprezentanților comunității și definirea identității comune. Discursul Martei Giuliani a evidențiat rolul vital pe care îl joacă ambasadorii eTwinning în abordarea provocărilor cu care se confruntă colegii lor, găsind soluții de care să beneficieze întreaga comunitate și punând aceste soluții în practică atât la nivel local, cât și internațional. În timpul acestei sesiuni, s-a purtat o discuție interactivă cu ambasadorii, reflectând asupra experiențelor lor și lucrând împreună pentru a identifica provocările cu care se confruntă. De asemenea, a existat și un element interactiv, sub forma unui Menti, care le-a permis atât participanților online, cât și celor prezenți în sală să se implice în discuție și să-și împărtășească perspectivele. Scopul a fost acela de a învăța cum poți deveni un ambasador eficient și să contribui la dezvoltarea de comunități online mai puternice. Ziua s-a încheiat cu prima sesiune interactivă, de networking, unde, ambasadorii au lucrat în echipă, pe tematici precum gândirea critică, starea de bine, competențele digitale etc.

Cea de-a doua zi a fost dedicată sesiunilor de formare. Primul atelier la care am participat a fost „Empowering eTwinning Ambassadors’ interpersonal communication”, atelier moderat de Rute Baptista, Professional Development Manager, European School Education Platform. În cadrul acestuia au fost adresate o serie de întrebări și abordate tematici extrem de actuale și utile, pornid de la dorința de consolidare a comunicării interpersonale a ambasadorilor eTwinning și ținând cont de faptul că relația cu ceilalți este unul dintre elementele cheie ale rolului ambasadorilor: Suntem noi, în calitate de ambasadori, pe deplin pregătiți pentru a crea o legătură puternică, pentru a comunica eficient, pentru a inspira publicul cu care ne confruntăm? În acest atelier am analizat aceste întrebări și am explorat câteva instrumente care se află deja în noi pentru a ne maximiza puterea de comunicare, pornind de la cartea „Taking Flight. Master the DISC styles to transform  your career, your relationships… your life” , de Rosenberg și Silvert. A fost o sesiune extraordinară, interactivă, antrenantă, care ne-a încurajat să reflectăm, să ieșim din zona de confort, să fim creativi și (mai ales) înțelegători și empatici.

Al doilea workshop la care am participat a fost „Creative problem solving and leadership”, condus de Joana Cunha și focusat pe provocările cu care se confruntă liderii, dar și pe rezolvarea acestora, cu ajutorul ideilor creative. Astfel, în cadrul acestui workshop am fost și noi provocați să generăm idei, să identificăm noi modalități prin care să analizăm problemele. Am explorat câteva dintre competențele necesare procesului creativ, precum: fluență, originalitate, flexibilitate și elaborare. Am descoperit o serie de resurse creative și replicabile în clasele noastre (oferite de centrul Torran, din Portugalia).

Ultimul workshop la care am participat, „Are we ready for the AI Era in Education?” a fost facilitat de către Marco Neves, expert în Inteligența Artificială și consultant educațional pe tematica digitală. Acesta ne-a vorbit despre complexitatea problemelor pe care le ridică inteligența artificială, a oferit exemple pertinente și a lansat teme de reflecție: putem continua să rezistăm și să amânăm ceea ce este de nepovestit – Educația poate aștepta și mai mult – sau privim provocarea și o transformăm într-o oportunitate?

Ziua a doua s-a încheiat printr-o nouă sesiune de muncă în echipă – sarcina noastră a fost aceea de a prezenta provocările și soluțiile din perspectiva Gândirii critice, una dintre cele zece case din Orașul Ambasadorilor, activitate la care ne-au provocat cei din echipa de organizare.

Ultima zi a constat în prezentarea muncii în echipă și a fost un bun prilej de networking și cunoaștere. De asemenea, am urmărit prezentările venite dinspre vocile ambasadorilor și am descoperit proiecte de succes, exemple de bună practică și idei de dus acasă și pus în aplicare.

Am încheiat ziua cu mesajul venit dinspre CSS, prin vocea lui Irene Pateraki, Pedagogical and Monitoring Manager, care ne-a făcut să reflectăm asupra rolului nostru, asupra drumului parcurs în această comunitate de oameni extraordinari, ce înseamnă eTwinning și cum putem face ca această comunitate să crească și să fie un reper în ceea ce înseamnă educație de calitate în Europa.
Activitatea de formare a răspuns nevoii de reconectare cu marea echipă eTwinning, atât de greu încercată în ultima perioadă (acesta a fost prima întâlnire față în față după  foarte mult timp…). Aveam nevoie de o reconfirmare a faptului că suntem o comunitate vibrantă, care construiește și crește împreună, în ciuda dificultăților și provocărilor (da, am vorbit și noi despre noua platformă…).

Consider că aceste întâlniri față în față contribuie enorm de mult la menținerea vie a comunității eTwinning și la coeziunea echipei de ambasadori la nivel european. Simt că am reușit să îmi iau energie și inspirație pentru ceea ce urmează să construiesc în continuare, în calitate de ambasador eTwinning.

 

prof. Marika Emese Cîmpean

Colegiul Național Petru Rareș, Beclean (Bistriţa-Năsăud) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/marika.cimpean

Articole asemănătoare