Voluntariatul în școală

Voluntariatul este o activitate benevolă coordonată de un grup de oameni dornici să ajute. În lume există   foarte mulți  oameni care au nevoie de ajutor, fiecare dintre noi putând deveni un voluntar. Voluntariatul presupune sprijin, oportunitatea de a cunoaște oameni noi. Voluntariatul nu impune o anumită vârstă. Putem începe încă din copilărie și continua dincolo de vârsta maturității, singura limită fiind impusă de bunăvoința noastră. Activitate de voluntariat presupune interacțiune cu oamenii din jurul nostru, spirit civic, curaj, responsabilitate. Voluntariatul este un element însemnat în dezvoltarea educației copiilor.

„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” – Gandhi

Munca de voluntariat înseamnă dorința de a ajuta, de a fii alături de cei care au nevoie. Referindu-se la nevoile educative ale voluntariatului, Nicolae Iorga afirma: „…Oamenii sunt ceea ce au învățat. Și oamenii învață aproape totul: să gândească, să simtă, să voiască, să efectueze anumite munci și să intre în relații cu alții. Dar, de apreciat nu-i apreciem după cele ce au învățat, ci după faptele lor.”

Prin voluntariat, copilul își  va petrece timpul într-un mod plăcut, constructiv, fiind ferit de un anturaj nepotrivit. Copilul învață lucrul în echipă, implicându-se și căutând soluții. În cadrul voluntariatului se înveți  cum să negociezi, să cooperezi, să-ți asumi responsabilități, să gestionezi conflicte, vei învăța  cum se scriu proiecte.

Acțiunea de voluntariat contribuie la dezvoltarea personală și profesională a elevilor prin creșterea gradului de încredere, diversificarea relațiilor sociale, responsabilitatea față de semenii noștri. Voluntariatul ne face să fim mai buni atât în plan profesional cât și în plan personal. Voluntariatul poate să aducă participanților noi abilități și valori dar și noi oportunități de carieră. A face voluntariat presupune a-ți dedica timp și implicare și a pune la dispoziție pricepere și competențe cu scopul de a rezolva cauza în care crede fără a aștepta nimic în schimb.

În urma unei activități de voluntariat, tinerii dobândesc mai multă încredere în ei, sunt capabili să colaboreze în cadrul unei echipe, să își asume responsabilități, să ducă la îndeplinire sarcini de moment. Atât timp cât există voință, entuziasm și dorință de a ajuta, oricine poate deveni voluntar. În toată lumea sunt foarte  mulți oameni care au nevoie de ajutor – de aceea, voluntarii sunt indispensabili. Atunci când într-o clipă dificilă vine un ajutor din exterior, acest lucru înseamnă foarte mult pentru persoana care se află în dificultate. Solidaritatea poate crea baza unei relații de prietenie.

Să dedici tip voluntariatului înseamnă să dedici din  timpul tău oamenilor care au nevoie de tine. Cel mai important motiv pentru practicarea voluntariatului este ajutorul necondiționat pe care îl oferi celor din jur. De cele mai multe ori, ne plângem de situațiile din jurul nostru, cât și de comportamentul semenilor noștri. Trebuie să înțelegem că schimbarea începe cu noi și în primul rând trebuie să devenim noi exemple de urmat.

Trebuie să sădim în conștiința copilului moralitatea, curajul, devotamentul, toleranța, respectul și solidaritatea. Lipsa solidarității ne îndepărtează unul de celălalt, ne izolează unii de ceilalți Voluntariatul  reprezintă o muncă neplătită  pentru oameni care au nevoie de ajutor.

Voluntariatul înseamnă să dăruim atât lucruri materiale cât și timpul de care are nevoie cineva în anumite momente. Activitatea de voluntariat este promovată în școli tot mai mult cu fiecare an întrucât se dorește cultivarea empatiei, bunătății, compasiunea înțelegerea și răbdarea  de către copii. Practicând voluntariatul, copiii, indiferent cât de mici sunt, dezvoltă un sentiment de bucurie, simțindu-se utili, și dobândesc mai multă încredere în ei înșiși.

„Munca în folosul altora este ceea ce plătești pentru locul tău pe pământ.” – Mohammed Ali

Bibliografie

-Andronic, R.-L., 2009, Comportamentul prosocial și voluntariat în România postdecembristă. O abordare psihosociologică a programelor de intervenție (teză de doctorat), Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București.
-https://blogunteer.ro/2012/01/11-citate-despre-voluntariat/

 

prof. Adriana Ioana Golda

Liceul Tehnologic Crișan, Crișcior (Hunedoara) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/adriana.golda

Articole asemănătoare