Platforma eTwinning (school-education.ec.europa.eu/en/etwinning) este o inițiativă educațională europeană inovatoare care conectează școli și profesori din întreaga Europă, permițându-le să colaboreze, să învețe unii de la alții și să dezvolte proiecte comune inovatoare. Această platformă oferă oportunități valoroase de schimb de experiențe și bune practici în domeniul educației, facilitând comunicarea și colaborarea între elevi și profesori din diverse țări.
În anul școlar 2022-2023, am implementat alături de elevii clasei a VI-a de la Școala Gimnazială „Sf. Dumitru” din Craiova trei proiecte pe platforma eTwinning, proiecte ce au oferit acestora o experiență de învățare valoroasă și memorabilă și care au demonstrat puterea educației colaborative.
STEAM Coding Lab
Proiectul STEAM Coding Lab a explorat lumea fascinantă a științei, tehnologiei, ingineriei, artelor și matematicii (STEAM) prin intermediul codării. Elevii din diversele țări partenere au lucrat împreună pentru a face primii pași utilizarea limbajelor de programare și pentru a crea proiecte interactive, cum ar fi jocuri și animații, folosind platforme precum Scratch și Tinkercad.
Unul dintre aspectele cheie ale proiectului nostru a fost marcarea International Day of Women and Girls in Science prin crearea unui album colaborativ special. Am invitat elevii să se documenteze și să descopere contribuțiile semnificative ale femeilor în domeniul științei și să le prezinte într-un mod captivant. Rezultatul a fost un album colaborativ impresionant, care este disponibil online, oferind astfel o oportunitate de învățare și inspirație pentru alți elevi din întreaga lume. Albumul poate fi accesat la următoarea adresă: www.ourboox.com/books/inspirational-women-in-science .
Un alt aspect deosebit de reușit al proiectului nostru a fost reprezentat de întâlnirile online, desfășurate în cadrul orelor de școală. Am avut privilegiul de a participa la două astfel de întâlniri cu partenerii noștri din Italia (IC Laureana Galatro Feroleto-Laureana di Borrello) și Republica Moldova (Liceul Teoretic Gaudeamus). Aceste întâlniri au fost o oportunitate excelentă pentru elevii noștri de a-și împărtăși cunoștințele, ideile și experiențele și de a învăța unii de la alții.
Prin această colaborare interculturală, elevii au dezvoltat abilități de comunicare și colaborare, în timp ce își stimulau imaginația și creativitatea.
Partenerii au fost din următoarele țări: Turcia (9), Romania (5), Italia (3), Grecia (1), Republica Moldova (1) și Croația (1).
Robotics Tour
Proiectul Robotics Tour a explorat lumea fascinantă a roboților și a tehnologiei de ultimă generație. Participanții au asamblat și programat roboți, apoi au participat la provocări tehnice în cadrul acestui proiect. Elevii și-au dezvoltat abilitățile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și au învățat despre inovație și automatizare. Prin interacțiunea cu elevi din alte țări, aceștia au împărtășit cunoștințe și au construit relații durabile.
Prin intermediul acestui proiect, am prezentat elevilor diverse medii de programare, precum Scratch, MakeCode, mBlock și Open Roberta, și kituri robotizate, cum ar fi Ozobot, Edison, EV3, Micro:bit și Calliope Mini. Prin intermediul acestor resurse, elevii au învățat despre funcționarea senzorilor și motoarelor, au dobândit abilități de programare și au dezvoltat strategii pentru rezolvarea problemelor.
În plus, am integrat activitățile proiectului unor evenimente internaționale precum EU Code Week, Hour of Code și Safer Internet Day, pentru a aduce un plus de valoare experienței noastre educaționale și pentru a evidenția importanța competențelor digitale și a securității online.
Pentru a evidenția munca și progresul nostru în cadrul proiectului, am creat un site web dedicat, unde am adunat informații, imagini și exemple de activități. Pentru a explora mai multe detalii și a vedea rezultatele noastre, vă invităm să vizitați site-ul nostru la adresa: sites.google.com/view/roboticstour/.
Partenerii au fost din următoarele țări: Grecia (4), Croatia (1), Romania (1), Spania (1), Turcia (1).
Our Schools, Beautiful, Sustainable, Together
Proiectul Our Schools, Beautiful, Sustainable, Together a oferit elevilor noștri oportunități valoroase de înțelegere culturală, dezvoltare a cetățeniei, dezvoltare lingvistică, exprimare artistică și dezvoltare a abilităților practice, tehnologice și sociale într-un context educațional internațional și colaborativ. Proiectul a implicat schimburi de experiențe și soluții inovatoare pentru a crea spații educaționale durabile. Un moment deosebit de apreciat de elevii noștri a fost participarea la întâlnirea online din luna mai 2023 alături de elevii din Italia. Această experiență de conectare în timp real cu elevi din altă țară le-a oferit elevilor noștri o perspectivă unică asupra diversității culturale și a relațiilor internaționale.
Unul dintre produsele proiectului este cartea colaborativă „Let’s try traditional recipes on World Food Day!” disponibilă la adresa: read.bookcreator.com/1hZKltqoscNNwZ0Hu6HpeTDABSR2/eC3YBFgCQMO_WX_uBliCwg/udERA3XDS26PQ5hb8r9ovw. Această carte digitală reunește rețete culinare ale partenerilor pregătite de către aceștia în echipă mixtă.
Alte produse create în echipe internaționale sunt următoarele:
- test în Kahoot cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor din 4 octombrie: create.kahoot.it/share/game-october-4-world-animal-day/9a303639-dcbd-4cb2-be4b-945c3c38bd75
- magazin digital Calameo cu ocazia Zilei Mondiale a Bunătății din 13 noiembrie: www.calameo.com/read/007094970b3322637831b
- carte digitală cu personalități de care suntem mândri: www.storyjumper.com/book/read/144841501/People-we-are-proud-of-from-our-countries#
Partenerii au fost din următoarele țări: Romania(19), Turcia(7), Polonia(5), Spania(2), Lituania(2), Italia(1), Macedonia de Nord(1), Iordan(1), Germania(1), Albania(1), Republica Moldova(1), Grecia(1), Croatia(1).
Cele trei proiecte demonstrează puterea platformei eTwinning de a aduce împreună comunități de învățare din întreaga Europă, permițându-le să colaboreze și să creeze schimbări pozitive în educație și în societate. Prin astfel de inițiative, eTwinning contribuie la construirea unui mediu educațional în care diversitatea, inovația și colaborarea sunt promovate și încurajate.
În încheiere, pot spune că proiectele eTwinning au un impact semnificativ asupra elevilor, aducând numeroase beneficii educaționale și sociale: dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare prin interacțiunea cu elevi din alte țări, îmbogățirea cunoștințelor și perspectivelor culturale elevii își lărgesc orizonturile și își dezvoltă empatia și toleranța față de culturi diferite, stimularea creativității și a gândirii critice prin participarea la activități creative și provocări complexe, îmbunătățirea competențelor digitale prin utilizarea tehnologiei și a platformelor digitale pentru comunicare și colaborare, creșterea încrederii în sine și a motivației prin implicarea activă, conștientizarea problemelor globale prin temele abordate precum mediul, sustenabilitatea, incluziunea socială sau drepturile omului. Aceste proiecte ajută elevii să devină cetățeni globali informați și conștienți de problemele majore ale lumii și să contribuie la găsirea soluțiilor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.