În urma unui proces complex de selecție și datorită cadrelor didactice inimoase din această școală, am reușit să aplicăm pentru a deveni școală eTwinning. Mare bucurie am avut când, în aprilie, ne-am văzut pe lista câștigătoare a celor 62 de școli din România care au obținut titlul de Școală eTwinning.
Aventura eTwinning a început în Școala Gimnaziala „Inv.Radu Ion” în 2009, când dna. prof. de limba engleză a inițiat primul proiect european „Hand in hand în Europe”, în parteneriat cu dna prof. Marie-Hélène Cheam, de la Collège Monséjour, Bordeaux , Franța.
De câțiva ani, echipa eTwinning din școală s-a mărit și au apărut mai multe cadre didactice dornice să se dezvolte profesional și personal, intrând în lumea eTwinning. Astfel, dedicarea, pasiunea pentru educație și muncă, perseverență împreună cu elevii care s-au dovedit a fi din ce în ce mai deschiși și dornici să exploreze Europa, proiectele noastre au obținut și premii naționale la Competiția Națională de proiecte eTwinning: 2016 a adus Premiul III pentru proiectul “Tell me your story “– prof.coordonator Emilia Alexe ; 2017 Premiul II pentru proiectul “Povestile copilăriei “-P.I.P coordonator Ungureanu Gabriela ; 2018 Concursul Made for Europe Mențiune pentru proiectul “Book it “-P.I.P coordonator Stanciu Carmen.În anul școlar 2017-2018, am participat cu elevii la Campania de primăvară eTwinning “Diferiti, dar împreună !” cu un videoclip care a fost premiat cu materiale promoționale.În septembrie 2017 în urma concursului de selecție pentru ateliere de dezvoltare profesională, dna prof. Emilia Alexe a fost selectată și a participat la atelierul “School Inclusion “in Bratislava , Slovacia ( 5-7 octombrie 2017 ) unde a avut ocazia să aprofundez mai mult o temă cu care ne confruntăm în școli : incluziunea elevilor romi, a elevilor cu deficiente, cu nevoi speciale de învățare, cu adaptări lingvistice, geografice.
Acolo a avut șansa să întâlnească colegi entuziasmați, implicați în proiecte eTwinning, colegi deschiși care își doreau să găsescă parteneri pentru parteneriate școlare. La eveniment au participat 105 cadre didactice (profesori, învățători, reprezentanți ai Agențiilor Naționale) din 21 de țări europene. A avut bucuria să o întâlnească față în față pe coordonatoarea proiectelor eTwinning de la Bruxelles, Irene Pateraki, cea care coordonează și grupul online Creative Classroom de pe platforma eTwinning.
Tot la acest atelier, împreună cu o școală din Cipru, au pus bazele unui nou proiect de colaborare internațională „Digi Safe School”. S-au alăturat acestui parteneriat încă două școli din Suedia și Turcia. Proiectul a fost recompensat cu Certificatul European de Calitate.
În acest proiect, elevii clasei a VIII a de la școala noastră, au învățat cum să se protejeze în lumea virtuală, ce înseamnă să fii cetățean digital responsabil , au aflat că au și responsabilități și împreună cu partenerii europeni au realizat un eBook cu regulile de siguranță online.
Pe parcursul proiectului s-au întâlnit online în clasă, și-au promovat valorile naționale sărbătorind totodată și Anul Patrimoniului Cultural.Comunicarea s-a făcut în limba engleză sincron, asincron, dar și tradițional – prin poștă prin schimburi de vederi, postere și suveniruri.
Anul școlar 2017-2018 a adus în Școală Gimnaziala “Inv.Radu Ion “, Vadu-Părului, 6 proiecte eTwinning.
Echipa eTwinning a școlii colaborează foarte bine, întâlnindu-se o data pe luna pentru a planifica, a disemina activitățile ,dar și pentru a se consulta.Părinții sprijină participarea elevilor în astfel de proiecte de colaborare, iar cadrele didactice promovează activitățile europene în comunitate organizând sesiuni de diseminare a rezultatelor.
În urma derulării acestor proiecte, elevii școlii noastre au învățat să aprecieze valorilor culturale naționale și europene; și-au dezvoltat relațiile de colaborare și prietenie cu partenerii lor, competențele lingvistice și digitale. Proiectele eTwinning le-au stimulat creativitatea, dar și abilitățile artistice.
Școala noastră a dobândit un prestigiu în comunitate și se bucură de aprecierea părinților și a elevilor.