Arhitectură pentru copii

Cursul „Arhitectură pentru copii” a fost inițiat și susținut de către Asociația eematico, o organizație care deschide drumul spre inovație a programelor educaționale, printr-o abordare proprie menită să dezvolte abilitățile de viață pentru secolul XXI. Se pune accent pe învățare experiențială, bazată pe joacă, procesul fundamental de învățare, precum și prin construire și cu ajutorul materialelor noastre didactice.

Împreună cu Teach for Romania au decis să realizeze un parteneriat astfel încât implementarea să se facă în comunitățile Teach cu profesori care fac parte din program. Participarea este voluntară, deschisă celor care consideră că proiectul are sens pentru ei și comunitățile în care activează. „Kitul de Arhitectură” este un program sprijinit de Ordinul Arhitecților din România, prin care EEMATICO oferă copiilor o experiență de învățare nouă- un pachet educațional de 7 lecții, bazat p kituri de jucării educative de asamblat, activități pe calculator și video-uri educaționale, care să îi ajute să înțeleagă câteva din provocările pe care le are de rezolvat un arhitect în viața profesională.

Despre acest curs am aflat de la o colegă din școală, care a implementat proiectul la clasele mai mari. Mi s-a părut o oportunitate de a realiza altfel de activități pentru a mări, a spori interesul elevilor față de școală.

Prin intermediul acestui proiect, elevii noștri au dobândit o imagine mai clară și durabilă privind lumea construcțiilor. Au descoperit un set de noțiuni care să construiască în ei baze sănătoase pentru explorări și descoperiri ulterioare în domeniul arhitecturii și înțelegerii mediului construit.

Lecția 1-Urbanistul. Copiii au descoperit atribuțiile arhitectului urbanist și reglementările după care se construiesc orașele.

Lecția 2-Geotehnicianul. În această lecție copiii au descoperit de ce este important să construiești fundații sănătoase pentru orice dorești sa clădești. Elevii au explorat diversele tipuri de soluții de fundare.

Lecția 3-Inginerul de structuri. Elevii au descoperit noțiuni mai noi, cum ar fi, solicitare, efort, încărcătură, întindere, compresiune, ce ies la înaintare pentru a explica cât de importantă este munca inginerilor care în colaborare cu arhitecții asigură stabilitatea construcțiilor și ne oferă nouă confortul necesar

Lecția 4-Arhitectul. Copii află deci care sunt pașii pe care îi fac arhitecții atunci când realizează proiectul unei clădiri, se familiarizează cu tipurile de locuințe și descoperă câteva construcții celebre și arhitecții care au făcut posibilă existența acestora

Lecția 5-Inginerul de instalații. O casă (sau clădire) are nevoie de energie electrică, apă, canalizare, încălzire sau răcire pentru a fi cu adevărat funcțională. Pentru toate acestea arhitectul beneficiază de ajutorul inginerului de instalații. Copiii au găsit soluții sustenabile și atente la mediul înconjurător.

Lecția 6-Designer de interior. Au identificat funcțiunea unei construcții, aspectul acesteia și sensul pe care-l oferă atunci când este locuită, văzută, întregesc călătoria în lumea arhitecturală. Povestea casei este adusă la viață cu ajutorul elementelor de decor

Lecția 7-Peisagistul. Au descoperit care sunt cerințele unui spațiu verde frumos, util și funcțional, ce nevoi au plantele, care sunt regulile după care alcătuim o gradină, astfel încât să planifice și să realizeze una cât mai bună pentru căsuța lor.

Fie că vor dori sau nu să devină arhitecți, înțelegerea nevoilor și cerințelor unui mediu construit echilibrat și sustenabil sunt esențiale pentru viitorul lor, într-o lume în care mediul construit devine din ce în ce mai important.

Bibliografie
steam-kits-m4l3.eematico.org
www.eematico.org/noutati/kitul-de-arhitectura-eematico-pentru-scoli

 

prof. Gabriela Radu

Școala Gimnazială Nr. 17, Galați (Galaţi) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/gabriela.radu4

Articole asemănătoare