”Four Seasons – Four Skills” – proiect eTwinning

Elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnaziale Apold au participat în acest an școlar la proiectul eTwinning de colaborare internațională „Four Seasons – Four Skills”. Prin asocierea a patru anotimpuri cu aceste patru abilități, de bază (vorbirea-scrierea-citirea și abilitățile de ascultare) ne-am propus să facilităm învățarea limbii engleze folosind lumea digitală. Proiectul a fost integrat în viața reală, astfel încât elevii să afle despre luni, anotimpuri, condiții meteorologice, haine de sezon.

Am ajutat elevii să gândească critic și să distingă realul de fals. În timpul activităților de vorbire și ascultare, elevii au învățat propoziții noi și și-au îmbunătățit stima de sine. Ei au folosit instrumentele Web 2.0 și am învățat să folosească internetul ca mediu sigur.

La acest proiect au participat 17 profesori din 8 țări și 137 elevi. Țările participante sunt :  Italia, Turcia, Serbia, România  Spania, Georgia, Macedonia de nord, Iordania. Pentru a rezolva cu succes sarcinile de învăţare ale proiectului, cadrele didactice şi elevii şcolilor partenere lucrează în colaborare. Este o caracteristică a proiectelor de tip eTwinning.

Scopurile proiectului capătă astfel un caracter social, în care elevii trebuie să înțeleagă că, pentru a răspunde la întrebări, a învăța să lucrezi cu partenerul duce la un rezultat mult mai valoros decât un produs realizat individual.

Am pregătit produse finale comune și lucrări ale echipei de proiect: calendare, 3 cărți electronice, expoziții, astfel încât aceasta a dezvoltat colaborarea și comunicarea. Am difuzat lucrările individuale și comune folosind Facebook, blog, padlet. Am folosit instrumentele oferite de eTwinning, dar și altele oferite de SlideShare, Kizoa Slideshow, Google Maps, Adobe connet, Blogger, Poster, Canva, Story, Jumper, Padlet, Wordart, voicethread, Chatterpix, Bookcreator, Zoom, Vivavideo, Collage maker etc. Pagina proiectului pe blogul clasei este disponibilă la adresa clasapregatitoareapold.blogspot.com/p/four-seasons-four-skills.html

Abordarea integrată a curriculumului pune accent pe formarea unor competențe, atitudini și valori transversale și tranferabile, utile pentru dezvoltarea personală și socială a elevilor. Ariile curriculare integrate în acest proiect sunt: Limbă și comunicare, matematică și Științe ale naturii, Om și Societate, Arte. Proiectul „Four Seasons – Four Skills” este integrat în planurile de lecții, activități, conținuturi, obiective, inclusiv reflectări în rezultatele proiectului. Disciplinele implicate sunt: Limba engleză, Tic, Avap, Educație civică și Științe ale naturii.

Activitățile proiectului au fost:

  • crearea în colaborare cu partenerii a hărții proiectului;
  • crearea siglei și a posterului clasei participante la proiect;
  • pregătirea sondajelor elevilor, profesori și părinților;
  • introducerea școlilor, orașelor, profesorilor și elevilor;
  • crearea de echipe școlare și echipe mixte pe țări pentru realizarea produselor comune: 3 cărți electronice.

Aprilie: activități de vorbire și ascultare despre anotimpuri.
Mai: activități de citire a  mesajelor despre anotimpuri, precum și crearea calendarul anotimpului preferat.

Padletul proiectului creat de noi: padlet.com/elisabetaeditnaghi/8jy8whlskcuwo3j. Activitățile care au fost decise împreună ilustrează  munca elevilor pe anotimpuri.

Cu ajutorul aplicației Book creator, am ilustrat munca noastră. De-a lungul proiectului, am comunicat și am decis cu privire la produsele finale comune și echipa de colaborare. Am pregătit pre și post sondaje de evaluare a profesorilor, elevilor și părinților. A fost un proiect bine gândit care a stimulat interesul pentru tema respectivă prin crearea de situaţii de învăţare care-i determină pe elevi să-şi pună întrebări, să experimenteze, să interpreteze, să valorifice aspectele observate: read.bookcreator.com/nDOtOBxa56cpvwTbXpBo9ZHwM2n1/H13_lrbGQ3q9xNx2-nJsEA

Toate activitățile proiectului sunt integrate în curriculum. La evaluarea de la sfârșitul proiectului au participat elevi, părinți, cadre didactice. Acesta este un proiect CLIL (Content and Language Integrated Learning) și adoptă o abordare multidisciplinară.

Bibliografie

Istrate, Olimpius (2013). Învățarea prin proiecte eTwinning. Compendiu de practici didactice inovative realizate prin activități de parteneriat cu scoli europene. București: Editura Universitară. ISBN: 978-606-591-746-0.

Centrul Național eTwinning România. Ghiduri eTwinning. Online: http://etwinning.ro/idei-si-resurse-pentru-proiecte/

 

prof. Elisabeta-Edit Borș

Școala Gimnazială, Apold (Mureş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/elisabeta.naghi

Articole asemănătoare