În urma selecției realizate de către echipa Centrului Național eTwinning din România, în perioada 31 mai – 2 iunie 2023, am participat în calitate de beneficiar, alături de alte 3 cadre didactice din Romania, la cea de-a douăsprezecea ediție a seminarului internațional eTwinning „School cooperation in the Danube Region”, desfășurat în Krems, Austria, in inima regiunii Wachau, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Evenimentul a fost organizat de OeAD, în calitate de agenție națională austriacă pentru Erasmus+ și birou național de coordonare eTwinning, în cooperare cu Ministerul Federal al Educației, Științei și Cercetării, care coordonează domeniul prioritar 9 al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.
Printre participanții din cele 11 țări din regiunea Dunării, a fost prezent și un reprezentant al Serviciului Național de Suport eTwinning din România.
Cuvântul de deschidere i-a revenit doamnei Ursula Panuschka, director al Agenției Erasmus+ School Education și eTwinning din Austria, după care a urmat intervenția domnului Jürgen Schick de la BMBWF, care a prezentat strategia UE pentru regiunea Dunării și a subliniat aspectul cooperării în domeniul educației. Ulterior, Sophia Beiter de la Institutul pentru Regiunea Dunării și Europa Centrală a susținut o altă prelegere stimulativă pe tema „Diversitatea lingvistică în regiunea Dunării: O moștenire culturală unică și potențial viitor în pericol?”. Aceste intervenții au fost urmate de o o activitate de spargere a gheții- oportunitate pentru participanți de a interacționa și de a se cunoaște între ei. Apoi participanții s-au împărțit in 2 grupe in vederea participării la cele 2 sesiuni de formare eTwinning pentru începători respectiv, avansați.
După pauza de masă, Lisa Aichelburg, profesor la HTL Spengergasse din Viena, a prezentat proiectul „A European Marketing Campaign”. Ultima activitate a zilei de 1 iunie a constat în lucru pe echipe în cadrul căreia participanții au fost rugați să formeze grupuri, în funcție de interesele lor tematice și să demareze elaborarea unui proiect eTwinning, după o structură dată. Schimbul intercultural a continuat cu o excursie prin Valea Wachau urmata de cina pe malul Dunării, cu care s-a încheiat prima zi a seminarului.
A doua zi a fost dedicată finalizării proiectelor eTwinning schițate în ziua precedentă. În final, au fost elaborate în total 10 proiecte eTwinning, fiecare participant fiind implicat în cel puțin un proiect. După un Quiz despre Regiunea Dunării și o scurtă prelegere susținută de Frederic Bayersburg de la Agenția Națională Erasmus+ Education despre oportunitățile de finanțare în învățământul școlar Erasmus+, echipele și-au finalizat ideile de proiecte și au pregătit prezentarea acestora în plen. Moderatorul evenimentului a fost Sabine Muller/ Agenția Națională Erasmus+ Education, Austria.
În ceea ce privește beneficiile participării mele la aceste eveniment, acestea se vor face simțite atât pe plan profesional și instituțional, cât și pe plan personal, contribuind astfel la perfecționarea profesională și dezvoltarea personală. Dezvoltarea abilitaților de cooperare cu ceilalți participanți in vederea inițierii de noi proiecte eTwinning, schimbul de bune practici, dezvoltarea orizontului cultural privind țara gazda si nu numai, îmbunătățirea abilitații de comunicare in limba engleza, lucrul in echipa, dezvoltarea creativității, identificarea de noi parteneri, sunt doar câteva elemente de plus valoare privind beneficiile participării mele la acest seminar.
În viitor, îmi propun ca împreună cu alți participanți la eveniment, să elaborăm proiecte eTwinning în care să abordăm teme precum: sustenabilitatea, teme ecologice, incluziunea, obiceiuri si tradiții în rândul țărilor participante din regiunea Dunării, vestigii istorice, cultura țărilor din Regiunea Dunării etc.
Fotografii și videoclipuri din cadrul evenimentului se găsesc pe pagina de Facebook eTwinning Austria, hashtag: #etwindanube23. Iar intervențiile invitațiilor precum și alte materiale utile, se vor regăsi pe pagina web a organizatorilor: oead.at.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.