În anul 2023, Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” din Galați a devenit partener al proiectului Erasmus+ „Travel, Learn and Taste the World”, cu numărul 2023-1-PL01-KA210-VET000152029, alături de o școală din Polonia și una din Portugalia. Principalul scop al proiectului este creșterea atractivității în formarea profesională în rândul tinerilor din industria alimentară și alimentație publică. Creșterea motivației în rândul elevilor de a dobândi noi cunoștințe s-a realizat prin extinderea cunoștințelor teoretice specifice bucătăriilor partenerilor proiectului, cunoașterea de către elevi a producției de produse regionale originare din Polonia, Portugalia și România, a principiilor alimentației sănătoase și îmbunătățirea abilităților practice.
Pe tot parcursul derulării proiectului, profesorii au dezvoltat motivația elevilor prin împărtășirea propriilor experiențe profesionale, digitale și de comunicare în limba engleză. Totodată, în cadrul proiectului, elevii participanți au beneficiat de consolidarea competențelor lingvistice și a abilităților digitale, competențe care le sunt necesare pentru integrarea mai facilă pe piața muncii europene.
În săptămâna 20-24 mai 2024, a avut loc întâlnirea internațională a proiectului Erasmus+, timp în care, alături de profesori și elevi din colegiul din România, cei șase profesori și cei șase elevi din Polonia și Portugalia au beneficiat de workshop-uri organizate în laboratoarele unor Facultăți din Galați, în laboratoarele de biochimie și microbiologie ale școlii, dar și în stațiile de microproductie ale școlii.
Elevii premianți la Olimpiada Națională de Industrie alimentarǎ au susținut în fața participanților la proiect, câteva lecții demonstrative organizate în laboratoarele de biochimie și microbiologie ale colegiului.
Una din cele mai iubite activitǎti ale sǎptǎmânii proiectului TRAVEL, LEARN AND TASTE THE WORD, a fost concursul Junior Master Chef, desfășurat încă din 2017, concurs înscris în CAERI. În cadrul acestor workshopuri culinare, elevii au lucrat în echipă în laboratoarele de gastronomie și de patiserie, dar și în atelierele de practică ale școlii, pentru realizarea de preparate culinare și produse alimentare tradiționale românești. Aceste preparate au fost expuse pentru jurizare în cadrul concursului, unul dintre criterii fiind respectarea principiilor alimentației sănătoase.
Pentru a valorifica experiențele acumulate în cadrul acestui proiect, sub directa îndrumare a profesorilor, elevii din cele trei țări participante au creat cu ajutorul instrumentelor digitale CANVA și VOCAROO (online voice recorder), calendare culinare cu preparate tradiționale, dar și un dicționar culinar ilustrat, acestea putând fi considerate rezultate ale proiectului.
Calendarul culinar poate fi vizualizat prin accesarea linkului canva.com/design/DAGZcqR4GII/TTFnZQoUHTMy27GOmZg0TA/view
Dicționarul culinar ilustrat a fost conceput în limba engleză, acesta conținând pe fiecare pagină imagini ale diferitelor materii prime și auxiliare utilizate în gastronomie, patiserie sau cofetărie, precum și operații tehnologice de bază din aceste domenii. Tot pe fiecare pagină se regăsesc câte patru coduri QR care oferă înregistrări în limba engleză, și traduceri din engleză în limba țărilor participante, a explicațiilor imaginilor prezentate.
Dicționarul culinar poate fi vizualizat accesând linkul: canva.com/design/DAGV1YhQRVo/hBFWBlQJ3BtQraL86aQ3jA/view
Pentru a crește atractivitatea învățământului profesional și tehnic pentru meserii din industria alimentară și alimentație publică-gastronomie, proiectul a fost diseminat atât în presa locală, pe rețele de socializare, cât și pe site-uri dedicate. Mai mult, fiecare țară a redactat câte un ziar pentru fiecare mobilitate în care să fie prezentate activitățile desfășurate.
Prin implicarea în activitățile practice și experimentale ale proiectul ERASMUS+ TRAVEL, LEARN AND TASTE THE WORD, participanții au dobândit competențe profesionale în gastronomie, și-au îmbunătățit competențele digitale și de comunicare în limba engleză prin elaborarea în echipă a dicționarului culinar digital și a calendarelor cu mâncăruri tradiționale specifice celor trei țări implicate.
Toate aceste cunoștințe, abilitățile și atitudini dobândite de către toți participanții la proiect, le-a întărit stima de sine a acestora și i-a pregătit pentru a deveni competitivi pe piața muncii.