Coding and Robotics Made Easy. O experiență Erasmus+

Codificarea și Robotica sunt teme de actualitate esențiale pentru educație, viață profesională și participare activă în societate.
În perioada 24-29 iulie 2023, 5 profesori de la Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui au participat la Roma, în Italia, la cursul „Coding and Robotics Made Easy” furnizat de Europass Teacher Academy. Cursul s-a desfășurat în cadrul proiectului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Educația Școlară (SCH) pe care Liceul „Ștefan Procopiu” îl implementează în perioada iunie 2022 – august 2023 (număr de referință 2022-1-RO01-KA121-SCH-000059409).

Ca urmare a participării la acest curs profesorii și-au însușit noi metode de creare a unui plan de lecție folosind codificarea și robotica. Ei s-au familiarizat cu clasificarea roboților, componentele de bază ale roboților și domeniile lor de utilizare, au experimentat lucrul cu platforma BookWidgets și cu sistemul de inteligență artificială ChatGPT, și-au însușit modul de lucru cu software-ul Scratch  3.0 și cu Minecraft pentru a realiza activități atractive pentru elevi, au utilizat numeroasele resurse și indicații oferite de platforma Nearpod, au învățat cum să realizeze proiecte cu ajutorul sistemului de tehnoredactare computerizată LaTex  folosind resursele și exemplele oferite de site-ul web Overleaf.

BookWidgets este o platformă online și reprezintă o bibliotecă extinsă de widget-uri educaționale interactive și personalizabile. Cu ajutorul său se pot crea exerciții interactive, chestionare, jocuri, conținut multimedia care poate fi integrat cu ușurință în secvențele din lecții.

ChatGPT este util atât pentru profesori cât și pentru elevi, deoarece acest sistem de  inteligență artificială poate înțelege și genera text în limbaj natural pe cantități mari de date text care se pot analiza, compara, grupa, sintetiza.

Cu ajutorul limbajului de programare Scratch se pot realiza activități atractive pentru elevi prin crearea unor animații ale personajelor, a dialogurilor între acestea și crearea unor jocuri. El oferă elevilor o bază solidă de cunoștințe și abilități care mai târziu îi ajută să stăpânească limbaje de programare foarte complexe.

Minecraft este util deoarece îmbunătățește la elevi creativitatea, capacitățile de rezolvare a problemelor, dezvoltă colaborarea între ei și spiritul de echipă. Jucătorii se pot mișca liber în lumea virtuală, pe care se concentrează activități de construcție și explorare, doar „încercând și făcând”. Elemente din Minecraft care se regăsesc în lumea reală stârnesc curiozitatea elevilor, ceea ce duce la dorința de a afla cât mai multe informații din domenii variate.

Platforma Nearpod oferă o gamă largă de resurse ce pot fi introduse foarte ușor într-o lecție. Cu ajutorul său se pot  crea lecții interactive, se pot folosi conținuturi de învățare cu sarcini de evaluare, se poate obține feedback imediat de la elevi.

Robotica și codificarea pot părea intimidante atât pentru profesori, cât și pentru elevi, dar nu trebuie să fie așa. Ele pot ajuta elevii să-și dezvolte multe abilități, cum ar fi raționamentul logic și rezolvarea de probleme, care se aplică la multe discipline și sunt indispensabile pentru multe cariere viitoare și stimularea creativității și imaginației elevilor. La curs au participat profesori din șase țări: Spania, Portugalia, Irlanda, Ungaria, Slovacia și România iar diversitatea culturală a acestora a favorizat schimbul de experiență și bune practici în ceea ce privește integrarea activităților de codificare și robotică în cadrul lecțiilor. Ei au realizat aplicații practice foarte utile, iar participarea le-a favorizat îmbunătățirea abilităților de lucru în echipă, colaborare, învățare continuă, precum și comunicare în limba engleză.

Abilitățile de prezentare ale formatorului, formatul cursului și colaborarea tuturor participanților au făcut ca acest curs să devină o experiență extraordinară. Programul Erasmus+ este o experiență minunată care poate ajuta fiecare profesor să crească motivația studenților și să creeze un ambient mai bun în clasă.

 

prof. Popa Alina

Liceul Ștefan Procopiu, Vaslui (Vaslui) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/alina.popa7

Articole asemănătoare