Proiectul eTwinning Walking through Europe (With a Hero)

European School Education Platform (ESEP) este platforma lansată în 2022 și găzduiește eTwinning – comunitatea școlilor din Europa. eTwinning oferă tuturor celor interesați un spațiu sigur pentru inițierea și derularea de proiecte școlare europene. Platforma ESEP și comunitatea eTwinning sunt posibile ca urmare a finanțării Erasmus+, programul european pentru educație, formare, tineret și sport.

În țările europene funcționează birouri de asistență națională care promovează eTwinning la nivel național, aprobă utilizatorii ce doresc să intre în comunitatea eTwinning, ajută profesorii să inițieze proiecte, premiază școlile care au proiecte valoroase, organizează sesiuni de informare, formare. Birourile de asistență sunt sprijinite de o rețea de ambasadori eTwinning, care promovează comunitatea, organizează evenimente zonale, regionale cu scopul de a atrage noi membri în comunitate.

Având experiența a numeroase proiecte derulate încă de la începuturile platformei eTwinning, proiecte ce au obținut certificate naționale de calitate și certificate europene de calitate (așa cum erau recompensate proiectele de succes înainte), am inițiat și anul acesta un proiect eTwinning. În urma discuțiilor avute cu elevii clasei a VI-a, s-a ajuns la concluzia că pot învăța geografia Europei într-un mod diferit, interdisciplinar, colaborând cu elevi de aceeași vârstă din școli europene, dezvoltându-și o serie largă de competențe – digitale, lingvistice (de comunicare în limba maternă și într-o limbă străină), sociale și civice.

Proiectul a fost inițiat de școala noastră și are ca parteneri 2 școli din Turcia (Abdülhamid Han Ortaokulu și Malazgirt Ortaokulu), câte o școală din Slovacia, Italia, Grecia, Polonia, Spania.

Ideea proiectului este ca, alături de un erou, elevii să călătorească prin țări din Europa (si o parte a Asiei) pentru a descoperi frumusețile țării respective, geografia, istoria, tradițiile, obiceiurile, gastronomia, cultura.

Pentru a pune la punct detaliile proiectului și a începe efectiv colaborarea, am organizat întâlniri online pe platformă. Planul proiectului a fost discutat cu partenerii, au fost stabilite clar sarcinile fiecăruia, activitățile în care elevii vor lucra în echipe internaționale. În vederea comunicării eficiente am creat un grup de WhatsApp. Zilnic se discută fiecare sarcină, idee.

Elevii fiecărei clase au propus câte un erou (în urma unei selecții pe clasă). Am creat un GoogleForm unde au fost încărcate aceste propuneri (câte una pentru fiecare școală parteneră). Elevii implicați au votat favoritul – Pancake. Călătoria a început în Turcia (școală fondatoare împreună cu școala noastră). Cu ajutorul StoryJumper elevii din școlile partenere îl vor ajuta pe Pancake să descopere Europa.

Proiectul se desfăsoară în limba engleză asfel că elevii își dezvoltă competențe de comunicare într-o limbă străină.

În cadrul proiectului, au fost incluse și evenimente speciale – Ziua Siguranței pe Internet și Ziua eTwinning/ Ziua Europei. În acest fel elevii învață regulile pe care trebuie să le respecte în comunicarea online, protecția datelor personale etc.

Ziua Europei/ Ziua eTwinning reprezintă un alt prilej prin care elevii să descopere valorile și principiile UE, adevărata semnificație a devizei – „Unitate în diversitate”, mai ales că studiază educație interculturală în cadrul disciplinei educație socială.

Evident că nu am omis întâlnirile online între elevi, pentru a se cunoaște, a-și transmite urări de sărbători, a cânta și a exersa limba engleză prin exprimare orală.

Călătoria eroului nostru prin țările europene partenere este prezentată prin intermediul StoryJumper. Am utilizat, de asemenea, Kahoot, Toporopa, Canva, PowerPoint și multe alte instrumente și aplicații digitale.Proiectul a început prin completarea de către elevii din fiecare școală participantă a unui formular inițial (GoogleForm). La finalul proiectului elevii au completat un nou chestionar pentru a identifica ce competențe au fost atinse – lingvistice, digitale, comunicare, interpersonale, precum și cunoștințele asimilate de elevi în domeniul geografie, istoriei, culturii și civilizației europene.

La final, fiecare elev a primit un câte un certificat de participare.

Experiența acestui proiect a fost extrem de apreciată de elevi care si-au manifestat dorința de a participa și în cadrul altor proiecte eTwinning.

Bibliografie
1. school-education.ec.europa.eu/ro/about
2. etwinning.ro/ambasadori/

 

prof. Cristina Elena Voicu

Școala Gimnazială Nr. 1, Hulubești (Dâmboviţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/cristina.voicu2

Articole asemănătoare