Unul dintre drepturile fundamentale ale copilului este dreptul la recreere, deci copilul are nevoie de vacanţă. Pentru orice copil, vara aduce cu sine bucuria vacanţei mari şi cu aceasta dorinţa de a pleca în tabere. Aceasta presupune şi plecatul de acasă. Într-o excursie sau într-o tabără, copilul va vedea locuri noi, va învăţa lucruri noi, se va dezvolta emoţional şi social. O tabără sau o excursie va fi pentru copil o confruntare cu viaţa adevărată, un prilej de a socializa într-un mediu străin, diferit de şcoală sau casă.
O ieşire îi oferă copilului posibilitatea de a-şi face prieteni, de a-şi antrena corpul şi mintea, iar cel mai mare câştig este deprinderea responsabilităţii. Aşadar, tabăra şcolară poate fi un prilej minunat de petrecere a unei părţi din vacanţă.
Părinţii nu ar trebui să-i priveze pe copii de această frumoasă experienţă, care se dovedeşte a fi una educativă şi de neuitat pentru cei mici. În astfel de situații, părinții ar trebui să țină cont de beneficiile pe care le aduc asemenea experiențe în formarea și dezvoltarea personalității copilului. Taberele școlare contribuie la îmbogățirea cunoștințelor copiilor despre frumusețile țării, la educarea dragostei, a respectului pentru frumosul din natură, pentru artă și pentru cultură. Acestea reprezintă o excelentă îmbinare între programele culturale, educative și multe activități în aer liber. Aici, prin excursii, copiii vizitează anumite obiective turistice, pot cunoaște realizările oamenilor, locurile unde s-au născut, au trăit și au creat opere de artă, desfășoară activități de dezvoltare personală, pictează, confecționează măști, fac drumeții în masive muntoase, se inițiază în tehnici de orientare în pădure, dansează, cântă, reușind, astfel, să-și pună în valoare abilitățile și să-și cultive propriile talente.
Plecatul în tabără îl va învăţa pe copil să se descurce fără mama şi tata, îl va face mai responsabil; copilul va respecta un program, va trăi în colectivitate, va cunoaşte alţi copii şi se va alege cu amintiri frumoase pentru toată viaţa. Taberele școlare și excursiile sunt deosebit de importante în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Ieșirile de acest gen îi fac pe copii să se accepte unul pe celălalt, să se ajute între ei și, nu în ultimul rând, să se înțeleagă unii pe ceilalți. Totodată, cei mici învață să-și ordoneze lucrurile, să facă ordine și curățenie în camera în care stau și să-și facă singuri patul. Altfel spus, ieșirile de acest gen îi ajută pe copii să devină independenți și să aibă încredere în propriile forțe, devenind, în același timp, foarte receptivi la tot ce li se arată sau li se spune în legătură cu mediul, fiind dispuși să acționeze în acest sens. Înviorarea de dimineaţă, drumeţiile organizate pe munte, vizitarea unor obiective turistice (cascade, peşteri, muzee), spectacolele organizate ad-hoc prin participarea tuturor copiilor, legarea unor prietenii noi cu fete şi băieţi din întreaga ţară, toată corespondenţa sinceră şi copilăroasă pe care o întreţin mult – sunt lucruri de care nimeni nu şi-ar mai aminti cu drag dacă nu ar fi fost taberele de vară.
Desprinderea de părinți, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, cu prilejul plecării în tabăra de vară, aduce o serie de aspecte pozitive în dezvoltarea psiho-socială a copilului.
Odată cu debutul școlii, copilul este pregătit pentru integrarea în plan social. Această etapă de vârstă este marcată de nevoia copilului de a iniția noi relații în plan social, de a-și face noi prieteni, de a comunica cu aceștia și de a dezvolta proiecte personale în afara căminului.