Agenda 2030: ICT Tools for Sustainable Development (diseminare)

Cursul la care am participat în perioada 24 – 29 martie 2025 s-a numit “AGENDA 2030: ICT TOOLS FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT”  şi s-a desfăşurat în Spania, oraşul Valencia, în cadrul  Programului ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 – Educația Școlară (SCH) Acreditare în domeniul educației școlare 2024-1-RO01-KA121-SCH-000205245.

Alături de mine, au mai fost colegele: prof. informatică Daniela Grecu şi prof. biologie Maria Dumitru. Este o frumoasă experiență și vreau să împărtășesc colegilor și prietenilor o parte din ceea ce am trăit, explorat și realizat.

Prima zi a fost  o zi de cunoaştere şi relaţionare, ce a cuprins: prezentarea formatorului, a agendei, a participanţilor şi a instituţiilor de provenienţă.Tot în această zi am primit sugestii alimentare tradiţionale, dar şi obiective remarcabile ale Valenciei, ce trebuie văzute.

A doua zi a fost consacrată obiectivelor de dezvoltare durabile, SDG (Sustainable Development Goals) adoptate de ONU, în cadrul Summit-ului din 2015.
Accent mai mare s-a pus pe trei dintre acestea: educație de calitate, inegalități reduse și acțiune împotriva schimbărilor climatice. Ni s-a dat posibilitatea să exersăm introducerea acestora în materia curriculară, menţinând elevii implicaţi  în principalele teme abordate.

Din fericire, obiectivele globale se referă la conținut autentic și îi implică cu ușurință pe elevi, o dată ce sunt introduse corespunzător. Acest lucru este valabil mai ales dacă se utilizează eficient tehnologiile digitale pentru a îmbunătăți învățarea și competențele elevilor. Astfel, în partea doua a zilei am purces la o drumeţie în binecunoscutul parc Turia, unde am explorat diverse specii de plante, utilizând aplicaţia Pl@ntNet.

Ziua a treia a fost bogată în resurse şi aplicaţii digitale. Am  început cu utilizarea aplicației Stop Motion pentru realizarea  unui  filmuleţ, folosind  materiale colectate în timpul plimbării din ziua precedentă în Parcul Turia.Mai apoi, ne-am calculat amprenta de carbon, utilizând Footprint Calculators. A fost prezentată și aplicația QuestionWell, bazată pe IA, pentru a genera  întrebări pe o temă dată. Avantajul acestei aplicaţii este că putem exporta conţinutul pe diverse platforme, cum ar fi: CANVAS, QUIZZIZ, QUIZLET, KAHOOT, BLOOKET, GIMKIT, MOODLE etc. De asemenea, a fost explorată platforma ed.ted.com/educator, oferită de TED-Ed, care permite profesorilor să creeze lecții interactive pe baza videoclipurilor TED.

În a patra zi, am exersat alte noi aplicaţii. Dintre acestea, GooseChase, o platformă interactivă, unde jocurile de sustenabilitate ne-au adus în diferite roluri, descoperind diverse obiective, pe tema dată, din centrul oraşului. Pe aceeaşi temă, am jucat  BrainBox.

Ziua de vineri ne-a adus alte noi tehnologii. Aplicaţia mea preferată, suno.com/home, o aplicaţie ce generează muzică cu ajutorul inteligenţei artificiale, a adus multă relaxare şi veselie în cadrul grupei de lucru. Am învăţat să folosim Scribble Maps, un instrument online ce permite crearea și personalizarea de hărți interactive. De asemenea, s-a organizat un schimb de bune practici. Fiecare participant a realizat  o prezentare în Canva despre aspectele învățate pe durata mobilității, dar şi o aplicaţie din portofoliul personal. Am încheiat cu evaluarea cursului şi acordarea certificatelor Europass de mobilitate /certificatelor de participare.

Ziua a șasea ne-a  dat posibilitatea să ne alegem ceea ce vrem să vedem din orașul Valencia. Astfel, fiecare participant, ţinând sema de sugestiile formatorului şi  ale ghidului trimis de către frunizorul de curs, am vizitat mai multe locuri de o incontestabilă valoare naţională şi europeană, cum ar fi: La Lonja de la Seda – monument UNESCO și fostă bursă a mătăsii, un  exemplu de arhitectură gotică; Iglesia de los Santos Juanes – biserică barocă, cu o fațadă spectaculos decorată; Plaza Redonda – piață circulară unică, înconjurată de clădiri istorice; OceanogràficValencia ş.a.

 

prof. Eugenia Stanciu

Școala Gimnazială Sfântul Dumitru, Craiova (Dolj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/eugenia.stanciu

Articole asemănătoare