Cyberbullying-ul este un comportament agresiv intenționat care este menit să provoace disconfort sau durere, implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă și se manifestă repetitiv, regulat prin intermediul dispozitivelor tehnologice. Spre deosebire de situațiile clasice de bullying, în care comportamentul se oprește la un moment dat, iar situația umilitoare sau agresivă se încheie, hărțuirea online pare să fie fără sfârșit.
Având în vedere impactul emoțional, social și cognitiv pe care fenomenul de cyberbullying îl poate avea asupra dezvoltării psihologice a copiilor, Organizația Salvați Copiii a lansat inițiativa Dă BLOCK agresivității! Şi „glumele” dor. Stop cyberbullying!”.
Proiectul educațional „Dă BLOCK agresivității!”, inițiativă națională lansată în cadrul programului european Ora de Net și susținută de Orange România și care s-a adresat cadrelor didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal şi s-a desfăşurat în perioada 9 octombrie – 9 decembrie 2018. Scopul proiectului a fost de a reduce și combate fenomenul de cyberbullying şi pentru aceasta echipa Ora de Net a pus la dispoziția cadrelor didactice un pachet de resurse care conține atât o serie de clipuri video care abordează acest subiect, cât și planuri pentru 3 lecții care au putut fi implementate la clasă cu elevii.
“Ora de net” este un program european desfășurat și în România, care promovează utilizarea Internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util şi sigur. Activităţile educaţionale la nivel naţional sunt implementate cu ajutorul unei reţele de voluntari – cadre didactice şi specialişti care lucrează cu copiii. Încă din 2008, în România, proiectul s-a derulat sub numele Sigur.info, iar din 2016 a devenit Ora de Net. În acest timp peste 360.000 de copii și 95.000 de părinţi și profesori au beneficiat de informare sau consiliere și mai mult de 8000 de sesizări au fost făcute pe liniile specializate. Peste 5000 de tineri şi cadre didactice s-au implicat în programul de voluntariat Ora de Net în cei 8 ani de activitate.
În Şcoala Gimnazială “Grigore Moisil” Ploieşti, proiectul s-a desfăşurat sub coordonarea prof. Stan Cristina – diriginte la clasa a VII-a C si prof. Ilie Oana – profesor de informatica. Prima activitate, „Cyberbullyingul – o realitate din lumea virtuala” a avut ca scop conștientizarea fenomenul de cyberbullying si s-a derulat în etape, după cum urmează:
• Prezentarea platformei Salvați Copiii și activitățile au participat elevii
• Drepturi si responsabilitati in lumea virtuala (activitatea a fost denumita „e-calator in lumea virtuala”)
• Vizionarea filmelor propuse pe situl oradenet.salvaticopiii.ro/block-agresivitati
• Discutii libere despre cazuri concrete de cyberbullying cunoscute de către elevi.
A doua activitate, ,,Dependenta de internet” a avut scopul de a evidenția avantajele, dar mai ales dezavantajele folosirii internetului, pentu ca astfel elevii să înțeleagă că trebuie să fie mai atenți în comunicarea pe internet, să-şi dea seama că internetul poate avea mai multe feţe, ca poate să le fie prieten, dar si dușman.
Elevii au fost incântaţi să participe la activităţi, mai ales ca toate au fost proiectate sa se desfășoare interactiv, au accesat materialele puse la dispoziţia lor pe platformă si au mărturisit că au învățat lucruri utile.