Educație pentru un stil de viață sănătos

Adoptarea unui stil de viaţă sănătos impune o alimentaţie echilibrată, sănătoasă, un regim de exerciţii fizice care să ne menţină în formă şi să ne dezvolte organismul, precum şi evitarea consumului de alcool, tutun şi droguri. Din perspectiva profesorului de biologie, am încercat să realizez în rândul elevilor acţiuni de informare, prevenţie şi conştientizare cu privire la importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos.

În acest sens, menționez coordonarea proiectului și parteneriatului educațional interdisciplinar realizat la nivel regional „Educaţie pentru sănătate – Mens sana in corpore sano” (aflat la a X-a ediţie), proiect desfăşurat în colaborare cu Crucea Roşie Română- Filiala Gorj, Direcţia de Sănătate Publică Gorj – Serviciul pentru Promovarea Sănătăţii. Printre activitățile cuprinse în cadrul acestui proiect se enumeră:

  • Alimentația și combaterea risipei alimentare;
  • Gripa/ infecția cu virusul SARS CoV-2 –prevenire şi combatere
  • Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – Dinţi sănătoşi pentru un organism sănătos
  • Săptămâna Europeană a Vaccinării –Vaccinarea – prevenire, protecție, imunizare
  • Ziua Europeană Împotriva Obezității – Să acționăm pentru un viitor mai sănătos
  • Ziua Internaţională de Luptă împotriva  Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri – În primul rând, ascultă!

În scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, menţionez şi implementarea, sub formă de curriculum la decizia şcolii, a programului internaţional „Educaţie pentru sănătate- Alimentație sănătoasă.Sport. Prevenție”, program furnizat de J.A.Romania. Programul JA de Educație pentru sănătate și viață activă ajută tinerii să înțeleagă ce înseamnă să fii sănătos, care sunt riscurile la care se pot expune și ce pot face pentru a avea o stare de sănătate bună și forma fizică pe care și-o doresc. Elevii identifică factorii de risc pentru apariția bolilor, metodele de prevenție și află cum să-și construiască un program de activități fizice și o alimentație echilibrată.

Este important ca adolescenţii să fie informaţi asupra unui stil de viață sănătos, deoarece corpul lor este în formare şi asta le va definitiva starea de sănătate de-a lungul vieţii. Ei trebuie să ştie că activitatea fizică joacă un rol extrem de important în viaţa oamenilor. Cu toţii ar trebui să practicăm o formă de sport încă de mici întrucât astfel ne dezvoltăm musculatura, rezistenţa şi organismul. Chiar şi o plimbare zilnică  de 30 de  minute ne poate ajuta să ne menţinem în formă fizică sănătoasă. Sistemul cardiovascular, respirator şi muscular se dezvoltă armonios şi capătă rezistenţă în urma activităţilor fizice.  Astfel, prin prisma exerciţiilor fizice ne ferim de multe boli şi avem parte de o viaţă fericită. Pe lângă acest lucru este destul de evident că o condiţie fizică bună ne creşte respectul faţă de sine, ne dă încredere în forţele proprii, ceea ce ne ajută să avem realizări pe diverse planuri.

Alimentaţia are o mare influenţă asupra fiecărei componente a organismului nostru. Natura ne oferă posibilitatea de a ne îngriji de sănătatea corpului nostru, pentru fiecare organ existând un aliment care îi îmbunătăţeşte funcţiile.

Alături de un regim alimentar sănătos şi de un program de exerciţii fizice bine pus la punct, un stil de viaţă sănătos trebuie să conţină şi o igienă care să nu lase de dorit, căci una deficitară poate duce la o infestare cu diverşi microbi, cu virusuri sau cu bacterii ce pot provoca afecţiunii grave ale organismului în general sau chiar ale sistemului nervos în particular.

Un stil de viaţă sănătos înseamnă şi gândire pozitivă. Să  vezi partea plină a paharului, întâmpinând cu un zâmbet orice situaţie, te va ajuta nu doar să rezolvi mai repede problemele, dar şi să te fereşti de stres şi depresie. Optimismul contribuie la menţinerea echilibrului psihic şi, oricât de greu ar părea, trebuie să încercăm să credem în noi înşine. În fapt, totul porneşte de la creier, iar dacă ne inducem o stare pozitivă şi organismul nostru va fi mult mai sănătos.

Bibliografie
new.jaromania.org/program/educatie-pentru-sanatate-si-viata-activa
Educaţie pentru sănatate-Sport şi sănătate, Junior Achievement Young Enterprise, România
www.ghiduldesanatate.ro

 

prof. Luminița Golumbeanu

Colegiul Național Spiru Haret, Târgu-Jiu (Gorj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/luminita.golumbeanu

Articole asemănătoare