Proiectul eTwinning Today Seedling, Tomorrow Breath

Proiectele eTwinning oferă posibilitatea unor colaborări cu școli din alte țări, în cadrul cărora se pot desfășura activități diverse, elevii putând comunica între ei prin intermediul platformei, dezvoltându-și astfel competențele digitale, dar și cele de comunicare în limba engleză.

Proiectul eTwinning ”Today Seedling, Tomorrow Breath” (twinspace.etwinning.net/208170/home), implementat de școala noastră, este un parteneriat între școli din România (Școala Gimnazială „Buică Ionescu” – Glodeni, Școala Gimnazială Vulcana Pandele), Turcia (Kızören Somuncu Baba İmam Hatip Ortaokulu, Molla Gürani Ortaokulu, Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu) și Macedonia de Nord (OOU „Dr Vladimir Polezinoski”). Scopul proiectului a fost de a-i face pe  elevii noștri conștienți de schimbările climatice, implicându-i în diferite activități: activități de pictură cu frunze uscate, confecționarea de obiecte din lemn (suport de creioane, rame foto, ornamente de Crăciun, felicitări), scrierea unor poezii originale despre păduri, compunerea unor cântece despre mediu, plantarea de  puieți, plimbări în pădure, colectarea deșeurilor pentru reciclare, personalizarea unor tricouri cu mesaje care să promoveze mediul și importanța acestuia.

Fiecare lună a proiectului a fost dedicată unei activități. Profesorilor și elevilor implicați în proiect li s-a oferit oportunitatea de a interacționa în diferite secțiuni ale TwinSpace-ului: Forum, Pagina de pornire și Pagini.  În aceste secțiuni elevii și profesorii au reacționat la mesajele postate de colegii lor, au răspuns la întrebări, au introdus prezentări personale și au răspuns la sondaje.

Activitățile propuse în cadrul acestui proiect au permis elevilor să descopere flora și fauna din regiunea lor și să-și dezvolte simțul responsabilității față de mediu, învățând astfel să  iubească natura. Proiectul și-a propus să arate copiilor importanța copacilor pentru viitorul planetei. Pentru a face acest lucru, am scos elevii în aer liber și am discutat despre beneficiile copacilor pentru mediu și despre soluțiile de îmbunătățire a zonei verzi. Am inspirat elevii şi am plantat semințe și puieți ca formă de luptă împotriva schimbărilor climatice.

De asemenea, elevii au creat afișe pentru a milita pentru un mediu curat, promovând și reciclarea. În activitățile desfășurate, au folosit elemente naturale, cum ar fi frunzele și crengile, pentru a picta și a crea rame foto, suport pentru creion, ornamente etc. Un avantaj suplimentar al acestor activități a fost că elevii au petrecut timp în aer liber, au  lucrat în grup, făcând schimb de idei, scriind poezii și un cântec despre natură, dezvoltând astfel creativitatea și competențele de comunicare în limba engleză. Plantând și plimbându-se în aer liber, elevii au avut șansa de a observa și explora mediul înconjurător într-un mod liber (au văzut insecte și diferite plante). Aceste activități fizice, creative și distractive, i-au ajutat pe copii să dezvolte o atitudine responsabilă față de pădure și natură în general.

Considerăm că activitățile desfășurate în cadrul proiectului „Today Seedling, Tomorrow Breath” au avut un impact pozitiv asupra elevilor şi cadrelor didactice implicate. Proiectul a contribuit la consolidarea cunoștințelor și formarea atitudinilor privind schimbările climatice. Scopul nostru a fost de a sprijini dezvoltarea durabilă prin formarea ecologică a viitorilor cetățeni. Prin plantarea de noi copaci și implicarea elevilor în activități distractive şi creative (pictură, cântece, plimbări în aer liber, activități de reciclare), am mărit spațiile verzi din jurul nostru, am cultivat dragostea pentru natură și am susținut acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice. Elevii noștri au înțeles importanța mediului și integrării de practici ecologice în viaţa de zi cu zi pentru a lupta împotriva încălzirii globale. Copiii au învățat să aibă grijă de natură, să o protejeze și să promoveze reciclarea, dovedind astfel respect față de mediul înconjurător.

Platforme și aplicații precum YouTube, Powtoon, Quizizz, Photocollage au fost folosite pentru a implementa activitățile proiectului, pe lângă activitățile în aer liber și bricolaj. Am folosit Powtoon ca instrument pentru a crea melodia Planet Earth, rezultatul final fiind încărcat pe YouTube. Fotografiile realizate în timpul activităților au fost expuse pe TwinSpace cu Photocollage, iar evaluarea proiectului va fi finalizată cu Quizizz. Utilizarea acestor instrumente a contribuit la dezvoltarea competențelor  digitale ale elevilor, dar și ale cadrelor didactice.

Proiectul implementat a fost un real succes. Încurajăm participarea la astfel de proiecte care promovează colaborarea la nivel internațional și permit desfășurarea unor activități extracurriculare în parteneriat cu școli din alte țări europene.

Prof. Ioana Savu
Prof. Nicoleta-Loredana Porojan

 

prof. Ioana Savu

Școala Gimnazială Buică Ionescu, Glodeni (Dâmboviţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/ioana.savu

Articole asemănătoare