Moștenirea de preț a poporului român, trecută din generație în generație, o reprezintă tradițiile, obiceiurile, portul popular și folclorul românesc. Majoritatea dintre acestea au legătură cu sărbătorile religioase, iar varietatea lor provine din fapte și evenimente din trecut. De asemenea acest ansamblu de datini, de concepții, de obiceiuri și de credințe au o semnificație adâncă privind relațiile interumane și relațiile oamenilor cu natura.
Misiunea noastră, a profesorilor, este de a promova și valorifica cultura și arta tradițională românească și de a-i învăța pe copii să conștientizeze și să aprecieze aceste valori unice, dezvoltându-le încă de mici dragostea pentru autentic, pentru rădăcinile poporului român.
Valorificarea tradițiilor populare este unul dintre principalele obiective pe care cadrele didactice din școala noastră și le-au propus. Fiecare dintre noi este conștient că păstrătorii și continuatorii acestor valori inestimabile sunt chiar copiii noștri cărora trebuie să le insuflăm de la vârste fragede, începând cu educația de acasă, continuând cu grădinița, gimnaziul și liceul, dragoste și respect pentru tot ceea ce înseamnă tradiție românească. Scopul nostru este acela de a-i obișnui pe copii cu tradițiile și obiceiurile noastre populare, stimulându-le interesul pentru arta populară și folclor, pentru că în concepția mea fiecare dintre noi, implicit fiecare copil, poate fi un continuator al culturii populare românești.
Prin urmare, acest lucru nu se poate realiza decât prin implicarea continuă și directă a cadrelor didactice în colaborare cu părinții, în atragerea copiilor către activități didactice care urmăresc cunoașterea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor românești, pentru păstrarea autenticității și originalității acestora, prin practicarea și transmiterea lor către generațiile următoare. Modalitatea prin care putem îmbunătăți percepția copiilor asupra valorilor culturale românești sunt activitățile extracurriculare. Este absolut necesar să demonstrăm copiilor că nu trebuie să distrugem sau să lăsăm în uitare elementele ce țin de arta și cultura populară, dimpotrivă trebuie să promovăm și să conservăm această latură a patrimoniului nostru cultural național. De aceea cadrele didactice din școala noastră au inițiat mai multe proiecte ce au vizat cultivarea tradițiilor și obiceiurilor populare românești.
Cu ocazia Zilei Naționale a României, care s-a sărbătorit la 1 decembrie, elevii și cadrele didactice din școala noastră au întâmpinat această mare zi îmbrăcați în costume populare, în semn de respect pentru înfăptuirea statului unitar român. În această zi în care ne sărbătorim țara și strămoșii, am rememorat istoria patriei prin diverse activități în care sentimentul de apartenență pentru poporul român și pentru tradiție l-am trăit la cel mai înalt nivel. Astfel, elevii de la gimnaziu au realizat felicitări cu tema 1 Decembrie pe care le-au oferit profesorilor, părinților și colegilor de la celelalte clase mai mari. La spectacolul organizat în cinstea acestei zile s-au cântat cântece patriotice, s-au spus poezii și s-au jucat scenete cu temă patriotică, iar invitații speciali au povestit despre întâmplările și evenimentele de atunci elevilor prezenți în sală.
Un alt proiect se referă la sărbătoarea de Dragobete și de 1 Martie. Numită și „Dragobete cap de primăvară”, aceasta semnifică nașterea sentimentului de iubire, dar și apariția primelor semne de primăvară, când natura se trezește încet, încet la viață. 1 Martie are cam aceeași conotație ca și Dragobetele, adică sosirea reală a primăverii, iar simbolul acestei sărbători este mărțișorul. Aceste sărbători tradiționale le-am reunit în proiectul „Primăvara speranței, primăvara iubirii”, la care au colaborat cadrele didactice și elevii din școală. Activitatea aceasta a demarat cu prezentarea istoricului, tradițiilor și semnificației celor două sărbători. Îmbrăcați în costume populare, elevii au susținut un spectacol dedicat zilei de Dragobete și sosirii primăverii. Apoi a urmat o expoziție cu obiecte confecționate manual. Publicul s-a dovedit interesat de lucrările copiilor și încântat de spectacol, de costume și de informațiile aflate.
Proiectul „Să cunoaștem arta populară dobrogeană” a avut ca scop vizitarea Muzeului de artă populară din localitate cu un grup de copii din școala noastră în vederea cunoașterii și identificării unor obiecte și costume tradiționale vechi.
Proiectul intitulat „Portul popular” s-a referit la promovarea în primă fază a portului popular românesc, iar în a doua fază a portului celorlalte naționalități din zona noastră (turci, aromâni, tătari, greci, bulgari, etc.). Așa că, în prima etapă s-a organizat o șezătoare în cadrul căreia copiii au defilat în costume naționale românești din Dobrogea (de exemplu costumul femeiesc și bărbătesc dobrogean, zona Niculițel etc.). Apoi fiecare a vorbit despre elementele importante care compun ținuta sa, unii au cântat cântece specifice fiecărei zone, iar alții au spus snoave, glume și poezii. Atmosfera a fost destinsă și veselă, astfel că prin acest gen de activitate copiii și-au dezvoltat gustul pentru frumos și tradițional, capacitatea de comunicare, dar și de cunoaștere a folclorului românesc. Deși cea de-a doua etapă s-a desfășurat după aceeași structură, copiii participanți au fost extrem de interesați să admire și să afle care sunt elementele componente ale costumelor populare care aparțin altor etnii, să asculte cântece și poezii în limba lor.
Activitățile didactice despre care am pomenit mai sus au atras mulți participanți și un public divers care prin atitudinea lor apreciativă și pozitivă au evaluat corect modalitatea de promovare folosită și au recunoscut grija profesorilor pentru valorificarea și conservarea patrimoniului tradițiilor.
Așadar, școala, ca instituție care face parte din sistemul de educație, prin acțiunile susținute de cadrele didactice în colaborare cu alte organizații, are rolul de a transmite și de a menține treaz interesul copiilor pentru cultura și arta populară românească, pentru păstrarea nealterată a tradițiilor și obiceiurilor noastre.