Participarea la seminarul internațional eTwinning „School Cooperation in the Danube Region”

eTwinning reprezintă o inițiativă europeană care încurajează colaborarea între școli prin intermediul tehnologiei, promovând proiecte educaționale inovatoare și interculturale. Ca ambasador eTwinning România, am avut privilegiul de a participa la Seminarul internațional eTwinning „School cooperation in the Danube Region”, desfășurat la Steigenberger Hotel & Spa Krems, Austria, în perioada 12-14 iunie 2024. Acest eveniment a reunit educatori din diverse țări, oferindu-ne oportunitatea de a împărtăși experiențe și de a învăța unii de la alții despre colaborarea școlară în regiunea Dunării.

În prima zi, cina de networking a fost o ocazie excelentă pentru a începe să stabilesc contacte și să discut despre așteptările noastre de la seminar. Am cunoscut participanți din alte țări și am avut primele discuții despre proiectele noastre și despre potențialele colaborări.

Ziua a doua a început cu înregistrarea participanților și sesiunea de bun venit. Reprezentanții Agenției Naționale a Austriei, inclusiv Dna. Ursula Panuschka, Dl. Jürgen Schick, Dna. Rebecca Thorne și Dna. Renate Gerber, au prezentat contribuții valoroase despre eTwinning și cooperarea în regiunea Dunării. Un moment deosebit a fost prezentarea unui proiect de succes desfășurat în 2020, Triple E, care a câștigat un premiu național în Austria. Atelierele organizate au fost dedicate atât debutanților, cât și avansaților, și au inclus sesiuni de spargere a gheții și exerciții de cunoaștere a participanților, menite să faciliteze stabilirea de contacte și colaborări viitoare.

Ultima zi a seminarului a debutat cu o activitate de networking – un quiz despre Dunăre, propus de Dna. Vesna Babaja. Dl. Frederic Bayersburg a prezentat oportunitățile de finanțare prin programul Erasmus+ pentru școli, oferind informații utile pentru implementarea proiectelor educaționale. Am lucrat pe grupuri pentru dezvoltarea propunerilor de proiecte, culminând cu prezentarea acestora. Proiectul la care am lucrat, ESCALE, a fost realizat împreună cu Monica Iuliana Onica din România și Maria Junca-Istrati din Republica Moldova. Am folosit aplicația Storyjumper pentru a crea o prezentare creativă și detaliată, care a fost foarte apreciată de ceilalți participanți.

Participarea la acest seminar mi-a oferit ocazia să cunosc eTwinneri din alte țări, să învăț din experiența organizatorilor și să împărtășesc bune practici din proiectele noastre, ale eTwinnerilor din România și, mai ales, ale ambasadorilor. Intenționez să diseminez participarea mea în cadrul Consiliului profesoral al școlii și în cercul pedagogic.

Deși am întâmpinat dificultăți în găsirea unui partener pentru un proiect în limba franceză, consider că seminarul a fost o experiență extrem de valoroasă. Am redescoperit aplicații pe care le voi integra în viitoarele proiecte eTwinning și am stabilit contacte valoroase pentru colaborări viitoare. Seminarul internațional eTwinning „School cooperation in the Danube Region” a fost o  experiență excelentă pentru dezvoltarea profesională, oferindu-mi oportunitatea de a învăța și de a contribui la proiecte educaționale colaborative. Aștept cu nerăbdare să aplic noile cunoștințe și să colaborez cu noii parteneri pe care i-am întâlnit.

 

prof. Cristina Stan

Școala Gimnazială Grigore Moisil, Ploiești (Prahova) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/cristina.stan5

Articole asemănătoare