De ce au nevoie elevii de educație fizică?

Efectele binefăcătoare ale practicării exercițiilor fizice în cadru organizat (ora de educație fizică) sau individual asupra stării de sănătate sunt bine cunoscute, deși nu totdeauna se manifestă consecvența în practicarea exercițiilor fizice corespunzător categoriei de vârstă, sexului și nivelului de pregătire fizică generală. Educația fizică oferă o serie de beneficii importante care îmbunătățesc sănătatea fizică și mentală a elevilor. 

Beneficiile le putem grupa în beneficii fizice, beneficii mentale, beneficii psihologice și sociale.

1. Beneficii fizice

Un program organizat în școală sau unul individual zilnic de educație fizică supun în mod obligatoriu organismul la mișcare. Prin mișcare, se îmbunătățește nutriția țesuturilor și celulelor, ceea ce duce la creșterea și dezvoltarea organelor, la mărirea capacității lor funcționale. Iată câteva dintre lucrurile pe care le face educația fizică de calitate pentru ei:

• În primul rând, se îmbunătățește activitatea inimii, reduce riscul bolilor de inimă. Educația fizică poate contracara cei patru factori de risc majori ai bolilor coronariene: obezitate, inactivitate, hipertensiune arterială și niveluri ridicate de colesterol.

• Ameliorează activitatea plămânilor. În timpul efortului fizic, plămânii respiră mai frecvent și mai amplu , să permită o ventilație mai mare, pentru a acoperi necesitățile crescute de oxigen în mușchi. Educația fizică desfășurată în aer liber constituie mijloc eficient de pregătire a aparatului respirator pentru noile sarcini la care trebuie supus organismul.

• Îmbunătățește capacitatea fizică. Sub aspectul ținutei corporale și al dezvoltării aparatului locomotor, educația fizică contribuie din plin la menținerea unei posturi corecte a corpului, care favorizează o bună funcționare a tuturor organelor, precum și o înfățișare zveltă și frumoasă. Mișcările corpului devin precise, agere și coordonate, iar forța de contracție a mușchilor crește. Educația fizică îmbunătățește forța musculară, flexibilitatea, rezistența, viteza, îndemânarea, coordonarea, compoziția corpului (raportul grăsime-mușchi) și rezistența cardiovasculară.

• Face oasele mai puternice. Activitatea fizică regulată îmbunătățește postura și crește densitatea osoasă pentru a crea oase mai puternice și poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoză.

• Ajută la reglarea greutății. Educația fizică îi poate ajuta pe elevi să-și regleze greutatea prin arderea caloriilor, prin tonifiere corpurile lor și îmbunătățirea compoziției generale a corpului.

• Promovează stiluri de viață sănătoase și active. Educația fizică dezvoltă abilități motorii și abilități sportive pentru a promova sănătatea de-a lungul vieții.

2. Beneficii mentale

• Îmbunătățește performanța academică. Educația fizică desfășurată în aer liber are o influență binefăcătoare asupra sistemului nervos. În creier, schimbul de substanțe nutritive este mai intens decât în celelalte organe. În activitatea sa de coordonare a tuturor proceselor biologice și psihice, creierul consumă o cantitate mult mai mare de oxigen decât inima sau plămânii, organe care sunt mari consumatoare de oxigen. În felul acesta putem înțelege sensibilitatea extraordinară a țesutului nervos la lipsa de oxigen, manifestată prin scăderea capacității de lucru a creierului și apariția oboselii premature.

Studiile au arătat că, atunci când IQ-urile sunt aceleași, elevii care participă la orele de educație fizică sau care desfășoară zilnic exerciții fizice tind să obțină note mai mari decât elevii care nu participă la orele de educație fizică sau au un stil de viață sedentar.

• Crește interesul pentru învățare. Activitatea fizică regulată îi face pe elevi mai atenți și mai receptivi la învățarea de noi lucruri. Unele exerciții fizice întăresc musculatura, altele vizează mărirea vitezei de mișcare sau combinarea vitezei cu precizia mișcărilor, însă toate dezvoltă organele şi măresc agerimea mișcărilor întregului corp, perfecționează activitatea sistemului nervos și a funcțiilor lui psihice: atenția, memoria, inteligența, voința, curajul, etc.

• Îmbunătățește judecata. Elevii învață să-și asume responsabilitatea pentru siguranța colegilor de clasă, capătă calități de lider în conducerea și luarea deciziilor în cadrul unei echipe, acceptă responsabilitatea morală pentru acțiunile față de colegii de echipă și dezvoltă un sentiment de fair-play.

• Promovează autodisciplina. Educația fizică îi învață pe elevi că sunt responsabili pentru propria sănătate. Ei învață să învețe să preia controlul asupra vieții lor. Participarea la orele de educație fizică le dă celor mici oportunitatea de a-și crește nivelul de activitate zilnică și de a-și dezvolta abilități fizice și sociale. practicarea exercițiilor fizice în mod organizat aduce multe beneficii atât fizic, emoțional, cât și la nivel social. Copiii vor putea învăța: să lucreze în echipă, să fie răbdători cu raporturile cu ceilalți și să își aștepte calmi rândul, să fie responsabili, să îndeplinească sarcinile pe care le primesc de la un adult, să se descurce în situații neprevăzute, căutând și găsind soluții de rezolvare a problemelor să se adapteze mai ușor unui mediu necunoscut cât de importantă este perseverența și competitivitatea, să își întărească voința și să fie consecvenți, să își dorească să fie cei mai buni, să răspundă în mod pozitiv provocărilor, celor sportive și nu numai.

• Încurajează stabilirea obiectivelor. Educația fizică le oferă elevilor timpul și încurajările de care au nevoie pentru a stabili și depune eforturi pentru a-și atinge obiectivele personale.

3. Beneficii psihologice și sociale

• Îmbunătățește încrederea în sine și stima de sine. Educația fizică insuflă un sentiment mai puternic al valorii de sine elevilor. Ei devin mai încrezători, mai asertivi, stabili emoțional, independenți și manifestă un mai bun autocontrol.

• Oferă o cale de ieșire din situațiile de stres. Activitatea fizică devine o ieșire pentru eliberarea tensiunii și anxietății, reducând riscul de delincvență în rândul elevilor.

• Întărește relațiile dintre colegi. Educația fizică poate fi o forță majoră în a ajuta elevii să socializeze mai mult cu ceilalți colegi eventual cu mai mult succes. Aceste lucruri se manifestă mai ales în timpul copilăriei târzii și al adolescenței, prin participarea la dansuri, jocuri și activități sportive fiind o parte importantă a procesului de adaptare. Elevii învață abilitățile de bază de care vor avea nevoie în educația fizică, ceea ce face ca noile abilități să fie mai ușor de utilizat.

• Reduce riscul de depresie. Educația fizică îi face pe elevi mai puțin predispuși la depresie și, în general, mai optimiști în legătură cu viețile lor.

• Promovează stiluri de viață mai sănătoase.

Educația fizică îi ajută pe elevi să își facă un obicei din stilul de viață activ. Ei învață pe tot parcursul vieții pentru sănătatea lor personală care îi face să devină atunci când vor fi adulți mai productivi.

prof. Cristinel Enache

Școala Gimnazială Nr. 10 Mihail Sadoveanu, Vaslui (Vaslui) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/cristinel.enache

Articole asemănătoare