Din trecut către viitor… (Mobilitate Erasmus+)

Istoria și timpul… liantul dintre generații.
Timpul învăluie fiecare persoană dornică de cunoaștere, iar istoria oferă oportunitatea fiecărei generații  să-și împroprieze lecții din care are de învățat…
Perioada Primului Război Mondial, al Germaniei Naziste, al luptei împotriva evreilor sau antisemitismul, a constituit motivul întâlnirii dintre reprezentanții a două popoare, ce aparțin aceleiași lumi. A fost o provocare, un îndemn la reflecție, la meditație.

Elevii noștri, ai Liceului Teoretic PETRU CERCEL din Târgoviște, România,însoțiți de doamnele profesoare Lică Veronica Camelia și Bucur Felicia,  au creat o punte de legătură cu elevii catalani de la SI LA MIQUELA Bescano Institute, Bescano, Spania, în perioada 20-26.04.2024, prin intermediul Proiectului Erasmus + Nr. Project 2023-1RO01-KA121-SCH-000119341.

Diversitatea culturală, tradițiile, obiceiurile, limba, dialectul catalan, stilurile diferite de învățare au constituit noi provocări atât pentru noi, cât și pentru ei.

Spania e o surpriză vizuală copleșitoare. Pășind pe teritoriul catalan, din N-E Spaniei, ne-am simțit atrași de exotismul locurilor. Barcelona este un oraș cu o greutate încântătoare. Dacă pornesti cu putină curiozitate și îndrazneală, ajungi să descoperi biserici monumentale. Sagrada Familia proiectată de arhitectul catalan Antoni Gaudí, Catedrala, un exemplu impresionant de arhitectură gotică, care este acum un sit al patrimoniului cultural… Arcul de Triumf, bulevardul Las Ramblas care străbate centrul orașului, Casa Mila, Casa Batllo și Parcul Güell – realizări ale aceluiași geniu arhitectural.

Fiecare zi petrecută alături de colegii catalani, în orașul Bescano, a reprezentat o nouă provocare. Din prima zi, la Școala LA MIQUELA, am stabilit conexiuni, depășind pragul comunicării verbale, completându-l cu cel nonverbal și paraverbal. Am învățat că relațiile interpersonale au la bază principii și valori precum: respectul, toleranța, egalitatea, dreptatea, dragostea.

Asemenea eroilor din basme, simți că experiența Erasmus+ reprezintă o parte din drumul  inițiatic, și cred că toți aveam nevoie de această experiență pentru a deveni mai încrezători în forțele proprii. Adaptarea la o nouă limbă și cultură, provocările datorate sistemului educațional diferit, ne-au dat ocazia să ne autodepășim.

Elevii au descopeit filonul dintre popoarele noastre…aceeași familie indo-europeană, de la limba vorbită, cultură, civilizație și până la resorturile intime dintre cele două populații.

Istoria ne-a unit…semenii noștri au trăit momente unice, apocaliptice, cauzate de regimuri dictatoriale. Lupta împotriva evreilor a avut consecințe dezastruoase asupra întregii omeniri. Și asta au înțeles elevii noștri…și noi am avut de suferit… Această lecție nu trebuie repetată! Asta au susținut profesorii, istoricii invitați la activitățile derulate, prin prelegeri, dezbateri și prezentări.

Provocări, concursuri, afișe, pliante, filme de prezentare, power-point…toate materialele realizate au susținut latura afectivă, cognitivă a tuturor participanților. Am apreciat interesul trainerilor de a afla informații despre profilul personal și experiența în domeniu a fiecărui participant pentru a facilita integrarea și comunicarea în cadrul grupului,dar și pentru a dezvolta dialogul intercultural.

Am simțit cât de minunat este să poți crește profesional, cultural și, mai ales, personal în același timp. Faptul că, acest curs a fost organizat în aşa manieră încât informaţia ştiinţifică să vină treptat, ne-a permis să identificăm resurse pentru aprofundare şi exerciţiu, atât exerciţiu dirijat în timpul activităților, cât și liber, în timpul explorărilor noastre pentru a realiza temele zilnice propuse de către profesorii coordonatori. Timpul petrecut alături de oameni extraordinari a căpătat valențe deosebite pentru toți, deoarece am simțit că fiecare zi împreună a fost una cu sens, cu semnificații profunde, atât pentru activitățile profesionale, cât și pentru viața personală.

Diversitatea culturală, locurile vizitate și oamenii pe care am avut ocazia să îi întâlnim au deschis elevilor orizonturile și reprezintă motivul pentru care doresc să aplice pentru un nou Proiect Erasmus+, dând naștere unui cadru necesar pentru dezvoltarea personală și deschiderea europeană.

Experiența Erasmus+ este despre conștientizarea asemănării în diferențele noastre, oferind credit sinelui și noilor prietenii. Astfel, Erasmus+ devine un portal al tuturor celor care doresc să descopere, să se descopere, să depășească temeri și frici, o provocare care te poate ajuta să înțelegi, să dezlegi taine, mistere ale unei culturi și ale unei societăți căreia îi aparții.

 

prof. Veronica Camelia Lică

Liceul Teoretic Petru Cercel, Târgoviște (Dâmboviţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/veronica.lica

Articole asemănătoare