„Leaf Explorers: A multisensory journey into nature” urmărește să dezvolte abilitățile de observare, investigare și exprimare ale copiilor, promovând în același timp colaborarea internațională și conștientizarea culturală prin intermediul platformei eTwinning. Scopul proiectului este să cultive curiozitatea naturală a copiilor de vârstă preșcolară față de lumea naturală, concentrându-se pe explorarea frunzelor prin activități multisenzoriale.
Obiective specifice:
Senzoriale și perceptive:
– Să exploreze frunzele folosind simțurile: atingere (textură), văz (formă, culoare), miros (arome) și auz (sunetul frunzelor fâșâind).
– Să dezvolte abilitățile de observare atentă și discriminare a caracteristicilor frunzelor.
Cognitive:
– Să clasifice frunzele după diferite criterii (formă, culoare, mărime).
– Să compare și să contrasteze caracteristicile diferitelor tipuri de frunze.
– Să încurajeze gândirea creativă prin activități artistice legate de frunze.
Lingvistice și de comunicare:
– Să îmbogățească vocabularul copiilor cu termeni specifici despre frunze și natură.
– Să dezvolte abilitățile de exprimare orală prin descrierea observațiilor și experiențelor.
– Să comunice și să colaboreze cu partenerii de proiect din alte țări prin intermediul instrumentelor eTwinning.
Socio-emoționale:
– Să promoveze respectul și aprecierea pentru natură și mediu.
– Să încurajeze colaborarea și lucrul în echipă cu colegii și partenerii de proiect.
– Să dezvolte un sentiment de apartenență la o comunitate internațională.
Digitale:
– Să familiarizeze copiii cu utilizarea unor instrumente digitale simple pentru a documenta și împărtăși descoperirile lor (de exemplu, fotografierea frunzelor, crearea de desene digitale).
– Să dezvolte abilități de comunicare online adecvate vârstei, sub îndrumarea atentă a profesorilor.
Grup țintă: Copii de vârstă preșcolară (2-6 ani) și profesorii lor din școli/grădinițe partenere din diferite țări europene: Turcia, Malta, România, Lituania, Italia, Portugalia și Grecia.
Durata proiectului: Aproximativ 5-6 luni.
Limba de comunicare: limba engleză
Rezultatele așteptate sunt:
- pentru copii: participarea activă la activități și proiecte , creșteree gradului de încredere și stimă de sine, alegerea mai conștientă a activităților, proiectelor și a profesiei în viitor;
- pentru părinți: conștientizarea acestora referitor la zona multisenzorială a propriilor copii și susținerea lor;
- pentru cadrele didactice: stimularea și provocarea creativității și crearea alături de ceilalți parteneri de produse finale comune.
Activitatea 1 – Culegerea/Explorarea frunzelor și jocuri senzoriale
La grădiniță sau părinții împreună preșcolarii au observat și au cules frunze, pe care le-am explorat în grupă, pe masa luminoasă.
Activitatea 2 – STEM-observare și învățare
Micii preșcolari au fost foarte încântați să observe cu lupa părțile frunzei (margine, nervuri), să le sorteze după mărime și să înțeleagă printr-un experiment științific ,,De ce plutesc frunzele?”.
Activitatea 3 – Artă, Meșteșuguri și Schimb Cultural
Cu frunzele colectate din natură am creat lucrări de artă, am făcut schimb de informații cu ceilalți parteneri din proiect despre arborii și frunzele lor (specifici zonei de proveniență), inclusiv despre semnificația culturală a acestora, iar noi, partenerii am creat o poveste colaborativă cu tematică despre frunze „Magic Among the leaves”, pe care am printat-o, am citit-o copiilor și am așezat-o în biblioteca grupei, dar am împrumutat-o și celorlalte grupe din grădiniță.
youtube.com/watch?v=YMla8DK5Pic
Activitatea 4 – Explorare matematică cu frunze
În cadrul acestei activități, micii matematicieni au explorat frunze, iar la Domeniul Știință le-au sortat după anumite criterii (culoare, formă, mărime). Partenerii proiectului au fost provocați să conceapă fișe de lucru pentru activitățile matematice, iar rezultatele muncii în echipă s-au concretizat în produsul comun „Math worksheets for everyone”. Preșcolarii s-au bucurat de aceste materiale prin rezolvarea anumitor fișe potrivite nivelului lor de vârstă.
youtu.be/6_BTEClfc3Y
canva.com/design/DAGgJN_8aYg/yAxuvf8gDU4XuatGbhpO7Q/
Activitățile proiectului „Leaf Explorers: A multisensory journey into nature”, desfășurate până acum, au adus multiple beneficii preșcolarilor mei (cu vârsta cuprinsă între 2 și 2,8 ani), cu îmbunătățiri în domeniul cognitiv, dar și emoțional, iar părinții sunt încântați de participarea în acest proiect.