Magic of Winter (Proiect eTwinning)

„Magic of Winter” este un proiect eTwinning de o mare frumuseţe şi bogăţie culturală, implementat în anul școlar  2024-2025.  A  reunit școli din următoarele țări: Grecia, România, Turcia,  oferindu-ne oportunitatea de a  explora modul în care anotimpul iarna, influenţează cultura, tradiţiile şi obiceiurile  din ţările noastre, de a învăţa şi exersa limba engleză, de a ne dezvolta creativitatea şi competenţele digitale.

În proiect, au activat 95 membri, 68 de profesori şi 27 elevi.

Dintre obiectivele urmărite, menţionez:

• Promovarea cooperării internaţionale între elevii din diferite şcoli europene;
• Explorarea tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă specifice fiecărei ţări participante;
• Dezvoltarea creativităţii elevilor prin activităţi artistice, literare şi digitale;
• Îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare în limbi străine şi utilizarea instrumentelor digitale;
• Crearea unui mediu sigur şi pozitiv în rândul elevilor prin activităţi de siguranţă online şi antibullying.

Proiectul a debutat în octombrie  2024 și, în fiecare lună, a oferit noi provocări copiilor, fiind un prilej extraordinar de învățare prin descoperire, colaborare, observație, schimb de experiență și creaţie.

Prima reunire a fost a cadrelor didactice implicate a constat în prezentarea echipei, prin mesaje interactive şi postări video,  într-un padlet, urmată de activităţi, precum : crearea siglei şi a logo-ului, folosind diverse instrumente digitale.

Încă din luna noiembrie, am început a sărbători sezonul festiv şi a împărtăşi frumuseţea culturilor noastre, prin realizarea unui calendar advent. Calendarul a cuprins  24 activităţi creative, de la colinde până la împărtăşirea reţetelor tradiţionale, poveştilor şi multe altele. Fiecare activitate a fost acoperită de 2-3 echipe pentru a asigura colaborarea şi diversitatea. După ce am consultat tabelul, ne-am înregistrat echipa şi am trecut la desfăşurarea activităţilor preferate. Echipa mea, alături de alte echipe, din ţările partenere,  am lucrat la paginile: interpretarea unei colinde de Crăciun,  realizarea unor decoraţiuni handmade, ciorchine de iarnă, conţinând cuvinte în limbile partenere, ilustarea unui peisaj de iarnă din regiunea noastră.

Au fost mai multe activităţi, care au întregit şi au dat valoare calendarului proiectului. Dintre acestea: crearea de ghicitori pe tema iernii, distribuirea unei reţete culinare de sărbători,  poveşti specifice zonei, realizarea şi  distribuirea unor felicitări digitale de Crăciun, scrisori pentru Moş Crăciun, obiceiuri de Anul Nou, poezii şi legende de Crăciun, dansuri populare tradiţionale, realizarea unei cărţi a dorinţelor pentru anul următor, test de cunoştinţe generale pe tema Crăciunului, ş.a. A ieşit ceva cu adevărat spectaculos.

A urmat  o altă activitate “Urări de Crăciun şi Anul Nou”,  o nouă provocare. Organizaţi în perechi, am realizat felicitări digitale, însoţite de urări şi le-am transmis partenerilor. Apoi, le-am adăugat într-un document Google Slides. Tot în  decembrie, elevii au încărcat săptămânal imagini, desene și descrieri ale peisajelor și obiceiurilor de iarnă ale țării lor într-un „jurnal” digital, lucrând într-un document comun.

Luna ianuarie a fost la fel de bogată şi interactivă. Am început cu scrierea şi ilustrarea unor poveşti/ poezii inspirate de sezonul de iarnă şi compilate într-o carte digitală partajată tuturor participanţilor. Am continuat cu postarea unor  informații despre tradițiile de iarnă din fiecare țară în linkul digipad. Elevii au creat prezentări și videoclipuri despre sărbătorile locale (Crăciun, Anul Nou, Bobotează etc

Februarie ne-a adus patru activităţi interesante şi atractive: Safer Internet Day, Anti-Bullying Activity, Introduction to Programming: Winter in Code, Valentine’s Day Am sărbătorit  siguranța pe internet.  Am discutat şi realizat un cod de siguranţă, cu sfaturi pentru a promova un comportament online responsabil. Activitatea despre bullying  a fost întâmpinată cu jocuri interactive,  teste şi împărtăşirea unor situaţii auzite sau trăite.

Am  creat un ghid anti-bullying și materiale educaționale care evidențiază importanța respectului și a comportamentului pozitiv. Exerciţiul cu merele a fost atracţia cea mai mare. Activitatea noastră preferată din această lună a fost activitatea de codificare pe platforma Codeweek,  întâlnindu-ne încă o dată cu  elementele de bază ale programării prin activități interactive legate de tema iernii.

Valentine’s Day – activitatea noastră de promovare a iubirii şi a prieteniei – ne-a  adus din nou împreună, în realizarea unor felicitări digitale, însoţite de mesaje de prietenie, bunătate şi respect. Iar noi, cei mici, sub îndrumarea și supravegherea atentă a profesorului, dar și respectând regulile de utilizare și conduită a rețelelor de socializare, folosim, cu mult drag, instrumentele web 2.

Diversitatea activităților proiectului ne-a permis să folosim o gamă largă de instrumente online. De fapt, am propus o combinație armonioasă de metode tradiționale și moderne. Am utilizat:  postermywall, canva, wordwall, kahoot, puzzle, prezentări power point, you tube, codeweek, digipad.app,  genially, storyjumper ş.a.

Participarea în acest proiect  ne-a ajutat să ne dezvoltăm  abilitățile de comunicare . Am lucrat împreună cu profesori din diferite țări, am făcut schimb de idei și metode de predare  și am învățat cum să colaborăm mai eficient într-un mediu internațional. De asemenea, ne-am  îmbunătățit abilitățile lingvistice, prin conversații și activități în limba engleză alături de parteneri din alte țări.

 

prof. Eugenia Stanciu

Școala Gimnazială Sfântul Dumitru, Craiova (Dolj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/eugenia.stanciu

Articole asemănătoare