Devii ceea ce practici. Educația fizică

Practicarea unui sport în cadru organizat sau individual este orientata către integrarea sociala a individului. Sportul contribuie la dezvoltarea armonioasă a personalități, la întărirea sănătăți, la creșterea substanțială a forțelor fizice și morale a indivizilor. Prin practicarea jocurilor sportive în mod organizat, sub conducerea uni antrenor, se poate fortifica voința, se poate crește nivelul de concentrare asupra unor lucruri sau acțiuni, apare posibilitatea de a respecta cu ușurință reguli impuse în cadrul jocului și în viața socială.

Imaginea ne prezintă doua feline carnivore de talie diferita și sugerează transformarea, în mod simbolic, a unui individ, sub aspect fizic,  comportamental și ca mod de gândire și acțiune în societate.

Fiind animale prădătoare, gândul mă duce la viteza, la motricitatea și la tehnica de vânătoare a acestor carnivore. Comparând viteza de 48km/h a pisicii cu cea de 80km/h a leului, îmi vin în minte cuvintele profesorului Anton Muraru antrenor emerit, care a spus: „Nimeni nu este iute înainte de a fi puternic”.

Voleiul, ca joc sportiv, este relevant ca exemplu. Te ajuta sa crezi soluții diferite la probleme diferite, te ajuta la comunicarea mai eficientă cu cei din jurul tău. Dezvoltă rapiditatea gândirii, a acțiuni și a mișcărilor, este un joc dinamic. Este un joc tehnic, de aceea este obligatorie o pregătire prealabila corespunzătoare. Are o valoare educativă deosebită. Pune în mișcare toate segmentele corpului.

În privința beneficiilor psihice, voleiul conduce la formarea și dezvoltarea spiritului de grup, de echipa,  asociativ. Practicarea acestui joc formează individul în a-și subordona interesele personale acelora ale colectivului, dezvolta spiritul de colaborare și întrajutorare reciprocă, ce conduce la integrare socială. Dezvoltă atenția distributiva și capacitatea de anticipare a acțiunilor în condiții de tensiune fizică și afectivă.

Practicarea voleiului ca mijloc de agrement prin elementele spectaculoase și amuzante pe care le conține conduce către un comportament dinamic, activ, reconfortant în societate. Într-un mod organizat, sub conducerea unui antrenor calificat, transformarea psiho-socială a unui individ este mai ușoară și mai bine înțeleasă.

Se cuvin adăugate câteva sfaturi ale antrenorului emerit profesor Anton Muraru, pe care le putem aplica în viața de familie, în activitatea de la serviciu și în relațiile cu ceilalți oameni:

  • Fiind bine antrenat, elimini întâmplarea.
  • Ce nu se antrenează, se dezantrenează.
  • Ar trebui să faci bine ceea ce faci, nu neapărat sa învingi!
  • Veți reuși numai atunci când vă veți antrena pentru reușită.
  • Când ești bine antrenat, victoria vine de la sine.
  • Nu complicați pregătirea. Simplificați-o!
  • Cine nu are minte, nu are parte nici de câștig!
  • Incertitudinile de azi duc la înfrângerea de mâine.
  • Puteți învățat mai mult din insuccese decât din succese.
  • Transformați înfrângerea într-o mare ocazie de a  învățat.
  • Vreți sa obțineți succesul? Plănuiți cum sa ajungeți la el.

Aceste sfaturi sunt utile atât antrenorilor, cât și sportivilor sau oamenilor care doresc o transformare, o schimbare în bine a vieții lor în toate aspectele. Aplicând aceste sfaturi, am deveni mai receptivi, mai empatici  la problemele celorlalți, am învăța să privim partea bună a unor eșecuri, evitând persoane și activități, am deveni mai organizați, planificându-ne activitățile, am învăța să argumentăm solid și să solicităm argumente solide în conversații.

prof. Maria-Cristina Constantin

Adeona Kindergarten, Buzău (Buzău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/maria.constantin1

Articole asemănătoare