Etwinning este o comunitate a școlilor din Europa. În anul 2014 a devenit parte integrantă a Erasmus+. Acesta este un program care se adresează profesorilor, bibliotecarilor și elevilor și oferă o platformă de comunicare, colaborare, demarare proiecte şi schimb de informații, mai exact, un spaţiu în care să simtă că fac parte din cea mai palpitantă comunitate educaţională din Europa, din întreg învățământul preuniversitar: grădinițe, școli primare sau gimnaziale, licee, colegii, grupuri școlare.
eTwinning își propune să încurajeze cadrele didactice europene și elevii lor să lucreze împreună în proiecte educaționale prin intermediul internetului. La mijlocul lunii iunie 2022 erau înregistrate pe portal mai mult de 1.058.000 cadre didactice din toată Europa.
eTwinning promovează colaborarea şcolară în Europa prin intermediul tehnologiilor comunicării şi informaţiei (TIC), oferind asistenţă, instrumente de lucru şi servicii şcolilor. De asemenea, eTwinning oferă profesorilor oportunităţi de dezvoltare profesională continuă, online şi gratuită.
De-a lungul timpului, eTwinning a atras mii de cadre didactice și elevi, dar și câteva zeci de mii de proiecte. eTwinning este finanțat de Erasmus+, programul Comisiei Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport.
Conceptul e simplu, şcoli din diferite ţări colaborează prin intermediul internetului şi dezvoltă un proiect comun. Spre deosebire de alte programe UE, şcolile nu primesc sprijin financiar pentru că această colaborare se realizează în sistem online.
Proiectele eTwinning sunt proiecte de colaborare ce se derulează între cel puțin 2 școli. Pentru un proiect poți alege orice temă, însă trebuie să fie mereu un echilibru între utilizarea TIC și activitățile didactice și este de preferat să se integreze în curriculumul național al școlilor participante. Proiectele cele mai bune sunt recompensate cu Certificate de Calitate Naționale și Europene sau acced la cea mai înaltă distincție, numărându-se printre laureații Premiilor eTwinning.
Toti membrii participanți la proiectele eTwinning au o gamă variată de oportunități de dezvoltare profesională, chiar dacă aceasta este online, toți având posibilitatea de a progresa. Pe această platformă, persoanele implicate colaborează, se informează și participă la evenimente de formare continuă și schimb de bune practici.
Cadrele didactice care doresc să intre în comunitatea eTwinning trebuie să își facă un cont pe platformă. Apoi puteți participa sau crea evenimente, puteți concepe proiecte, puteți participa sau crea grupuri destinate schimbului de informații și bune practice pe diverse teme și puteți participa la forumuri de căutare parteneri. Împreună cu partenerii se stabilesc de comun acord conținuturile proiectului și cei 2 fondatori ai proiectului. După aprobarea proiectului se accesează spațiul de lucru al proiectului TwinSpace. Aici se fac paginile proiectului pentru activitățile gândite.
Prin intermediul platformei se poate participa la evenimente de formare care vă vor ajuta la perfecționarea pe plan profesional. După ce veți accesa un proiect și vă implicați în acest proiect, veți avea acces la TwinSpace, un instrument online securizat, în cadrul căruia partenerii pot colabora pe marginea activităților de proiect.
La finalul proiectului, se face un raport cu activitățile desfășurate pentru a se putea obtțne Certificatul de Calitate. Dacă într-un proiect, minim 2 persoane obtțn acest certificat, atunci se va acorda și Certificatul de Calitate European.
Deși în liceul nostru erau colegi care erau deja înscriși in proiecte eTwinning, eu m-am înscris pe această platformă abia în anul școlar 2020-2021 și am început prin participarea la 3 proiecte: „Challenge Against Pandemic- CAP” (țări participante:România, Turcia, Italia, Georgia, Ucraina, Macedonia, Albania), pentru care am obținut Certificatul Național și European de Calitate; Environmental Awareness in Words (țări participante: Turcia, România și Polonia) și I Draw With What I Feel (țări participante: Turcia, Albania și România), obținând i pentru aceste proiecte Certificatul Național și cel European de Calitate.
În anul școlar 2021-2022, am participat la proiectul Theme of Life: English (țări participante: Turcia, România, Polonia), obținând și la acesta Certificate de Calitate; iar in acest an școlar (2022-2023) particip la proiectul Digital Literacy în ELT (țări participante: Turcia, România, Serbia, Lituania, Italia)
Elevii implicați în aceste proiecte au fost încântați de descoperirea acestei platforme, de întâlnirile online cu membrii proiectului din alte țări. Ei au putut să-și perfecționeze limba engleză și comunicarea în această limbă. Am promovat şi dezvoltat competenţe TIC, competenţe interculturale, am încurajat comunicarea în limba străină, autonomia în învăţare, schimbul de bune practici intre noi, ne-am consultat în alegerea instrumentelor web 2.0. Toți elevii implicați au fost încântați ca au putut descoperi posibilitatea de a comunica și interacționa unii cu alții. S-au utilizat numeroase instrumente web 2.0
Recomand tuturor colegilor să acceseze platforma și să încerce colaborarea între profesori din diverse țări europene prin mediul online, pentru că îți poți îmbunătăți cunoștințele de comunicare într-o limbă străină, poți afla despre cât mai multe instumente web 2.0, dar îți îmbunătățești și cultura despre alte țări, poți afla despre tradițiile si obiceiurile altor popoare. Este ca și cum ai călători în acele locuri, pentru că uneori simți că ești în altă țară.